Teatterikes%C3%A4%20avajaiset%2022%20Yle

Vuoden 2022 Tampereen Teatterikesän avajaiset

Pohjoismaiden suurin ja pitkäikäisin teatterifestivaali Tampereen Teatterikesä järjestetään tällä viikolla, 7.–13. elokuuta, nyt 54. kertaa. Vuonna 1968 perustetun festivaalin pääohjelmistossa on tänä vuonna mukana yhteensä 22 produktiota, joista viisi on kansainvälisiä. Ne, jotka eivät ennen ole kokeneet sitä kulttuurin voimaa, kun Tampereen Teatterikesä avataan ja yhdeksi tunniksi kerääntyy Tampereen monisatainen väki vieraineen Laikun kentälle, ehtivät sen kokea nyt avajaisissa - niihin ei pääsylippua tarvita. Traditio on tänä vuonna tiistaina 8.8.23 klo 12.00.

 

 Avajaistervehdyksen tapahtumalle tuo tänä vuonna näytelmäkirjailija, ohjaaja ja taiteen akateemikko Sirkku Peltola. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa nähdään otteita festivaalin eri ohjelmistoista ja sen juontaa jo perinteisesti näyttelijä Elisa Piispanen.

Teatterikes%C3%A4%2022%20juontaja%20Piis

Kannattaa mennä kokemaan tunnin tilaisuus, jossa pelkästään puhutaan ja esitetään suomalaista ja kansainvälistä teatterikulttuuria.

Lahtelaisittain on meille kunnia, että avajaisohjelman avaa oma, Lahden kaupunginteatterin lavallakin konsertoinut Samos Kvartetti otteilla teatterikesän Gösta Sundqvist -ohjelmastaan.

g%C3%B6sta%20sundqvistin%20parhaat.jpg

Kuva Hanna Virtanen

Vapaaehtoisten päivän konsertissa 2020 - Lahen uutisia - Vuodatus.net -

 

Festivaalien esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä Taija Helminen, Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.

Lahtelaisittain valitsijakolmikko on lahtelaisille ja varsinkin meille teatterifriikeille varsin tuttu ja läheinen. Kirjailija-ohjaaja Taija Helminen oli monta vuotta Lahden kaupunginteatterin dramaturgina, Hilkka-Liisa Iivanainen taas tutki ja ohjasi viime näytäntökauden Tampereen Teatterin ja Lahden kaupunginteatterin yhteistyöproduktion Anna Krogeruksen käsikirjoituksen presidentinrouva Koivistosta nimeltä Tellervo, ja Tanjalotta Räikkä on vieraillut useana viime vuotena Lahden kansanopiston Teatteriopetuksen pääohjelman ohjaajana. Taija Helminen on näistä kolmesta valintaraadin teatteritaiteilijasta ensikertalainen, toivottu ja odotettu, idearikas ja uusajatuksellinen vihreä lehti, vaikka myös miesvaltaista rouheutta itse valintaraatiin kaipaisin. Hanna Rosendahl on organisaation puolesta takuuvarma persoona monivuotisena ja kokeneena näkemään ja tajuamaan Tampereen Teatterikesän kansainvälisen päivänkohtaisuuden.

 

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/03/taisto-reimaluodon-onnellisinta-on-olla-onnellinen-1

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/01/mina-tellervo-tavallinen-suomalainen-nainen

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/03/lahtelainen-lahjakkaiden-teatteriopiskelijoiden-hieno-tyo

 

Teatterikesän ohjelmakokonaisuuteen sisältyvät pääohjelmiston lisäksi TelttaLab-esitykset G Livelab -musiikkiklubilla, festivaalin virallinen oheisohjelmisto OFF Tampere, Hotelli Tammerin kanssa yhteistyössä toteutettava Tammerin taikaa -brunssikonsertti sekä Tampereen kadut ja puistot torstaina 10.8. valtaava Tapahtumien Yö. Festivaaliviikon aikana järjestetään myös alan kokoontumisia ja tilaisuuksia.

 

Pääohjelmistosta

Pääohjelmiston tämänvuotisessa kaikkiaan parissakymmenessä esityksessä käsitellään muun muassa luontoa ja sen tulevaisuutta sekä ihmisyyttä, yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden kokemuksia, itsenäisyyttämme.

