Kuikkatervehdys%20uusi1.jpg

 

Kahdeksan kuukautta sitten paljastettiin uudelleen sijoitettuna ja kunnostettuna Liisa Ruusuvaaran teräsbetoniteos Kukkatervehdys Lahden keskeisellä, sairaalanmäeksi kutsutulla paikalla. Ruusuvaaran veistoksen vaiheita ennen sen kunnostusta olin raportoinut monissa Lahen uutisia -artikkeleissani vuodesta 2010 lähtien.

 

Heti viime marraskuun paljastustilaisuuden jälkeisenä päivänä voi todeta Lahden pysäköinti Oy:n/Teknisen toimialan pilanneen teoksen arvon sijoittamalla lähimmät parkkiruudut ihan veistoksen syliin rumasti ja ajattelemattomasti koko teosta peittämään. Lahden julkisivulautakunnan ohjaava ja asioita korjaava asiantuntemus on tehdä julkiselle taideteokselle näkyvyyttä ja kunniaa - missä se yhä uinuu tämän teoksen kohdalla.

 

 

En ole feministi enkä miesurhojenkaan yksipuolinen puolustaja, mutta jotakin vastenmielisen sovinistista kaupunkimme kunnallispolitiikassa on.

Vuonna 2012 Ruusuvaaran Kukkatervehdyksen uustuleminen oli kaatua uuden ketkun museojohtajan Timo Simanaisen omaan aina oikeassa olemisen karriääriuhoon: hän päätti hävittää koko veistoksen yksinvaltaisena asiantuntijana, museonjohtajavirkansa ensipäätöksenä - romuksi teoksen luokitellen.

 

Todelliset veistoksen pelastajat löytyivät ensin naisista, joita Liekki r.y:n aktiiviset vapaaehtoiset jäsenet valtaosaltaan ovat. He saivat aikaan Kulttuurilautakunnan puuttumisen asiaan ja museonjohtajan perumaan kirjallisen purkupäätöksensä.

 

 

Myös veistoksen pelastamiskampanjan yhteydessä kuvanveistäjä Pekka Syrjälän keräämä taiteilijoiden vetoomus on yllättävän tasapuolisesti molempia sukupuolia edustavien maan ja Lahden nimekkäimpien kuvataiteilijoiden ja kuvanveistäjien allekirjoittama.

 

Vetoomuksen allekirjoittajat:

Outi Heiskanen, kuvataiteilija-akateemikko
Anna-Kaisa Ant-Wuorinen
, Suomen kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja, kuvanveistäjä
Kaarina Kaikkonen, kuvanveistäjä-taiteilijaprofessori
Antero Toikka, kuvanveistäjä
Kari Cavén, kuvanveistäjä
Martti Aiha, kuvanveistäjä
Matti Nurminen, kuvanveistäjä
Outi Kirves, taidegraafikko
Olavi Lanu, kuvanveistäjä-professori
Tarja Lanu, taidemaalari
Reino Hietanen, taidemaalari-professori
Matti Koskela, kuvataiteilija-professori
Antti Salokannel, yliopettaja, taidegraafikko
Jukka Lehtinen, kuvanveistäjä
Ritva Leinonen, Lahden taiteilijatalosäätiön puheenjohtaja, kuvataiteilija
Mauno Hartman, kuvanveistäjä-professori
Kalle Mustonen, Kauno ry:n puheenjohtaja, kuvanveistäjä
Tiina Salmi, Lahden taidegraafikoiden puheenjohtaja, taidegraafikko
Lasse Lasheikki, kuvataiteilija
Elisa Lientola, Lahden taiteilijaseuran puheenjohtaja, kuvanveistäjä
Satu Loukkola, kuvanveistäjä
Ville Kujala, Lahden valokuvataiteen puheenjohtaja
Pekka Syrjälä, kuvanveistäjä

 

Betonikukkateos%20a.jpg

 

Dokumenttisinetiksi patsaan pelastamisesta ilmestyi kuitenkin paljastustilaisuudessa sitten tuo ällöttävän kaupallinen, vapaamuurarinen nimiluettelo firmoista ja sponsoreista teoksen sairaalanpuoleiseen jalustaan kiinnitettynä. Siinä kaikki 22 henkilönimeä on pelkkiä miehiä. Kuinka monelta naiselta tätä rahalla sponsorointia kysyttiin - arvaan, ettei yhdeltäkään.

 

 

 

Kukkaterverhdys%20uusi.jpg

 

Nyt teos on viimeinkin saanut jalustaansa, sen Kaupungintalon puoleisen kylkensä vasempaan kulmaan pikkulaatan, jossa on teoksen nimen lisäksi tiedot teoksen tekijästä, hänen elinajastaan ja veistoksen paljastamisvuodesta.Tosin laattaan on saatu ujutettua jälleen kunnostamishurskaudesta pröystäilevän yhdistyksen nimikaneetti.

 

 

Totuus Liisa Ruusuvaaran Kukkatervehdys-veistoksen pelastamisen kulttuurihäpeällisistä vaiheista jää virallisesti edelleen piiloon - vain arkistoihin - ja asiakirjojen pöllyttäminen sopivin väliajoin median tehtäväksi.

 

Lis%C3%A4liite.jpg