Ministeri%C3%A4%20yritt%C3%A4m%C3%A4ss%C

Ilkka Koskimäki, Kai Mykkänen, Mika Mäkinen, Pekka Komu                                     (Hämeen alueuutisten kuvakaappaus)

 

Miten on mahdollista, että tilannearvio Lahden imagosta pettää aina juuri Lahden suurimmilla pomoilla? Jo etukäteen meitä oli suuri joukko lahtelaisia häpeissämme älyhuipulle itse itsensä nostaman viiden miehen joukon marssiaikeista järjestämäänsä valtakunnalliseen huumelehdistögaalaan. Mitä he huumeista ja niiden syistä tietäisivät? Tällä lahtelaislähetystöllä on ideoissaan ja päätöksissään jo vuosien ajan ollut tiukat luupit silmillä ja tehokkaat tulpat korvilla ymmärtää yhteiskunnan tasa-arvon heikko toteutuminen lahtelaisten arjessa yhtenä päihteidenkäytön keskeisimpänä tekijänä.

Lahden valtava työttömyys, Suomen korkein veroäyri, salamavauhtia kuristuva palveluyhteiskunta, Suomen vähiten oppilaskohtaisia euroja käyttävä perusopetus, Suomen homeisimmat ja terveydelle vaaralliset julkiset tilat ja koulut ovat jääneet näiltä päättäjiltä vaille varoja. Sitävastoin monet sadat miljoonat eurot kaupungin pinnalliseen imagoon ja koristeluuun ovat saaneet näiden päätösnikkareiden varauksettoman hyväksynnän..

Todellisuutta nämä hurjapalkkaiset lahtelaisherrat eivät tunne. Eivätkö pomomme edes tajua kykyjään, tietojensa ja viestintätaitojensa rajallisuutta? Kun heillä ei ole taitoa saada edes meitä lahtelaisia vakuuttuneiksi ja yksituumaisiksi, niin miksi pitää mennä nolaamaan itsensä ja koko Lahti.

 

Se, että Helsinkiin suuntasi pelkkiä jäykkäkravattisia miesköriläitä, on jo itsessään osoitus täydestä sivistymättömyydestä ja suoranaisesta sovinismista. Tasa-arvo on sentään byrokratiassakin sivistyksen keskeinen tunnusmerkki. Huumetyötä vähänkin tehneet ja nykyisin pakosta sitä tarkkaan läheltä seuraavat tietävät, että suuren osan alan tutkimuksesta, ehkäisevästä huumetyöstä ja käytännön hoidosta tekevät naiset.

 

Herrojen julkisuusnälkä ja hännystely näkyä ministerin rinnalla lööpeissä tuntui tilaisuudesta välitetyn lyhyen tv-uutisen perusteella lahtelaisreissaajien ainoalta todelliselta pontimelta. Huumetilanteesta pääsi lyhyessä tv-ohjelmassa puhumaan vain sisäministeri Kai Mykkänen ja lahtelaisista hänen alaisensa Hämeen poliisipäällikkö.

 

Ministerillä poliisitoimesta vastaavana valtion ylimpänä virkamiehenä oli jälleen perinteinen asian korjausehdotus siirtää asianhoito muille kuin itselleen - koulujen opettajille. Ministeriltä puuttui kuitenkin tieto ainakin Lahden koulujen kohdalta: poliisitoimen, koulujen, nuorisotyön ja vapaaehtoisjärjestöjen yhteistyö on ollut jo vuosia tuloksellista, ympärivuotista ja monipuolista. 

Poliisipäällikön asiallinen puhe oli tilaisuuden ainoa huumetyön käytännön toimintamuutosta lupaava lahtelaisesimerkki. Tosin poliisipäällikkö olisi tarkemmin harkittuaan laittanut itseään edustamaan naisen, sillä tänään sellainen löytyy Lahden poliisista, realistinen ja luotettava käytännön huumetyötä tekevä tiedonviejä koko Suomen kansalle viestimään.

 

Kallis, Lahden imagokäyntinä rahoitettu Helsingin reissu välitti kaupunkimme miesten voimin toimivana, äärimmäisen byrokraattisena kaupunkipahuksena, jonne perheet eivät  tämän tiedotustilaisuuden jälkeen taatusti enää halua. Kankeampia, yksinkertaisempia ja jäykkäsanaisempia byrokraatteja, huumeongelman kieltäjiä - va.kaupunginjohtajia ja kaupunginhallituksen päätoimisia puheenjohtajia - tuskin mistään päin Suomea voisi löytää. Sen saattoi päätellä myös parista pienestä lehtihaastattelusta.

 

Kaupunginvaltuusto 2017

 

Missä tämän lahtelaisherrapoppoon oikea tiedottamispaikka olisi ollut - Lahdessa ja Lahden päättäville toimielimille, valtuustolle, huumeongelmaan liittyville lautakunnille ja kuntaliittymien hyvinvoinnista vastaaville yhtymille ja niiden päättäjille silmästä silmään asioita esitellen. Niiden edessä rahanpyynti olisi paikallaan ja realistista. Kysymys on asioiden priorisoinnista. Lahden kohdalla pitää ohjata varoja palveluolosuhteiden ja toimeentulon parantamiseksi.kaikkien tarpeettomien tie- ja rakennushankkeiden sijaan 

 

Vaikeista yhteiskunnallisista ongelmista ja rikollisuudesta tiedottaminen on täysin kaksiteräinen miekka, ja asiantuntijalaji. Vain muutaman kuukauden sisäministerikokemus tai omiin pikkuympyröihinsä käpristyneet medianälkäiset kuntabyrokraatit voivat tehdä karhunpalveluksen huumetilanteesta. Niin kävi nytkin.

 

Lahdesta matkasivat Helsinkiin Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki, toimialajohtaja Mika Forsberg, va.kaupunginjohtaja Mika Mäkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu sekä kansanedustaja Ville Skinnari, joka joutui estymään tilaisuudesta perustuslakivaliokunnan kokouksen takia.

 

Lis%C3%A4liite.jpg