Hei%20me%20s%C3%A4vellet%C3%A4%C3%A4n-no

Ruoriniemen päiväkodin säveltaiteilijat loppukumarruksessaan 8.4.2014                          Valokuva Sonja Siikanen

Sain jälleen kerran autuuden istua Sibeliustalon katsomossa ja nauttia nyt sävellyskonsertin alun ikimuistoisen lumoavaa musiikkia. Taiteilijat olivat Ruoriniemen päiväkodin instrumenttinsa valloittavasti hallitsevia säveltaiteilijoita. Instrumentteina oli koko ihmiskeho, jota läpsyteltiin, hiottiin, hangattiin, ojenneltiin, koukisteltiin monikymmenpäisen päiväkotijoukon henkisin voimin niin sympaattisella ja hellyttävän mukaansatempaavalla taidolla, että vajaan tunnin konsertin muut osat jäivät täydellisesti aloitusosan varjoon.

Tilaisuus oli Hei me sävelletään! -projektin loppukonsertti. Projektissa joukko kaupunginorkesterin muusikoita oli vieraillut muutaman kerran päiväkodeissa ja kouluissa ja valmistanut yhdessä lasten kanssa sävelteoksen, jonka nyt aidolla, mannermaisen upealla konserttilavalla esittivät. Pienten ruoriniemeläisten jälkeen hieman isommat, Kariston ja Kivimaan koulujen oppilaat esittivät omat sävellyksensä jo enemmän oikeilla soittimilla - innostuneina, mutta eivät enää niin rohkeina kuin Ruoriniemen pienet säveltaitajat.

Sävellyskonsertti osoitti, miten säveltäminen ja esittäminen meissä ihmisissä on pieninä vielä täysin luovaa, toimivaa, tuloksellista sekä kuulijalle, esittäjälle ja katsojalle nautittavaa.

Kun lopuksi Lahden kaupunginorkesteri Okko Kamun johdolla kenraaliesityksenä tulkitsi elokuvamusiikkimaisen Plogin Kaksoiskonsertto trumpetille ja pasuunalle (kantaesitys) - sävellyksen, tuntui että sävelteoksen esittäminen ainakin ammattimuusikoiden tulkitsemana näytti ulospäin konsertin alun pikkutaiteilijoihin verrattuna kovin ikävännäköiseltä katsella. Okko Kamukin ikään kuin meiltä piilossa, selkä meihin päin, tuhrasi tahtipuikkoineen liki 15 minuuttia jotakin, mikä ei edes ensiparvelle paljonkaan näkynyt.

Itse kyllä kuuntelisin ja ainakin katselisin mitä tahansa sävellyksiä seuraavan kerran monin verroin mieluummin Ruoriniemen päiväkotilaisten taidon ja ilmaisun hehkuvassa valoisuudessa kuin Lahden kaupunginorkesterin jäykistyneen etikettisessä synkkyydessä Kamun kaa.

 

http://www.sinfonialahti.fi/lapset_ja_nuoret/fi_FI/1241422430364/