tiistai, 6. lokakuu 2020

Kultarinta - sukupolvien suomalaistarina metsästä ja ihmisistä

Kultarinta.jpg

Valokuva Tarmo Valmela

 

Tarina ihmisistä joiden sydämissä kasvoi metsä

Kultarinta on Anni Kytömäen esikoisromaaniin perustava sukupolvitarina, jossa luonto antaa voimavaroja ihmisille, lupauksen vapaudesta ja kyvyn tulkita metsän kätkemiä salaisuuksia.

”Kultarinta on kertomus siitä, miten 1900-luvun alussa – tai minä mullistusten aikakautenatahansa – selviää ihminen, joka haluaisi elää rauhassa”, Anni Kytömäki tiivistää tiiliskivisen 650 sivuisen romaaninsa aiheen. Suomi kuohuu, valkoiset kokoavat joukkojaan ja lapsuudenystävää Lidiaa kiehtoo työväenaate. Alkuperäisteos kertoo kolmen sukupolven perusmaailmat, jotka limittyvät toisiinsa yllättävästi. Yhteiskunnallisestikin tämä sukutarinallinen eepos on varsin kiinnostava.

Erik varttuu varakkaiden vanhempiensa ainoana lapsena. Kun äiti sairastuu ja joutuu parantolaan,
voimakastahtoinen isä lähettää Erikin kouluun Helsinkiin. Erikin lapsuus päättyy tähän ja hän
joutuu jättämään taakseen rakastamansa metsäluonnon ja keijukaismaisen ystävänsä Lidian.
Aikuistunut Erik palaa kotiseudulleen takanaan luonnontieteenopiskelut. Suomi kuohuu, valkoiset
kokoavat joukkojaan ja lapsuudenystävää Lidiaa kiehtoo työväenaate.

 

Anni Kytömäki KULTARINTA

SOVITUS Ari-Pekka Lahti  OHJAUS Heidi Räsänen  LAVASTUSSUUNNITTELU Pekka Korpiniitty  PUKUSUUNNITTELU Minna Välimäki   KOREOGRAFIA Jyrki Karttunen   VALOSUUNNITTELU Jouni Nykopp  MUSIIKKI JA  ÄÄNISUUNNITTELU Tatu Virtamo

ROOLEISSA Saana Hyvärinen, Mari Naumala, Teemu Palosaari, Anna Pitkämäki, Mikko Pörhölä, Aarre Reijula, Henri Tuominen, Aki Raiskio ja Raisa Vattulainen   LAPSIAVUSTAJAT Kaapo Aro, Unna Autio, Viljami Loponen ja Vuokko Niemi

KANTAESITYS 7.10.2020 Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.

 

kynä.jpg

Kantaesityksen arvoa lisää ajatus, miten kuudenjapuolensadan sivun tiiliskivisestä kirjasta tiivistetään ja keskitetään kahden tunnin näytelmällinen teos. Dramaturgi Ari-Pekka Lahden edellinen komea yhteistyö Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla  Juha Malmivaaran ohjaamana oli ylittämätöntä suomalaisuushistorian tilitystä kirjailijan romaanista Lahden kaupunginteatterissa vuonna 2017. Näytelmä oli Suomen komeinta ja vaikuttavinta historiatekstin dramaturgiaa, myös erittäin ajankohtaista romaanin yhteydestä nykypäivään. Taas dramaturgi Lahti on tiiliskivisen romaanin, sen suomalaishistoriaan pureutuvan sisällön tilittäjänä. Jälleen Lahden kaupunginteatteri on todellisen uudenlaisen teatterin suurtyön, merkittävän uusnäkemyksellisen suomalaishistoriallisen näytelmän kantaesityksen toteuttajana.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/09/talla-puolen-pohjantahden

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com