KAUPUNGINVALTUUSTON%2013.11.2023.jpg

Lahden kaupunginvaltuusto 13.11.2023

Lahden kaupungin asukkaalla ja jokaisella maailman ihmisellä on mahdollisuus saada tietää, mitä kaupunkimme valtuusto päättää - sen kokoukset ovat meille kaikille avoimia seurattaviksi. Nykyisin erittäin avoimia niille, joilla on tekniset laitteet, joilla seurata valtuustokokouksen järjestäjien lähettämä kaupungin verkkosivujen osoitteen suora lähetys kokouksesta. Kokouksen voi myös katsoa taltioituna - kätevä tapa on siis seurata, vaikka uudelleen yleensä hyvin pykälittäin eroteltu valtuuston kokouksen käsittely.  

https://www.mediaserver.fi/live/lahti

Pari kertaa aikaisemmin vuodatuksissani olen yrittänyt selvittää perusteita kokouksen ylenmääräiselle puheenjohtajan ja valtuuston puheenjohtajistohierarkian pokkuroinnille, arvoisa herra puheenjohtaja, arvoisa valtuuston varapuheenjohtaja jne.. En ole tuota menneitten vuosisatojen jo museoon kuuluvaa kankeutta ymmärtänyt. Minusta kaikki valitsemamme valtuutetut ovat siellä samanarvoisia - valtuutettujen mielestä eivät ole.

 

Valtuutettumme ovat siis läpivalaistuina meille näinä aikoina kehoineen ja ajatuksineen salissa ja puhujapöntöissä, joita on kaksi: valtuutettujen mielestä toinen vasemmistolaisittain ajatteleville ja toinen oikeistolaisittain ajatteleville valtuutetuille.

 

Nimenhuuto%2013.11.2023.jpg

Nimenhuudossa Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11.2023 paikallaolleet valtuutetut.

Lahden valtuustossa on tuon ylenmääräisen herrapokkuroinnin lisäksi tullut tavaksi myös lopettaa puheenvuorot kiitos-sanalla. Tämän vuodatuksen tarkoitus onkin jättää lukijani - kenties joku valtuutettukin - pohtimaan, miksi viime viikon Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11.2023 saimme kuulla valtuutetuilta kuudestakymmenestä kokouksen puheenvuorosta kaikkiaan 46 kiitosta. Ketä he kiittivät lopettaessaan kuntalain ja perustuslain suoman oikeuden puheenvuoronsa käyttämiseen? Meitä kokouksen seuraajiako? Toisia valtuuston kokouksen osanottajiako? Vaiko taas sitä herra arvoisaa puheenjohtajaa saamastaan oikeudesta puheenvuoroonsa?

 

Koko valtuuston käyttäytyminen on saanut suuren kiitoshöpöttäjien puhekulttuuriarmeijan, jota johti viime kokouksessa valtuutettu Aaltonen kuudella kiitoksella, toisena, ainoana kolmesta kansanedustajastamme kokouksessa läsnä ollut, Mira Nieminen neljällä kiitoksellaan ja useat valtuutetut ylsivät kolmeen kiitokseen puheenvuorojensa päätteeksi. Kiitos-höpötyksestä sentään olivat meidät säästäneet valtuutetut Seesvaara, E.Nieminen, Komu, Vaara, Lientola, Hildén jopa Vahter sekä Pykäläinenkin, jotka uskalsivat puhua asiansa ilman tuota ärsyttävää osoitteetonta kiitos-höpinäloppua.

Todelliselle, ajatuksella ja sydämestä lausutulle kiitokselle on entistä useammin oikea tarve tässä aikamme epävakaassa maailmassa ja sen moneen suuntaan horjuvassa lahtelaisessa kaupunkiyhteisössä. 

Kaupunginvaltuuston käytössä kiitos-sanasta on tullut valtaosalle valtuutetuistamme turha höpötystapa, josta soisi Lahden valtuuston suosiolla pääsevän. Kiitos-sana kokee valtuustomme käytössä tarkoituksensa täydellisen inflaation.

 

 

Suomen%20lippu.jpg

Lapsen oikeuksien päivä