Sorrettuja%20ja%20solvattuja2.jpg

Lahden kansanopiston II vuosikurssin taiteilijalahjakkuudet syöksyvät jälleen tsaarinaikojen pietarilaiseen maailmankuvaan, köyhien ja rikkaiden jaottelun ja rakkauden itsetutkistelun luokkayhteiskunnallista mahdottomuutta vellovaan ja ruotivaan  teokseen. Tällä kertaa he kuvittavat sen liikunnallisesti vauhdikkaaksi pintaliidoksi, kevyennäköisesti aiheella leikitellen, teoksesta sivuja ja ajatuksia hyppien ja nyppien, kohtauksia sieltä täältä poimien, niitä kärjistäen ja alleviivaten, väliin tekstiä ja tehosteita laulaen ja musisoiden.

Dilemma menneisyyden yhteiskuntarakenteiden meille siirtämästä vuosituhansien perimästä, elämässä vallinneesta ihmisen tiukasta eriarvoisuudesta ja rakkauden tunteesta arvoon katsomatta tuntuu sittenkin ajassamme viihtyvän, kiinnostavan, meitä vieläkin kirvelevän, nyt vain näkymättömämmin kuin vanhassa maailmassa, hallitsevan ja askarruttavan.

Siksi tuntuu tähän päivään sopivalta leikitellä yhdessä katsojan käsittämiskyvyn kanssa ja laukata tällainen psykorealistinen neljäsataasivuinen mammuttiteos läpi näyttämöllisellä, inspiraatiohenkisellä vauhdilla ja tyylillä. Sorrettujen ja solvattujen ensi-illassa maanisen vatvova alkuperäisteksti toteutui tyylillisesti tuoreen makuisella ilmaisulla - vauhdikasta menoa ja käänteitä riitti niin, että yleisön hillitön, lähes ilmaisun kaatava, näyttelijöiden pokkaa koetteleva sisäpiirinen naurunremakka alkoi jo hallita esitystä. Juuri tällaisessa mielettömässä, raastavassa, hallitsemattomassa ihmisarvomme epätietoisuudessa ja yllättävyydessä rakkauden ongelmiin vyyhdittynyt elämämme läpi maailmansivun meitä tahdottomia, päättämättömiä ja järjettömiä vie, naiiviuttamme, rehellisyyttämme hörönauruin sivusta katselee. Esityksestä poistuimme vähintään ymmällä, teatterinautintoamme viisaudenhampaissamme pureskellen: klassikkoteksti oli kevytversiona tulkittuna muuttunut absurdiksi teatteriksi ja tehnyt  tehtävänsä.

Sorrettuja%20ja%20solvattuja1.jpg

Kun sama kansanopiston lahjakas, monipuolisesti teatterivalmiuksiin ja teatteriajatteluun kypsynyt taiteilijajoukko vasta muutama kuukausi sitten on vapautunut kenties elämänsä mittavimmasta ja onnistuneimmasta, suurenmoisesta Dostojevski-syväluotauksesta (Tuulasjärvi-Palander/Raskolnikov -Äidin oma poika) ja sen psykologisesti raskaasta painolastista, suotakoon heille tällainen dostojevski-irrottelu. Sen he Dostojevski-asiantuntijoina ansaitsevat.

Kokeellisena näyttämötulkintana Titta Halisen luoma esitys puolustaa oikeutustaan pelkästään jo esittäjilleen taiten kuositettuna dramatisointina. Kiertue-esitykset - teatteriopintojen kruunaukseksi Suomen Lapissa - tulevat mittaamaan valitun tyylitellyn keveän näyttelijäilmaisun ja näyttelijöiden yhteistyön vaikuttavuuden sekä  testaamaan teoksen dramaturgian ja dialogin toimivuuden. Jäämme odottamaan mielenkiinnolla verrattoman teatteriseurueemme kokemuksia teatteriturneeltaan kera pohjoisten suomalaiskatsojien palautteiden.

 

Fjodor Dostojevski SORRETTUJA JA SOLVATTUJA

Ohjaus ja sovitus  Titta Halinen   Ohjaajan assistentti  Otto Pilli

Näyttämöllä:
Ola Blick, Saara Hakkarainen, Roosa Helenius, Anssi Hyvärinen, Saara Karjalainen, Anni Kekki, Joonas Lehikoinen, Tuukka Leijavuori, Suvi Rantanen, Mikko Salminen, Eero Tiilikainen, Titus Torniainen  ja Vilhelmiina Virkkunen

http://www.teatterikoulutus.fi/esitykset/sorrettuja-ja-solvattuja