Pienellä Päijänteen sähköttömällä, huussivarusteisella kesämökillämme, jossa sivilisaation muodostaa vain lähes piiloon laitettu kännykkä ja vain silloin tällöin avattava patteriradio, oppii nauttimaan elämänmuotonsa mökkimäisestä päiväsisällöstä. Ei niin, etteikö kasvanut joutsenperhe taas elähdyttäisi nyt jo neljällä poikasellaan tai kurkipari ylväällä tepastelullaan varmistaisi vuosittaisen olemassaolonsa läheisellä peltoniityllä, myös kesän monet yllätykset - kuten mökkipolulla asteleva minkki kala suussaan kuin rusetti nenänsä alla poikittain, ohikulkiessaan meitä ihmisiä hölmistyneenä kummeksuen.

 

Radio.jpg

 

Varsinaisen sivistyneen maailman median hoitaa mökillämme sittenkin se patteriradio, jonka lähetysasemien säätäminen on jo sinänsä jokakertaista, useimmin vähemmän onnistunutta insinöörimäistä korisevan ja sihisevän epätarkkaa puuhaa. Radiosta saa kuitenkin ne elämänpinttymänsä tärkeimmät - uutiset - joka tunti. Vähän pidemmät ja perusteellisemmat kymmenen minuutin mittaiset kolmesti vuorokaudessa, muuten uutisnälkä täyttyy parin minuutin jokatuntisista tietopäivityksistä.

 

Ja muistojen bulevardi hoitaa lähes pakollisen viihteen, suo aamun venymään liian kapeassa, epämukavassa mökkisängyssä ja siirtämään normaalin mökkiviihdykkeen järven, metsän, veneen, poluilla tepastelun sekä koko näköpiiriä hallitsevan myrskyisän tai toisinaan soman järvimaiseman seuraamisen raukean luimistelevan tunnin päähän.

 

Radiosta pääsee napsahtavan napin painalluksella takaisin sivistykseen. Tuosta laitteesta laajenee ajatus mediasta myös median laadun mittasuhteisiin.

 

Lähes kuudentoista minuutin haastattelussa (Radion Ykkösaamussa 12.6.19)  viime viikolla oppi Suomen luetuimmaksi mediaksi Ilta-Sanomat, kun juuri valittu lehden uusi vastaava päätoimittaja Johanna Lahti oli haastattelijan kohteena. Hän astuu aivan kohta - marraskuun alussa  - tämän iltapäivälehden päätoimitttajan tehtävään, lehden jota päivittäin lukee 2½ miljoonaa ihmistä. Vastuu on suuri, pötyä ei voi paljon kirjoittaa, mielenkiintoa on aina joka päivä uudelleen herätettävä, sillä lehden ostopäätöksen teemme me lukijat joka päivä uudestaan. - siis me kaksi ja puolimiljoonaa medianälkäistä suomalaista.

 

Yllättävän raikas näkökulma lukijalle ja kuulijalle haastattelusta avautui. Sanavalmis, moneen aiheeseen kiinnostunut, fiksu, värikäs, energinen ja taatusti hyvä kirjoittaja Johanna Lahti on myös tuottava puhuja ja mielipiteissään varma vastaaja mihin tahansa aiheeseen haastattelijan kysymyksissä.

 

Mutta se, että hänen puheensa oli niin loppuun asti jumittunut jo vähintään viisitoista vuotta sitten muodissa olleeseen suomalaiseen sidesanailmiöön niinku, oli täydellinen yllätys modernilta journalistilta. Ensin niinkut yllättivät, mutta alkoivat nopeasti tympäistä.

 

Parin päivän mökkiautuudesta kaupunkisivistykseen takaisin päästyäni kaivoin tietenkin netistä tuon haastattelun uudelleen esille.

 

https://areena.yle.fi/1-50142388#autoplay=true   

 

Nihilistinä laskin, että hieman vajaan 16 minuutin haastatteluohjelmassa Johanna Lahti ylsi sanavarastonsa yleisimpään niinku-sanaan kaikkiaan 128 kertaa haastattelun aikana. Niinkun esiintymistiheys haastattelussa oli siis joka seitsemäs sekunti - jopa haastattelijakin kasvatti kahdella niinkulla määrän pyöreäksi numeroksi 130.

 

Ilmeisesti Johanna Lahti ei tulevissa Ilta-Sanomien kirjallisissa linjauksissaan ja kirjoituksissaan taatusti käytä ainuttakaan niinku-sanaa. Hän on siis median suuri nimi kirjoittajana, mutta äärimmäisen kyllästyttävä mediapersoona puhujana.

 

Äidinkielemme suomen puhuminen on meidän sivistyneiden keskuudessa taantunut. Kiireessä ja sanatulvassamme pyrimme oikaisemaan pitkät sanat epäselviksi lopuistaan, unohtamaan kielen oikein äännettävät diftongit ynnä muut turhuudet.

 

Ainakaan Sanomatalon neljännestä kerroksesta ei kannata äänihaastattelua ulos eetteriin päästää - spontaaniudestaan huolimatta se kyseenalaistaa kehnoudellaan koko median laadun.

Lähetin 17.6.19 sähköpostina kysymyksen Johanna Lahdelle, toiveena, että isänmaan suurin pressi löytäisi keinon pitää suomen kieli kunnossa myös palstojensa ulkopuolella - äänimediassa. Jään odottamaan mahdollista vastausta.

 

Hyvää Juhannusta!

 

 

Lis%C3%A4liite.jpg