LAhen vaakuna.jpg

 

NELJÄ VUOTTA SITTEN

Lahden kaupunginvaltuustoon oli vuonna 2017 pyrkimässä pelkkiä fiksuja ja filmaattisia lahtelaisia ja nastolalaisia. Näitä harvinaisia yksilöitä, jotka tuntuvat olevan kaikkien alojen asiantuntijoita, kaikki asiat puolestamme ja pyynnöstämme erinomaisesti kuntoon ja oikeudenmukaisesti järjestäviä kansalaisia, tuntuu näin vaalien alla riittävän lehti- ja vaali-ilmoituksista päätellen.

Saatamme huoletta vaikkapa silmät kiinni vaalikopissa tökätä sormella umpimähkään vaaliluettelon nimikartalle ja saamme taatusti näin 406 ehdokkaasta yhden erinomaisen superyksilön asioitamme hoitamaan tulevaan uuteen valtuustoon. Niin päteviltä he kaikki tuntuvat.

[Kaupunginvaltuustossamme, joka demokratian irvikuvaksi paisutettuna käsitti kesäkuun 2017 alkuun saakka peräti 102 kansalaista (yhdistynyt Nastola ja Lahti), fiksuudesta ei ole ollut tietoakaan. Seurasin tietokoneen ruudussa, miten valitsemamme valtuutetut puhuivat Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.3.17 pääasiassa ummet lammet pelkkää fraseologiaa, pelkkää omakehuista tarinaa omista aikaansaannoksistaan.]

Nämä jaarittelijat eivät erottuneet puoluekantoina, inhimillisyyttä heissä ei ollut hitustakaan. Jopa entinen tuttu, henkevä taiteilija oli puhujapöntössä muuttunut ensimmäisen valtuustokautensa aikana täysin kapulakielisen liturgiksi fraaseineen. Pilaako politiikka mukavat ihmiset?

Kuntavaalien 2017 tuloksena Lahden kaupunginvaltuuston uudessa kokoonpanossa olivat edelliseen valtuustoon verrattuna äänestyksen selkeitä voittajia vihreät 7, keskusta 4 ja demarit 19. Pelkästään näistä voittajapuolueista voidaan valita kaupunginhallituksen enemmistö, sillä valtuutetuista ne muodostavat enemmistön eli 30 valtuuston 59 päättäjästä. Vaalien voittajiin kuuluu myös Kalle Aaltosen Pro-ryhmittymä kahdella valtuustopaikallaan.

 

Vaalien 2012 tulokset                           Vaalien 2017 ennuste     ja  tulos olivat

 

VIHREÄT                                3                      5                

KESKUSTA                             2                      5                4   

KRISTILLISET                        4                      4                4

PRO LAHTI                            -                        2                2

PERUSSUOMALAISET         9                       5                5

VASEMMISTOLIITTO             5                      4                4

DEMARIT                              18                    17              19    

KOKOOMUS                         18                    17              14   

                                         59                         59                 59       

 

”Matematiikan piti olla selvää” kirjoittavat useat lukijat Lahen uutisia -toimitukseen ja ihmettelevät, miten jo nyt julkisuudessa neuvotteleva vanhakonkarinen ukkolauma aikoo unohtaa matematiikan ja omalla laskutavallaan mitätöidä koko vaalituloksen.

Kokoomuksen täydelle sanelupolitiikalle äänestäjät olivat Lahdessa kyllästyneet ja antaneet nyt vaaleissa selvän tuomion. Parhaillaan neuvottelevat poliitikot tuntuvat tämän tosiasian vallanhimossaan heti unohtaneen.

Toinen vaalituloksen itsestäänselvyys piti olla, että keskeisiin luottamustehtäviin, kuten kaupunginhallituksen jäseniksi ja valtuuston puheenjohtajistoon sekä lautakuntien ja kaupunginhallituksen jaostojen puheenjohtajiksi on valittava enemmistö naisia - naisia nimittäin valtuustoon valittiin 30 ja miehiä 29. Enemmistö oli nyt naisten.

