Vaalitentti%202023.jpg

Yleisradion tv-tuotannon tasapuolisuus antaa jokaiselle yhdeksälle Suomen presidentiksi pyrkivälle tasaveroisen mahdollisuuden tuoda ajatuksensa ja itsensä nähtäväksi, tunnettavaksi ja valittavaksi ehdokkaan oman, tunnin pituisen ohjelman, jossa 3 minuutin puheen ja monipuolisen tentin muodossa presidentiksi aikova saa esittäytyä. Televisiossa syntyvä uusi presidentti on tervetullutta suomalaista valtiopolitiikkaa. Tottakai itse vaalissa - ennakkovaalissa** tai varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 - jokainen äänioikeutettu kansalainen saa oman ajatuksensa mukaan tehdä demokraattisesti valintansa presidenttiehdokkaista.

Näissä yhdeksässä eri presidenttiehdokkaan tv-ohjelmassa heidän poliittiseen sidonnaisuuteensa en puutu, jollei ehdokas juuri sillä halua ratsastaa presidentiksi. Äänestäjähän voi antaa sille arvoa, jos hän poliittisen taustan katsoo presidentilleen kuuluvan vielä työtä tehdessäänkin.

Mielipidevaikuttajana TV ei jää suinkaan sivuun valintaan vaikuttavista keinoista, vaan muuntuu varmaankin hyvin keskeiseksi välineeksi ihmisten ymmärtää olennainen presidenttiehdokkaan sanomasta, olemuksesta ja luotettavuudesta.

Yhdeksänä päivänä aina yksi presidenttiehdokas saa tunnin pituisen ohjelman. Keskiviikkona 3.1.2024 alkaneessa yhdeksän illan sarjassa joka ilta esiintyy yksi presidenttiehdokkaista klo 21-22.

Maanantaina 15.1.2024 oli kahdeksas presidenttiehdokkaista vuorossa - Keskustapuolueen ja oman valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn.

Olli%20Rehn%20tentiss%C3%A4.jpg

Olli Rehn selviytyi tenttitunnistaan hyvin, sisällöltä paljon odotettua paremmin. Hän puhui entisaikojemme arvokkaan institutionaalisten presidenttien tapaan maltillisesti, ehkä liiankin pidättyvästi. Omassa lyhyessä puheessaan hän muiden presidenttiehdokkaiden tapaan luettelomaisesti kävi läpi presidenttiytensä painopistealueet. Urheilukansan edustajaksi Rehn jalkapalloilijana eriytyi kulttuurisessa kampanjassaan. Yllätyksellistä moderniutta hän edusti mielipiteessään kolmannen sukupuolipersoonan kannattajana. Itse tentti keskittyi kovin sisäpoliittisiin asioihin ja Rehnin ulkopoliittinen taitavuus pelkistyi miltei yksinomaan menneen komissaaripestin sisältöön – siinä hän tietenkin oli kelpo asiantuntija.

Poikkeuksellista etukäteen suunniteltua osaa esitti varsin Keskustapuoluelainen studioyleisö, joka vilisi entisiä ministereitä. Ehkä falskeinta olikin valitun studioyleisön runsaat aplodeeraukset Rehniä tentittäessä, niitä oli jo tv-katsojan kannalta mauttomasti keskustelua häiritsevinä aivan liikaa, moniin tenttikohtiin sopimattomastikin.

Rehnin puheesta korostuivat Suomen muuttunut asema Euroopassa Naton jäsenenä, oman puolustuksemme kehittäminen, rauhan takaaminen yhdessä Natomaiden erityisesti Yhdysvaltojen kanssa, Ukraina, omavarainen ruoka ja lämpö kotimaasta, huoli hälyttävästä kansamme jakautumisesta kahtia eripurana työmarkkinoiden vastakkainasetteluna sekä luottamus Suomen tulevaisuuteen, nuorisoon ja kansan yhteenkuuluvuuteen. Kiitos-sanan käyttäjänä hän edusti silti sitä moniin puhujiin tarttunutta harkitsemattomuutta: eli ketä hän puheensa lopuksi kiitti ja mistä asiasta.

 

Toimittajat Matti Koivisto ja katsojien silmäruoan tyydytykseksi jälleen kerran uuteen viehättävään esiintymisasuun sonnustautunut Marja Sannikka hoitivat osuutensa tentaattorina ja tilaisuuden johdattelijana ammattitaitoisen luotettavasti.

Toimittaja Koiviston tenttauksessa puututtiin kovin moniin asioihin, ensin Rehnin vaalisloganiin Vakaa kuin kallio. Rehn antoi siitä hyvän selvityksen, jossa vakauteen liittyy hänen laaja kokemuksensa Suomesta, kansainvälisen politiikan muutoksista, sen tapahtumista Suomessa ja Euroopassa. Samoin Koiviston kysymys Rehnin suhtautumisesta Suomen ydinvoiman rakentamiseen, jossa hänen mielipiteensä rakentajavalinnasta ministerinä muuttui, miksi? Sekin sai tyydyttävän selityksen.

