Rantakartanouusi1.jpg

Lahden Rantakartanon alue on jälleen kuohunnassa. Vuoden 2008 kesäkuussa asemakaavasta Lahden kaupunginkirjastossa järjestetty yleisötilaisuus ja Lahden kaupunginvaltuuston (äänin 30-29) kesäkuussa 2009 tekemä päätös käynnistivät monivuotisen valitusprosessin aina Korkeimman hallinto-oikeuden paikalla käyntiin asti. Kaava sai lainvoiman Korkeimman hallinto-oikeuden elokuussa 2012 antamalla päätöksellä. Alueen suunnittelu kilpailuineen on kestänyt lähes kymmenen vuotta.

Nyt vasta alueen ensimmäistä korttelia (A-2629, Kyösti Kallionkatu 3/Jalkarannantie 4) aletaan toteuttaa ja heti ollaan alueen asemakaavaa muuttamassa rakennusten ulkonäön ja korkeuksien osalta. Aluksi muutokset on esittänyt tontin omistava Skanska-rakennusyhtiö, mutta kuin taikatempulla osa niistä nyt esitetään kaupungin toiveina.

Kuka tai mikä on toiveita esittävä kaupunki. Eikö se ole juuri me kaupungin asukkaat?

Kovin eriskummallista on, ettei alkuperäisen Rantakartanokaavan yhteydessä kaupunkimme viisaille arkkitehdeille ja suunnittelusta vastaaville insinööreille tullut mieleen, että kaavan kolmikerroksiseen rakennukseen rakennettava hissi tulee suhteessa kalliimmaksi neliötä kohden kuin monikerroksiseen rakennukseen rakennettava hissi. Samoin näiden samojen kaupunkimme asiantuntijoiden silmiin ei tuolloin tullut toinen perustelu, jota he nyt tarjoavat muutoksen aikaansaamiseksi: tornitalojen korkeutta halutaan kaupungin toiveista korottaa kahdeksasta kerroksesta kymmeneen kerrokseen kaupunkikuvallisista syistä.

Lahden kaupunginarkkitehdin ajattelukykyyn perehtyminen oli jo ensimmäisen Rantakartanoprosessin yhteydessä meille kaupunkilaisille uudenlaiseen ajatteluun johdattelevaa, opettavaista lahtilogiikkaa. Sen mukaan mm. Historiallisen museon tontin hienot tammet ja Kisapuiston reunan hopeapajut säilyvät levittäytyvän tien kohdalla - mutta ne kaadetaan. Ilmeisesti logiikka on samanlainen kuin Toriparkin tieltä kaadettujen komeiden lehmusten, joista nyt on tehty upeita huonekaluja meidän kaupunkilaisten ihailtavaksi.

Rantakartanouusi2.jpg

Roomalaisilla numeroilla on esitetty korttelien rakennusten uudet kerrosmäärät. Toimituksen punaisella värillä osoittamalta
Pellonkulmanpolun alueelta on suunniteltu liikenne harmaalla merkityn alueen, Pellonkulman autotallien, edestä koko uuteen Rantakartanon kortteliin.

 

Lahden kaupungin tekninen ja ympäristötoimiala järjestää Rantakartanon asemakaavan muutoksesta yleisötilaisuuden tiistaina 20.1.2015 klo 17.30-19.30 Lahden Historiallisessa museossa.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/05/luotto-on-mennyt