Lahtelaisittain pääohjelmistolla oli tärkeitä suunnittelijoita festivaalien alusta alkaen. Aamulehden Veistäjän veljekset, Olavi Veistäjä koko festivaalien perustajana ja pitkäaikaisena johtajana sekä suurten maakuntalehtien merkittävimmät teatterikriitikot olivat niiden valitsijoina. Etelä-Suomen Sanomien Kalevi Salomaa toimi useat vuodet valintaraadin puheenjohtajana. Valintaraati palkitsi tuolloin parhaimmaksi katsomansa festivaalinäytelmän toteutuksen. Ajat ovat muuttuneet. Kansainvälisyys koskettaa ja puhuttaa jo kaikkien maailmanosien teattereita.Teatteria käsittelevä lehtimedia on paljon silti vähentynyt, lukijaa palvelevat esitysarviot samoin ja vain lehtitalojen omistajille rajoitettuja. Olisiko kuitenkin vaikkapa Helsingin Sanomien arvioija paikallaan tulevien kesien ohjelmia valitessa edes ammattimaisena yleisöä palvelevana tasapuolisena asiantuntijana? Nyt pääohjelmistosta on tullut hieman epämääräinen, liukuva käsite.

Takavuosina Lahden kaupunginteatteri isona repertuaariteatterina suurine henkilökuntineen, lavastuksineen kovin harvoin sai kutsun Tampereen Teatterikesään, mutta sitäkin useammin lahtelainen Nostoväkinäyttämö peräti kolmena vuonna toteutti kutsunsa Tampereen Teatterikesän ohjelmistoihin:

Tunti kerrallaan 1972 näytelmä tangosäveltäjä Unto Monosen elämästä - Jukka Pakkanen, Aleksis Kivi -vainaa 1974 - näyttämön oman työryhmän käsikirjoitus, Hölmöläisiä 1974 - näyttämön oman työryhmän käsikirjoitus ja Se tavallinen tarina 1975 - Hannu Salama.

 

 

Tämän kesän Festivaalin kansainvälisiin teoksiin kuuluvat Circus Baobabin energinen nykysirkusesitys Yé!, belgialaisen Cie Still Life -ryhmän neljästä sanattomasta episodista koostuva Flesh, virolaisen taiteilijakolmikon (Mart Kangro, Juhan Ulfsak, Eero Epner) It Stays As It Is sekä kanadalaisen nykyteatteriohjaajan James Longin luentomuodoilla leikittelevä esitys Lonely Lonely Oh So Lonely. Pääohjelmiston erityisyys on australialaisen Back to Back -ryhmän palkittu elokuva Shadow.

Kotimaisessa ohjelmistossa nähdään useampi maakuntateatteri. Tampereella vierailevat esimerkiksi Kouvolan, Lappeenrannan, Kajaanin, Kuopion ja Turun kaupunginteatterit, Porin Teatteri, Kansallisteatteri, Q-teatteri, Teatteri Vanha Juko Lahdesta sekä helsinkiläinen Teatteri Jurkka. Mukana on myös vapaan kentän ryhmiä, kuten Porttiteatteri ja Kallo Collective. Lisäksi Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn opiskelijat ovat valmistaneet festivaaliviikolle esityksiä, jotka ovat syntyneet yhteistyössä James Longin kanssa.

Lahtelaisittain on merkittävää pienen Teatteri Vanha Jukon Tuntematon Sotilas - hieno ja moderni esitys esitetään kahdesti. Tasoltaan se on suomalaisen teatterivuoden ajankohtaisimpia huippuja.

Ensaemble%20-Tunetamaton%20sotilas%20a.j

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2022/11/tuntematon-sotilas-tanaan

 

Tällä kohden minun on pakko ihmetellä valintaraadin huolimattomuutta. Toinen maailmanlaajuisesti ja esityksellisesti merkittävä teatterin kantaesitys koettiin kuluneena näytäntövuonna myös Teatteri Vanha Jukon lavalla. Vaikka aihe oli jo aikanaan Turun kaupunginteatterin paikallishistoriallisena musikaalina hienosti romantisoitu hyvä esitys, Juko oli esitysteknisesti, lavastuksellisesti ja sisällöltään ainutlaatuista, uutta, ilmaisullisesti harvinaista keinoiltaan ekonomista suomalaisteatteria. Minne se meiltä uusinta maailmanteatteria janoavilta oli katsomuksesta unohdettu?

