Hann Salminen2013.jpg

Hannu Salminen

Rakveren teatterin Köök/Keittiö -uutuudessa näyttelijäilmaisun kohtalaisen tasokkaalla tyypittelytaidolla annetaan katsojalle näytteitä vuosisatojen takaisista alkemistisista elämän eliksiireistä. Tyypillisen tuttuun, ahtaan pieneen tilaan ja keittiöremonttikiireeseen luodaan tulen, lämmön, valon ja ennalta arvaamattoman paukkeen yhteisvaikutuksella näyttämölle tunnelmia, jotka näytelmän aluksi hämmästyttävät fyysisellä toimivuudellaan.

On inhimillistä, että teatterintekijät ryhmänä valmistamassaan tekstissä lankeavat solidaarisuudessaan milloin mihinkin ihastukseensa, varsinkin kollegansa ideaan, tässä tapauksessa ilmaisunsa teatteriestetiikkaan, jota toteutetaan fyysisin ja kovin teknisin menetelmin. Tällainen miltei tuli- ja savutehostelavastuksellisilla ilmaisuratkaisuilla ympätty esitys muutamassa minuutissa kyllästyttää katsojan keksinnöllisellä turhanaikaisuudellaan, lapsenuskoisella perusteellisuudellaan sekä nyt koetulla ilmaisutapansa äärimmäisellä hitaudella. Ohjaajan sinänsä toimivaksi pyrkinyt viro-suomi -näkökulma kielikommunikointivaikeuksisesta koomisen tutusta todellisuudesta venyy ylipitkäksi muka monen remonttiammattilaisen hyöriväksi kokonaisuudeksi, jossa koko esityksestä jää vaikutelma lähes sisällöttömästä, voittopuolisesti irrallisten teknisten kikkojen esittelystä.

Rakveren teatterin kesäteatteriesityksen Köök/Keittiön vähäiset maukkaat hetket saa kokea esityksen parissa verbaalisessa eestin- ja suomenkielen taitavan hauskassa kilpadialogissa, joista etenkin Anneli Rahkeman ja Antti Mankosen tulkkauskohtaus on mehevää draamaa, täsmällisesti ajoitettua, osaavasti rytmitettyä ja puhuttelevan hauskasti tulkittua kielirasistista keskustelua (tosin pitkittyneenä kohtauksena).

Teatterityön kansainvälistymiseksi yritelmä on lupaava, ajattteluun inspiroiva yhteistyökokeilu, mutta teatteri-ilmaisun uudistajaksi kumpaankaan maahan saati kansainvälisille areenoille esityksellä ei vielä ole asiaa.

 

Rakveren teatteri

KÖÖK/KEITTIÖ

Võsun Rantaklubissa 21.6. - 15.7.2013

Ohjaus ja tila: Andres Noormets
Teksti, dramaturgia ja esittäjät: Anneli Rahkema, Peeter Rästas, Antti Mankonen (Teatteri Telakka, Tampere), Hannu Salminen (Teatteri Vanha Juko, Lahti) 

http://www.rakvereteater.ee/teater/lavastus/kookkeittio/