Masola%201.jpg

 

Lahti radiokaupunkina on tunnettu ympäri maailman. Lahti ja sen lähetysasema sijainteineen ja radiomastoineen olivat ennen televisio- ja digiaikaa keskeinen Suomen tiedonkulun välittäjä, joka kuljetti kymmeniä vuosia tiedon sekä viihteen eetteriin edestakaisin ympäri maan ja maailman.

 

Lahden Radio- ja tv-museo on myös jo kauan pyrkinyt välittämään nykypolville tuon menneen ajan tieodottamisen ja joka kotiin saadun viihteen kaikkine ominaisuuksineen, tekniikoineen, henkilöitymineen, eri ikäkausien suositumpine ohjelmineen.

 

Lahden museon toimintoja vain on viime aikoina estänyt kaikkea lahtelaisuutta osuvasti ilmentävä Lahden tauti, jonka vaikutuksesta miltei kaikki yleiset ja yhteiset tilat - päiväkodit, koulut, terveyskeskukset ja muut kaupungin hallinnoimat kiinteistöt - on jouduttu sulkemaan homeen ja sisäilmaterveyden vaarallisuuden vuoksi. Syykin on selviämässä: tiloja hallinnoiva Tilakeskus ei ole saanut tehtävänsä ymmärtävää johtoa eikä asiantuntevaa henkilökuntaa, vaan itsepäisesti linnoittautunut kaupunginhallituksen maallikkohallinnon ja istuvan kaupunginjohtajan ja saamattoman museonjohtajan säästämistendenssin hurmaan: näin tilojen kunnostamisia on saatu vetkuteltua budjettivuodesta toiseen ja vähitellen tila tilalta kaupunki on mennyt käyttökieltoon ja purkukuntoon.

Parista tilaiskohennuksesta ja korjauksesta museot ovat olleet suljettuina epämääräisiä aikoja vuosiksi ja vihoviimein myös Radio- ja tv-museo nyt jälleen avautuu.

 

Lahden Radio- ja tv-museo Lahden radioaseman tiloissa, korkealla Radiomäellä on valtakunnallisesti tärkeä, kansainvälinen museo ainoana viestinnän museona maassamme, harvinaisuutena koko Euroopassa.

 

Mastola5.jpg

 

Ilmeisesti montasataa lahtelaista oli saanut kutsun tulla avajaisiin museoon, jolle avajaispuheissa annettiin uusi kutsumanimi Mastola.

Yleisradion operatiivinen johto sekä monet merkittävät takavuosien radio- ja tv-vaikuttajat oli myös tuotu kutsuvierasyleisön nähtäviksi.

 

Matola3.jpg

Kaksi kaupunginjohtajaa ja kaksi Yleisradion johtajaa kameran silmässä. Ketkä?

 

Sinivalkoisia avajaisnauhoja leikkelivät tietenkin vain sikariportaan miehet, joiden hallussa viestintämme tiukasti on, mutta yleisöstä ei sukupuolipainotteista ymmärrystä saanut silmämäärälläkään selväksi, sillä molempia tuntui olevan tasan yhtä paljon.

 

Mastola%202.jpg

Kaksi suosittua suomalaista tv-kasvoa. Ketkä?

Vetonauloina tilaisuudessa esiintyi aivan lähivuosien tunnetuimmat ja kuuluisimmat tv-kasvot uutistenlukijoiden suosituimmasta ja osaavimmasta päästä.

Lahen uutisia tutustuu itse museoon ja sen nähtävyyksiin lähiaikoina käynnistään raportoiden.

 

Tehtävä: Lähetä Lahen uutisia -toimitukselle lahenuutisia[at]luukku.com viikon kuluessa kuuden kuvissa kysytyn henkilön nimet ja jos vastaat oikein, osallistut palkinnon arvontaan.