2996-Anna_Pitkamaki%2C_Aki_Raiskio%2C_Ra

Kuva Lauri Rotko

Lahden kaupunginteatterin panostus perheiden teatterikäynteihin kilpistyy satavuotiaan Suomen juhlavuosikytköksenä kirjasarjan Tatu ja Patu ajatuksiin suomalaisuudesta. Vuodesta 2003 alkaen vuosittain ilmestyneen kirjasarjan teokset ovat aiheiltaan itsenäisiä kertomuksia ja lahtelaisesityksen dramatisointi lähes suoraan vuoden 2007 Tatun ja Patun Suomi -kirjan sisältöä kuvittava esitys, Suomen historian raikas kroniikallinen tieteispotpouri.

.

Tekijöidensä Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luoman Suomenmaan teos jo kymmenen vuotta sitten esitteli perinteiset suomalaisuuden tunnusmerkit sisun, saunan, avantouinnin, sauvakävelyn, mämmin, juhannuksen, joulupukin, kaksikielisen lucia-neidon, agricolamme, metsiemme eläimet, taiteemme kuolevan joutsenen, kansallisurheilu tikanheiton, jopa suomalaislähiökerrostalon erilaiset asujaperheet ja keskeiset muut suomalaisuuskliseet huumorikäyttöisellä suurennuslasilla tutkien, hurjasti kärjistäen sekä ne kuin ulkomaalaisen turistin silmin puolestamme kyseenalaistaen.

 

Ehkä tuosta ajasta  kirjan hämmästelevän ajankuvan on kymmenen vuoden hektisessä hurjassa vauhdissa jo ajan hammas osaksi normaalia elämäämme pureskellut, mutta lahtelaisessa teatteriversiossa sama Tatun ja Patun tutkijanote selvittää suomalaishistorian juuria ja ilmentymiä, kantaa komeasti esitystä, jonka kokonaisuus pursuu maittavan pikkuhauskaa suomalaisuushistorian raikasta yksinkertaistamista.

Rojaltiksi esitykseen on vielä ajanhengen vaatimaksi tilkkeeksi lisätty ripaus somea sekä reaalisesti kansainvälistä korrektia ihmisläheisyyttä.

 

Kirjasarjan ja etenkin lahtelaisesityksen osuvin huumori on kovin aikuista ja pitää siksi myös lasten vanhemmat hyvin esityksen vauhdissa mukana.

Lahtelaisesityksen Tatu ja Patu tuntuvat kuin avaruusajan lihaa ja verta täynnä olevilta tiedemaailman aidoilta eksperteiltä, jotka pitävät kaikkea eteensä tulevaa tutkimuskohteena ja vaihtavat modernin tieteen metodin lailla tutkimusmenetelmää kohteesta riippuen.

Tatu ja Patu (Anna Pitkämäki, Raisa Vattulainen) on niin naiivin simppelitosikon hölmö ja innostuttava tutkijakaksospari, että on helppo ihastua ja hyväksyä kaveriksi nämä ideoita täynnä olevat oppaat historiamme läpijuoksulle. Näin katsoja pääsee Tatun ja Patun tutkijanotteen mukana todelliseen historian tieteislaboratorioon ihmettelemään, tekemään jännittäviä kokeita tällä kertaa kansallisten omituisuuksiemme ilmiöistä ja niiden taustoista.

 

Kirjan piirroksellisen hurmaavaa, mielikuvitukseemme vetoavaa suurilinjaisuutta ei teatteri pysty näyttämään, usein tulkintapalaset käpristyvät yksityiskohdillaan liikaa visuaaliseen realismiin. Näyttelijätyönsä voitot esitys korjaa hulluttelevalla heittäytymisellä, jota kvartetti Tapani Kalliomäki, Jarkko Miettinen, Aki Raiskio, Lumikki Väinämö tekee hullaannuttavan irrottelevasti, vauhdikkaasti, olan takaa kera koko näyttämömieskaartin - tyyppihahmotteluin, interjöörien, puvustuksen ja tilanteiden välittyessä kuin jatkuvasti nopeutuvan filmin kuvakimarassa.

 

 

Ei meidän Suomemme historia absurdiudessaankaan tosin noin sekavaa ole ollut, jotakin näytelmällisesti ja roolitöinä ryhdikkäämpää, tulkinnan juhannuskohtauksen tapaista kehysrakennetta esitykseltä kaipasin hömppämäisen kokonaisuuden jäsennykseksi - esimerkkinä Lumikki Väinämön luonnostelemien luontevien, uskottavien hahmojen tapaan, nyt nähtyjen, yliampuvien, hätäisesti huitaistujen karikatyyrien vastavoimaksi.

 

Vaan harmitonta, älynystyröitä stimuloivaa melkein koko perheen ymmärtämää läppää heittävää hupia tämä esitys toki on. Sitähän ei edes TV:n putouksissa saati suomalaisteattereiden kansalaisuusidentiteettiä tilittävissä näytelmissä koskaan ole liikaa.

 

 

Aino Havukainen ja Sami Toivonen

TATUN JA PATUN SUOMI

SOVITUS JA OHJAUS Olka Horila
LAVASTUS JA PUKUSUUNNITTELU Annukka Pykäläinen
VALOSUUNNITTELU Tiina Hauta-aho
ÄÄNISUUNNITTELU Jukka Vierimaa
VIDEOSUUNNITTELU Antti Rautava

ROOLEISSA Tapani Kalliomäki, Jarkko Miettinen, Anna Pitkämäki, Aki Raiskio, Raisa Vattulainen ja Lumikki Väinämö

 

PS. Esityksestä jää viisaasti toimitettuna ohjelmalehtisenä hieno historiallinen, tapauskohtainen muistisarjakuva  - mainio lisä esitykselle.

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/184/tatun_ja_patun_suomi

Lis%C3%A4liite.jpg