EGS2.jpg

Foto Helsingin Taidehallin tiedotuskuvaa
 

Graffiti on meille keskivertosuomalaisille ollut rajankäyntiä oikean taiteen ja sietämättömän tuhrivan vandalismin välillä. Oman paikkakuntamme graffitit ovat saaneet ensimmäiset ilmaisunsa melkoisissa pimennoissa – usein liikennetunnelien betonisilla seinillä. **

Graffitit ovat jo muutaman kymmenen vuoden ajan täyttäneet asutuskeskuksien luvattomina töinä monet suuret seinäpinta-alat ja joissakin suurissa kaupungeissa ne suorastaan - seis töhrimiselle -kampanjoilla - on julistettu rikosseuraamukselliseksi ilmaisuksi.

Nykyisin graffititaide on jo luvallisina, tilattuina suurina, yleensä värikkäinä julkisina töinä ympäri maailman ja myös pienen Suomemme kaupunkimaiset asuinseudut, etenkin niiden rappiorakennusten rumat seinäneliöt, saaneet silmäruoaksemme täyttää.

Nyt ensikertaa Suomessa tunnustetusti graffititaide on löytänyt tiensä suomalaiseen taidemuseoon - ja oikeutetusti. Helsingin Taidehallissa on vielä ensi sunnuntaihin saakka nähtävänä graffitia, josta voi yksinkertaisesti sanoa – pilkkutarkan hallittua, aikakautemme uudenlaista sanomallista ja kuvallista ilmaisua, johon mieltyy, lumoutuu ja joka saa ajatuksemme virkistymään.

 

EGS on Suomen kansainvälisin graffititaiteilija, yli neljäkymppinen, Helsingin Vallilasta lähtöisin ja siellä asuva, ateljeessa työskentelevä ammattitaiteilija. Graffititaiteeseen kuuluu, etteivät sen tekijät esiinny julkisuudessa nimellään tai kasvoillaan: graffititaiteen syntyyn liittyvä taianomainen salaperäisyys näin säilyy. Näyttelynsä avajaisetkin taiteilija jätti väliin.

Haastattelin Taidehallin työntekijöitä, jotka olivat haltioituneita EGSin työntekoon hänen pystyttäessään näyttelyään ja maalatessaan paljaille Taidehallin korkeille seinillle korkeilta telineiltä ja vapaalla kädellä valtavat työnsä injektioruiskun tapainen ilmaisuväline kädessään: varmasti, kokonaisvaltaisesti. Näkijät kertoivat myös kokeneensa EGSin nopeuden teoksia luodessaan aivan hämmästyttäväksi.
 

EGS on taiteilija, jonka hallitut graafiset ajatukset täyttävät useat kymmenien neliöiden kokoiset suuret Helsingin Taidehallin seinät. Musta, äärimmäisen tarkka piirrostekniikka luo kokonaisuuksia, joita on nautinto katsoa, niiden suuresta informaatiosta omaa ajatusta taiteilijan ajatuksiiin rinnastaen pohtia, hoksata ja kerrankin ymmärtää jotakin, vaikkapa vain grafiikan poikkeuksellisen kiehtovaa suurta rytmiä ja viivan hiuksentarkkaa selkeyttä hämmästellä.

 

EHGS3.jpg

EGSin töitä on levinnyt jo yli viiteenkymmeneen maahan ympäri maapallon. Valtiot, niiden rajat ja voimasuhteet ovat taiteilijan töissä toistuvia teemoja. EGS liittää kaikkiin töihinsä nuo kolme nimikirjaintaan, muokkaa niitä uusiksi muodoiksi ja järjestelmiksi, usein kartan muotoon, toisinaan täysin tunnistamattomiksi.

 

EGS%201.jpg

Europe`s Greatist Shame 2017, muste ja spraymaali paperille

Seinänkokoisten spraymaalausten täyttämien huoneiden lisäksi koko Taidehallin seiniä ja lattioita täyttävät EGSin taulumaiset paperiset työt. Useimmat ovat ohuelle valkoiselle paperille spreijatut ja niihin on iskostettu tärkeitä, ajankohtaisia maailmanmenon suuria asioita meitä puhuttelemaan.

EGS6.jpg

Näin graffiti ainakin minulle on astunut suuren harppauksen yhdeksi merkittäväksi taiteenlajiksi ja ajatuksiini pysyvästi. EGSin näyttelyssä tussitöiden lisäksi on hänen perinteisempää ilmaisuaan - lasiveistoksia ja erilaista installaatiomaista, maunohartmanmaista poltetun puun sanomataidetta. - kaikki upeina, uniikkeina töinä kypsän taiteilijan laajaskaalaista ilmaisua meille todistaen.

 

EGS – Writing My Diary Helsingin Taidehalli 13.1.–25.2.2018


** http://www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/taidemuseo/nayttelyt/verkkonaeyttely-katutaidetta-lahdessa/

 

Lis%C3%A4liite.jpg