KAup.talomarallelippu.jpg

Kevään lintujen peipposellinen viserryskonsertti täyttää riemullaan kaupungintalon vielä lehdettömän puuston oksiston. On Agricolan päivä ja sinivalkoiset liput hulmuavat kevääntuloa ympäri koko Lahti-kaupungin. Kotikaupunkimme korkeimmalle, juhlavimmalle paikalle, kaupungintalon tornin huipulle nostettu lippu on puolitangossa.

Martti Heino, poikkeuksellisen älykäs kielinero, huippumusikaalinen kansantaiteilija, hauska ja nokkelaälyinen humoristi, verraton seuramies, mestaritason kilpaluistelija, sosiaalisesti oikeudenmukainen päättäjä, ihmisläheisesti toimeen tarttuva vaikuttaja, tuore kaupunginvaltuutettu ja ennen kaikkea lämpimän sydämellinen lähimmäinen on päässyt matkansa päähän.

Heinon%20Mara.jpg

Martti Heino (1946-2015)

Tämän Martin, suutarinpojan Kärpäsenmäeltä, paljasjalkaisen lahtelaisen, sain perheineni tuntea vasta Martin elämän viimeiset vuodet hänen asetuttuaan Jyväskylän yliopiston ruotsinkielen lehtoraatista täysin palvelleena kokonaan Lahteen.

Martti oli Jyväskylän yliopiston humanistisen tiedekunnan ruotsinkielen lehtori, päätehtävänä ottaa vastaan toisen kotimaisen kielen tutkintoja ja antaa niistä osaamistodistuksia. Hänen kielentutkijan ja kielitutkintojen vastaanottaja -työtehtävänsä ovat sivunneet ja kannustaneet myös monia lahtelaisia, valtuutettuihin ja kansanedustajiimme saakka. Viimeisinä vuosina hänen työnsä sisältö laajeni maahanmuutto-opiskelijoiden kielenosaamisen arviointeihin ja tutkintojen vastaanottamisiin.

Martilla oli kyky luonnehtia kohtaamiaan henkilöitä uskomattoman nopeasti, hauskasti ja tarkkanäköisesti. Luonnehdinnat lahtelaisvaltuutettujen ja muiden luottamusviroissa toimivien ajattelukyvystä ja henkilökarriääreistä osoittivat impulsiivisessa nopeudessaan ja osumatarkkuudessaan synnynnäistä, suurta ihmistuntemusta.

Ilman Martin aktiivisuutta, älyn terävyyttä ja tarkkaa oikeudenmukaisuuden tuntoa ei olisi koskaan käynnistynyt Lahden kuuluisa julkisen toimialan vääryyksien puhdistaminen. Hän pisti kaiken psyykkisen ja fyysisen olemuksensa likoon selvittäessään Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tarkastuslautakunnan puheenjohtajana konsernin johdon vuosia jatkuneita väärinkäytöksiä ja erityisesti sen mädäntynyttä, yksinvaltaista henkilöpolitiikkaa. Tällaista suoraselkäistä toimintaa ei lahtelainen kunnalliselämä ennen Marttia ollut koskaan ennen pystynyt edes aloittamaan eikä tunnu hänen jälkeensäkään uskaltavan saati osaavan.

Tunnustuksena Martin uhkarohkeudesta ja määrätietoisesta toiminnasta kansalaisyhteiskunnan rehellisyyden puolesta lahtelaiset äänestivät hänet nyt istuvaan kaupunginvaltuustoon.

Monet vuosikymmenet Martin soitannollinen ja viihdetaiteellinen ura on ollut tuttu lahtelaisille jo opiskeluajoiltaan Hämäläisosakunnan ”teeiltojen” armoitettuna primusmotorina kauniilla ja raikkaalla tenorillaan sekä tunteellisella viulullaan. Hänen jazz-iltansa Kärpäsenmäen suvessa monine haitareineen ja Martin viuluineen sekä harvinaisine tarjoiluineen jäävät useiden lahtelaisten nuoruuden muistorikkaiksi ja unohtumattomiksi elämyksiksi.  ”Pyöreän pöydän ritarit” ja Martin orkesteri erilaisissa syntymäpäivä-, hää- ja muissa tilaisuuksissa kohoaa iloa ja elämänriemuisia säveliä synnyttäväksi laulun ja soiton juhlamuistoksi. Martti Heinon tuore aloite nimetä Lahteen katu Reino Helismaalle - toiselle lahtelaiselle viihdetaiteen suomalaisnimelle - odottaa toteutumistaan.

Herkän taiteilijapersoonan ja elämänvoiman mursi sairaus, josta ei paluutietä keskuuteemme enää löytynyt. Mara - hieno, poikkeuksellisen suoraselkäinen ja sympaattinen lähimmäinen - säilyy lähtemättömänä sydämissämme.

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/08/demokratialla-viela-hampaantynkia

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/09/lahen-taidelauantai-2013