Kaikkiaan tv-tunnin seuraajana yllätyin Rehnin puolituntisen tentin vakuuttaneen hänen mielipiteistään ja valtiollisesta kokemuksestaan. Tentti nosti huomattavasti Rehnin asemaa pohjasta pintaa kohden presidenttiehdokkaiden kilpailussa.

Monesti julkisuudessa jo ennen presidenttiehdokassuostumustaan meille Suomen Pankin tilasta työkseen raportoineen Olli Rehnin puheentuottamisen jäykkyys, jatkuva tauottelu ovat yhä tuskaisaa kuultavaa. Siinä sanat ja tauot putoavat vuorotellen oudon kiusallisesti koko puhumisen ajan ja lauserakenne katkeaa sujuvuudeltaan täysin. Mielestäni Rehnin persoonallinen puheen tuottaminen ei riitä julkisuutta vaativaan ja kansalle viestivään presidenttiyteen, vaikka kuinka viisaita puhuisi ja ajattelisi – niin kuin Rehn tekikin.

 

Asiantuntevuutta tentattavan kelpoisuudesta presidentiksi edustivat MustReadin johtava politiikan tutkija Erkka Railo  ** ja Tampereen yliopiston professori Tuomas Forsberg.

Railon mukaan arvoliberaalien presidenttiehdokkaana Rehnin on vaikea erottautua omaksi persoonaksi näiden joukosta ja hän on jäänyt muiden ehdokkaiden varjoon jo presidenttiehdokkaita julkisuudessa käsittelevässä mediassa. Yhtä aikaa sekä keskustapuolueen että oman valitsijayhdistyksensä avulla Rehn pyrkii tavoittamaan mahdollisimman laajaa kirjoa erilaisia ja eri mielipiteitä edustavia kansalaisia, yritetään asettautua puolueiden yläpuolelle.

Forsberg totesi Rehnin ulkopoliittisista ansioista, että sekä EU että Nato -asioissa hän on ollut Keskustan riveissä etummaisena niihin pyrittäessä. Rehn edustaa varsin harkitsevaista suhtautumista Suomen asemaan ulkopolitiikassa, jossa Ukraina saa suuremman sijan ja suhtautuminen ydinaseisiin vaatimattoman osan hänen ajattelussaan. Mitään ilmiöasemaa ei enempää Rehnin kuin muidenkaan presidenttiehdokkaiden kohdalla tarvita näin vakavassa Suomen asemassa maailman rauhan järkkyessä.

 

TODISTUS

Annan skaalassa neljästä kymmeneen (4-10) koulunumerot kymmenkohtaisin perustelu-otsikoin, jotka ovat siis kaikkien yhdeksän ehdokkaan presidenttiohjelmien arviointiperusteet.

Alla kahdeksannen yhdeksästä presidenttiehdokkaasta eli Olli Rehnin todistus suoriutumisesta presidenttiohjelmastaan  15.1.2024 klo 21-22:

1.Arvojohtaminen, joka kertoo arvon määräytymisestä henkilön työskentelynäytöistä suurissa yhteiskunnallisissa tehtävissä, luotettavuudesta, persoonallisista ajatuksista, sympaattisuudesta, aloitteellisuudesta ja keskusteluominaisuuksista, joita me tavalliset Suomen kansalaiset sekä valtionjohtajat muissa maissa hänestä uskovat Suomen presidenttinä löytyvän 10

 2.Kansanomaisuus, joka kertoo ehdokkaan ajatuksista ja tavoista kokea ja kohdata meitä hallitsemiaan viittä ja puolta miljoonaa suomalaiskansalaista riittävän usein ja aidosti monitasoisista yhteiskuntaluokistamme

3.Puhetaito, äidinkieli, esiintymisvarmuus kotimaassa 7

4.Edustavuus ja esiintymisvarmuus henkilönä ja presidenttinä ulkopolitiikan johtajana  9                

5.Kulttuurimyönteisyys 7+

6.Kansainvälisyys ja eurooppalaisuus 9

7.Inhimillisyys ja perhearvot

8.Suomi/ Yhdysvallat+Nato/Venäjä -ajattelu 9

9.Suomi/ Gaza/Israel -ajattelu 7-

10.Suomi/Ukraina -ajattelu

 Olli Rehnin presidenttitentin keskiarvo 8,5

.................................................................................................................

xx

Ennakkoäänestykset vuoden 2024 presidentinvaaleissa:

Ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 17.-23.1. 2024

Ennakkoäänestys ulkomailla keskiviikosta lauantaihin 17.-20.1.2024

Kotiäänestyksen haluavien on pyydettävä sitä viimeistään tänään 16.1.2024 Keskusvaalilautakunnalta.

Presidenttiehdokkaiden tentit jatkuvat keskiviikkona 17.1.2024, silloin on vuorossa yhdeksäs ehdokas. Kokoomuspuolueen  Alexander Stubb.

 

**

https://www.mustread.fi/kategoria/akatemia/