 

Valtuusto%2013.5..jpg

Toisin kävi käytännössä. Naiset unohdettiin vallan tärkeimmistä johtohahmoista (kun valtuuston puheenjohtajaksi valittu kokoomusnainen tykästyikin kaupunginjohtajan juonimana Euroopan ympäristöpääkaupungin julkisuushunajaan) niin valtuustoakin johti viimeiset vuodet kokoomusmies. Kaupunginhallituksen demaripuheenjohtajaksikaan ei kelvannut pelkkä nainen, vaan kaikin keinoin valtaan pyrkivä demarimies sai hoitaa kaksi ensimmäistä vuotta Kh:n puheenjohtajuutta ja vasta sitten tuli tilalle kuin armosopimuksesta nainen.

 

MINKÄLAISEKSI MUOTUU UUSI LAHDEN KAUPUNGINALTUUSTO 2021

 

Lahden%20kaup.talolippu.jpg

Poliittisin mielenkiinto näinä viikkoina Lahdessa on: ketkä pääsevät päättäjiksemme kesäkuun kuntavaaleissamme, kun valtuustoon pääsee vain 59 vaaleilla valittua kaikkiaan 546 ehdolle asettuneista ehdokkaista. Lahden kaupungin puolueet ovat yrittäneet saada ehdokkaikseen mahdollisimman monta suostuvaa lahtelaista. Kaksi suurinta kisaili ihan viime metreillä vielä ehdokasmäärästä. Voittoon oli päästä SDP 88 ehdokkaalla näin yhdellä KOK-puolueen 87 ehdokasmäärän päihittäen, mutta aivan viime metreillä toiseksi jäänyt KOK kiilasi rinnalle maaliin ja sai tasan yhtä monta ehdokasta kuin SDP äänestettäväksemme.

Siis 59 eli vajaa 0,5 promillea 120000:sta lahtelaisesta tulee seuraavat neljä vuotta päättämään asioistamme.

Lyijykynä.jpg

 

Muutaman artikkelin Lahen uutisia julkaisee vielä ennen varsinaista kesäkuun sunnuntain 13.6.2021 vaalipäivää.

Onko Lahdessa enää oikeita kommunisteja, pesunkestäviä rehellisiä maalaisliittolaisia, kunnon idealistisia vihreitä, aitoja sinivalkoisia porvareita, omassa elämänmuodossaan meitä vakuuttavia demareita, lahkoutumattomia kristillisiä, vapaamuurarijuonittelijoita vai onko aatteet ja periaatteet todellisuudessa vain sisällöttömiä iskulauseita, sanahöpinöitä, korulauseita työttömyytensä nurkan taakse lakaisevan Lahti-kaupungin nykymenon kunnallispolitiikan tapaan.

 Tulen myös julkaisemaan lukijoitteni pyynnöstä jälleen vaaliennusteen kaupunginvaltuuston kokoonpanosta viikon päästä 11.6. perjantaina. Edellinen vuoden 2017 ennusteeni osui hyvin maaliinsa.

 

Lahtelainen äänestyserikoisuuskin näissä vaaleissa on taatusti vaikuttamassa entisten valtuutettujen valintaan.

 

nestystulos%2013.5.%20Lahden%20kaupungin

Vielä tässä äänestyksessä valtuustoa johti kokoomukselainen Milla Brueneau.

Autosta urheilullisuudessaan ja saasteissaan on tullut myös Suomen sisäpolitiikassa harvinainen lahtelainen parhaillaan käynnissä olevien kuntavaalien 2021 vaaliteema.

Vielä muutaman viikon istuva nykyinen Lahden kaupunginvaltuuston enemmistö näytti kokouksensa äänestyksessä jokaisen jäsenensä kannan kylvää vieraaseen kuntaan - Iittiin -  2½ miljoonaa euroa pelkkään kilpa-auto-urheiluun ja samalla sinetöi valtuustopäätöksen mukaiset sympatiat tai antipatiat – ja ulosmittasi valtaosan nykyvaltuutetuista kelvottomiksi yhteisten taloudellisten asioiden hoitoon.

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2020/05/kahdella-lahtelaismiljoonalla-kivaa-iitista

Edellä oleva artikkeli linkkeineen todistaa jokaisen istuvan kaupunginvaltuutetun käsityksen siitä, miten kunnan veronmaksajien rahat voidaan käyttää urheilullisuus väärin ymmärtäen täysin holtittomasti.

 

Lis%C3%A4liite.jpg