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/02/seilin-kauniit-pysahdyttavat-kyyneleet

 https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2023/03/seilin-saaren-mielta-parantavissa-syleilyissa

 

TelttaLabin ohjelmistossa

Teatterikesä ja G Livelab Tampere jatkavat yhteistyötään ja tarjoavat TelttaLab-ohjelmiston festivaaliviikolla tiistaista lauantaihin. Luvassa on Samos-kvartetin Gösta-musiikkia, pienimuotoista teatteria sekä stand up -viihdettä. Estradille nousevat muun muassa näyttelijät Satu Silvo ja Seela Sella, laulaja Samuli Putro, lastenmusiikkia esittävä Pikku Papun Orkesteri, stand up -koomikko Tommi Tuominen sekä muusikko Marzi Nyman kokoonpanoineen.

 

Waltteri Torikka tähdittää 

Teatterikesä ja Radisson Blu Grand Hotel Tammer järjestävät Tammerin taikaa -brunssikonsertin Tammerin juhlasalissa festivaaliviikon lauantaina 12.8. Ohjelmallisella brunssilla esiintyy tänä vuonna ooppera- ja konserttilaulaja Waltteri Torikka. Häntä säestää pianisti Maila Böhm.

 

Festivaalin virallisessa oheisohjelmistossa nähdään teatteriesityksiä, sirkusta, musiikkia ja tanssia

Teatterikesän oheisohjelmisto OFF Tampere sisältää ammatti- ja harrastajaryhmien järjestämiä esittävien taiteiden esityksiä ja tapahtumia.

OFF-ohjelmistossa nähdään tänä vuonna muun muassa ensi-iltaesitys, kun Woude!-ryhmän Kirahvi ja tynnyri esitetään Teatteri Telakalla. Pirkanmaan Tanssin Keskus tuo OFF-ohjelmistoon kaksi esitystä: Linda Kuhan tanssimonologin Ceci n’est pas moi sekä islantilaisten taiteilijoiden koreografi Katrín Gunnarsdóttirin ja lavastus- ja pukusuunnittelija Eva Signý Bergerin yhteistyöteoksen ALDA.

Lisäksi OFF Tampere tuo kaupunkiin useita ilmaistapahtumia niin sirkuksen, musiikin kuin lastenteatterinkin saralta. Esimerkiksi Circus Ruska Festival järjestää kaikille avoimen pop up -festivaalin Pakkahuoneenaukiolla keskiviikosta perjantaihin 9.–11.8.

 

Tapahtumien Yö torstaina

Torstain Tapahtumien Yössä 10.8. Tampere täyttyy jälleen kulttuurielämän kohokohdista, kun noin 70 tapahtumanjärjestäjää valloittaa kaupungin kadut, kahvilat, aukiot ja klubit. Tapahtumien Yö kerää yhteen runsaasti esityksiä ja tapahtumia, joista suurin osa on perinteiseen tapaan yleisölle maksuttomia. Tänä vuonna juhlitaan erityisesti rakkautta: Kalevan hallissa sanotaan itselle ”tahdon” SÄRÖ-hankkeen voimauttavan valokuvanäyttelyn keinoin. Museo Milavidassa puolestaan hääparit avioituvat juhlaorkesterin soittaessa myöhäiseen yöhön.

 

Festivaalista tarkemmin: https://www.teatterikesa.fi

Tiina Hurskainen kertoi festivaalin lippujen menneen hyvin kaupaksi. Hajanaisia paikkoja löytyy vielä, vaikka valtaosa esityksistä onkin jo lähes täynnä.

Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl, p. 040 594 4600
Tiedotus- ja markkinointivastaava Tiina Hurskainen, [email protected] | p. 040 865 5852

---
Vuonna 1968 perustettu Tampereen Teatterikesä on yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista. Tapahtumassa nähdään kotimaisen teatterin kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat esitykset sekä kansainvälisiä huippuvierailuja. Festivaali järjestetään tänä vuonna 7.–13.8.2023.

Lahen uutisia osallistuu tänä vuonna poikkeuksellisesti Tampereen Teatterikesän ohjelmiston raportointiin etätyönä.