Ei täysjärkisille

Liikunta on sijoitettu päätöskoneistossamme sivistystoimialaan. Liikunta on monien määritelmien mukaan ruumiinkulttuuria.

1238907741_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

TV-kuvaaja Lahden Salpausselän kisoissa 2009 kertoo koko maailmalle lahtelaisuudesta.

Lahti näyttäytyy suurelle maailmalle urheilukaupunkina. Maailman eteläisen pallonpuoliskon kansat ihmettelevät eksoottista lumimaisemaamme, lumiliikuntaamme ja lumiurheilukeskustamme sekä ainutlaatuisia hyppyrimäkiämme.

1238907725_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lahden hyppyrimäkikolmikko vesisateessa

Ne meistä, jotka ovat edes hissillä uskaltautuneet suurmäen huipulle, toteavat jo ensi käynnillä, ettei hyppääminen ainakaan täysjärkisen hommaa ole.
Alle murrosikäisenä me lahtelaispojat seurasimme paikalla ihan suksin Salpausselän hiihtoja. Maaliin tulleet, kaikkensa antaneet, mustikkasoppanaamaiset ja maalissa yrjöävät  hiihtäjät vakuuttivat: ei kilpahiihto ole täysjärkisen hommaa.
Opettajainvalmistuslaitoksessa viisikymmentä vuotta sitten perehdyimme silloin suomalaisittain uuteen urheilulajiin jääkiekkoon. Mitään suojavarusteita ei ollut, kun kanadalainen Joe Wirkkunen opasti meitä kansankynttilöiksi opiskelevia. Yksi meistä, Matti, suostui maalivahdiksi. Kymmenen minuutin päästä jääkiekko osui Matin suuhun. Komeat yläetuhampaat olivat kerralla mennyttä kalua. Päättelin: jääkiekko ei ole täysjärkisen hommaa.
Opettajana sain seurata muutaman urheilijakohtalon kehityksen. Pari niistä oli nuoren miehen nyrkkeilijäkasvuprosesseja. Niihin liittyi molemmissa tapauksissa isän ja lähimpien sukulaismiesten menestyksekäs nyrkkeilyura. Sivustaseuraajana, mustelmien ja aukirevenneiden silmäkulmien paikallanäkijänä myös koulun arjessa tein tästäkin urheilulajista päätelmän:nyrkkeileminen ei ole täysjärkisen hommaa.

Koko elämäni ajan ja yhä edelleen noihin voimannäytön lajeihin on liittynyt monet määrät kielteisiä menestystekijöitä: vilppiyrityksiä, veridopingeja, dopingia, huumeita, skandaaleja ja nykyisin raha.

Raha on vienyt lopunkin hehkun kilpailu-urheilun tarkoituksesta: kilpaurheilu ei siis ole täysjärkisten hommaa.



Liikunnan todelliset voimatekijät

Tämän vuodatussarjan kirjoitukset ovat vältelleet kaikkea liikunnasta kirjoittamista.
Vaimoni havainnoiman pallo-omenaisen vatsani kasvun itsekin havaitessani teen nyt poikkeuksen.

1238907890_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ahtialan päiväkodin lapset saivat kuluneella viikolla nauttia Lahden Suurhallissa jalkapalloilun tunnelmaa ja riemua FC Reippaan järjestämässä Nuori Suomi - liikuntatapahtumassa, johon osallistui puolitoistatuhatta lahtelaislasta.

Tällä viikolla kävin seuraamassa päiväkoti-ikäisille järjestettyä Nuori Suomi –liikuntatapahtumaa, jossa  lahtelaislapset saivat parituntisen ensituntuman, innostavan ja innostuneen kokemuksen siitä, mitä on jalkapalloharrastaminen.


1238907959_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ari Ailio, Tommy Rundgren, Jiri Lepola, Teppo Paajanen, Janne Virtanen ja Tero Matkaniemi. Edessä: Aki Sirkka ja Petteri Lehtinen. Kuva: Lahden Kaleva

Tämä on kuva, joka myös säväytti. Se on jo ikääntyneiden 30-50-vuotiaiden Masters-uimareiden Suomen ennätyksiä, Suomen mestaruuksia ja maailmanennätyksiä tehneestä Lahden Kalevan uintijoukkueesta Oulussa viime viikonvaihteessa.

Kuvasta tunnistan nykyisen Lahden Lyseon lukion rehtorin, ensimmäisen Mr. Suomen, lähisukulaisen, menestyviä yrittäjiä, pitkälle kouluttautuneita yhteiskunnan eri tehtäviin hyvin sijoittuneita lahtelaisia.

Näissä lahtelaismiehissä kilpistyy minullekin kilpaurheilun kulttuurinen voima. Pienenä aloitettu kilpaurheiluharrastus lujittuu kaveripiireiksi, joiden yhteys ja toveruus säilyy läpi koko elämän ja antaa kaikissa, vaikeissakin elämänvaiheissa ihmiselle elämänhehkua ylläpitävän voiman.

Liikunta on kaikkivoitelevaa mielen kulttuuria.

 

 

http://www.ess.fi/?article=231303