kettu-hiipij%C3%A4t_kuvaaja%20Viljami%20

Kuva Viljami Viippola

Lahden Lotilan alakoulun musikaali Kettu, joka kadotti sydämen saa ensi-iltansa sunnuntaina marraskuun 5. päivänä 2023 Lotilan koulun juhlasalissa klo 15.00. Lähes 100 tekijän voimin toteutettu suurtuotanto tuo näyttämölle musiikkiteatteria parhaimmillaan: musiikkia, tanssia, laulua ja tarinan, joka puhuttelee ikään katsomatta. 

Kettu, joka kadotti sydämen -musikaali on ensimmäinen sitten koronavuosien ja siksi sitä on odotettu ja valmisteltu erityisellä hartaudella. Näyttelijöiden lisäksi produktiossa ovat mukana myös 46 oppilaan kuoro sekä Gaudian lukiolaisten muodostama bändi. Taustalla häärii ammattilaisia tekemässä lavastusta, puvustusta, rekvisiittaa, tekniikkaa ja markkinointia - valtaosa vapaaehtoisesti, kertoo musikaalin vastaava tuottaja, lotilalainen musiikkiluokan opettaja Anne Majaniemi.

Musikaali kertoo ketusta, josta mikään ei oikein tunnu miltään. Päähenkilön lähipiiri yrittää kukin parhaan kykynsä mukaan auttaa ja neuvoa, mutta lopulta ketun pitää itse löytää oman sydämensä rytmi. Vaikka kyseessä on lasten musikaali, teoksen teema oman itsen löytämisestä ja elämän monimutkaisuudesta puhuttelee ikään katsomatta. Musiikkia, laulua, huumoria ja elämän suuria pohdintoja sisältävän näytelmän on käsikirjoittanut lahtelainen Lealiisa Kivikari. Sävellykset ovat Ilkka Talasrannan. Musikaali kantaesitettiin Lotilan musiikkiluokilla 2001. 

 

Lotilan koulussa musiikkipainotteisten luokkien opetuksella on pitkät perinteet, sillä Suomen ensimmäiset musiikkiluokat perustettiin Lahteen vuonna 1966. Kuisma Pesolan, Paavo Kiisken ja Bertta Vähälän perustamisideoita ja opetusta sekä musiikkiluokkien alkutaivalta, kuten testejä niille pääsemiseksi, sain seurata samassa pihassa sijainneen Puistolan koulun opettajana ihmetellen ja ihastellen. Monet kuuluisat Lotilan musiikkiluokkien tasokkaat kuorot ovat vuosikymmeniä olleet peruskoulutusta musikaalisille oppilaille ja useat tunnetut musiikkiin erikostuneet esiintyvät taiteilijat saaneet Lotilan musiikkiluokilla musiikkiammattiin alkukipinän, kuten Lilli Paasikivi (Ooppera), Elina Vähälä (viulisti), Tuukka Leppänen (HKT), Joel Mäkinen (LKT) Jussi Parviainen (TTT) sekä Konsta Hietanen, Miikka Kallio ja myös Kettu-musikaalin ohjaaja Laura Peltoniemi. Tärkeää pedagogista työtä tehdään edelleen ja tämä tuotanto on yksi osa tulevaisuuden tekijöiden matkaa.

Loptilan%20kettu-musikaali%20kuvaaja%20V

Kuva Viljami Viippola

Ohjaaja Laura Peltoniemi kertoo vielä, että musikaalia on harjoiteltu koulun musikaalikerhossa hänen ohjauksessaan yhdessä 22 lapsen kanssa. Lapset ovat 9-12 -vuotiaita musiikkiluokkalaisia ja valtavasti innoissaan tulevasta. Monelle heistä musikaalissa esiintyminen on elämän ensimmäinen kerta näyttelijän tehtävässä.

 
   
Näytökset:
 
su 5.11. klo 15
ti 7.11. klo 18
pe 10.11. klo 18
la 11.11. klo 15 
 
 
 
Lisätietoja:
 
 
 
Musikaaliin ja ohjaukseen liittyvät tiedustelut: 
Ohjaaja Laura Peltoniemi, p. 0407607225
 
Lotilan kouluun, musiikkiluokkiin ja lipunmyyntiin liittyvät tiedustelut:
Anne Majaniemi, p. 0444826326
 
 
 
Liput 12€/aikuinen, 7€/lapsi
Lotilan koulun sali
 
Lippuja voi ostaa ovelta tuntia ennen esityksen alkamista ja kahvio aukeaa myös silloin.
 
 

Lahen uutisia palaa musikaalin arviointiin