233.jpg

Desucon-animetapahtuma ottaa käyttöön 18 vuoden ikärajan alkaen kesästä 2016. Lahden Sibeliustalossa järjestettävän tapahtuman ikärajasta päätti Kehittyvien conien Suomi ry vuosikokouksessaan tänään. Ikärajalla Desucon pyrkii tavoittamaan paremmin kohderyhmänsä, japanilaisen animaation ja sarjakuvan eli animen ja mangan intohimoiset harrastajat. Kun kaikki tapahtuman osallistujat ovat itsestään vastuussa olevia täysivaltaisia aikuisia, monet sisältöön ja järjestelyihin liittyvät vastuukysymykset helpottuvat. Näin Desucon voi keskittyä tekemään sellaista kulttuuritapahtumaa, joka on aidosti järjestäjiensä näköinen, perustelevat järjestäjät päätöstään.

https://desucon.fi/blogi/2015/07/desucon-animetapahtumat-jatkossa-vain-taysikaisille/

Näin  Suomi ja suomalaiset järjestäjät taitamattomuudessaan järjestää suuria kulttuuritapahtumia pyrkivät rajaamaan tämän suositun harrastuksen. Kun tänäkin vuonna Sibeliustaloon  kerääntyi liki kolme tuhatta japanilaisesta populaarikulttuurista, erityisesti animaatiosta kiinnostunutta nuorta ja vähän vanhempaakin keskustelemaan, pelaamaan, kisaamaan ja tapaamaan muita harrastajia, järjestäjien päätös rajata tapahtuma vain täysi-ikäisille on kovin lyhytnäköinen. Se perustuu pelkästään siihen, että tapahtumien järjestäjät eivät pysty enää taidoillaan tapahtumaa hallitsemaan: nytkin Sibeliustalon Desucon oli reilun kuukautta ennen alkamistaan jo loppuunmyyty.

Mikä tahansa muu kuin ikärajaus olisi ollut tämän harvinaisen mielenkiintoisen harrastuksen kannalta parempi vaihtoehto: ammattimaisia festivaalijärjestäjiä on maassamme kymmeniä, koko Desuconin järjestelykoneiston voisi antaa taitavampiin käsiin ja näin tapahtumaa laajentaa festivaaliksi saakka. Nyt tämän populaarikulttuurin tärkein ryhmä, vasta harrastukseen innostuneet teini-ikäiset nuoret,  rajautuvat ulos. Ennustan koko harrastuksen vähitellen kuivuvan Suomen maankamaralla omaa nenäänsä kauemmas näkemättömän ja itseriittävyyteensä tukehtuvan järjestäjäjoukon typerien aivoitusten tuloksena.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/06/lahti-maailman-popkulttuurin-huipulla

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/06/kaikkien-desucon