Ensikertalaisena Marssishowssa

 

Marssishow%20Hamina%20Tattoo%202016%2010Bastionissa vanhat linnoitusholvit yhdistyvät uusimpiin tekniikoihin. Modernisti katetun valtavan maneesimaisen tilan ja sen tyylikkään telttakatoksen alle mahtuu yli 3000 Tattoo-vierasta.

 

Hamina Tattoo, joka toinen vuosi Haminan kaupunkiin täydellisesti maastoutuva ja pienen kaupungin monilla konserteilla ja oheistapahtumilla täyttävä maailman parhaimman sotilasmusiikin viikko, näytti ensikertalaiselle musiikkinsa alkuperäisen, taisteluun manipuloivan massiivisen voiman marssishown kuvio-ohjelmilla.

 

Riku%20Rantala.jpg

 

Marssishown juonsi taitavasti Riku Rantala lyhyin esittelyin, myös jokaisen maan kieltä kohteliaasti käyttäen.

 

Marssishow%20Hamina%20Tattoo%202016%204.

 

Shown alussa esiteltiin yhdeksän soittokunnan, Kiinan, Sveitsin, Ranskan, Viron, Ruotsin, Trinidad & Tobagon sekä Suomen kuviomarssien suunnittelijat ja johtajat.

 

Kaksituntinen Marssishow innosti vertailemaan valtioiden välistä sotilaallista imagoleimaa, sillä selviä eroja tuossa kuvioinnin hallinnassa ja laatuisuudessa todella oli.

 

Marssishow%20Hammina%20tattoo%202016%20s

 

Sveitsin puolustusvoimien keskussotilassoittokunnan kuviomarssi oli shown monipuolisin, upeasti suunniteltu ja toteutettu täysosuma.

 

Marssishoe%20Hamina%20Tattoo%202016%20Ki

 

Kiinan kansantasavallan 1,5 miljardin asukkaan 45-jäsenisessä armeijan sotilassoittokunnassa oli tiukan tarkkaa ojennusta ja hallittua ryhtiä.

 

Marssishow%20Hamina%20Tattoo%202016%20Rn

 

Ranskan armeijan suuren tykistösoittokunnan kuviomarssin kokonaisuus, charmantti vetovoima syntyi musiikin monipuolisuudesta, sen jopa säkkipilliväritteisestä sykkeestä, taidokkaasta koreografiasta ja upeasta uniformukokonaisuudesta..

 

Suomalaisten sotilassoittokuntien kuviomarssit asettuivat omassa vertailussani heti muiden mitalisijojen Sveitsin, Kiinan ja Ranskan tuntumaan.

 

Marssishow%20trinidad.jpg

Marssishow%20ryyti%C3%A4%204..jpg

 

Trinidad & Tobagon sotilassoittokunnan steel-rummuilla on oma Karibianmerellinen soundinsa.

 

 

Suurenmoista pehmeämpää tunnelmaa tiukan kurin vastikkeeksi toivat kuviointointiosuuksiin muutamien maiden kuviomarssiin liittyneet erikoisdetaljit:

 

Tattoo-ranskan%20tanssi.jpg

 

Ranskan Piaf-tuokion pieni tanssihetki

 

Marssishoe%20ryyti%C3%A4%202.jpg

 

Kiinan punahuivit ja

 

Marssishow%20Hamina%20Tattoo2016%20trini

 

Trinidad &Tobagon valloittava tanssillinen show steel-rumpujen lomassa.

 

 

Kriitikon näkökulmasta

Marssishow%20Hamina%20Tattoo%202016%20ty

Tykki on jälleen paukahtanut.

1. Jos saisin kuuloa varjelevana lähimmäisenä pyytää, ratkaista tai toivoa, ottaisin Tattoon marssishown tykinlaukausten monilukuisesta määrästä vähintään puolet pois. Vain parikin laukausta riittäisi kokonaisuuteen, sillä taiteellisesti vaikuttava teho vähenee lisälaukauksista jo parin valtavan paukun jälkeen. Kuuloelinten vammautumisriski sitävastoin koko ajan moninkertaistuu avointen tykinlaukauksien paineen ja desibelien yllättäessä parinkymmenen metrin päässä kolmetuhatta katsojaa.

 

Marssishow%20Hamina%202016%201.jpg

Kenraalit ja ministeri olivat solistien lähikatsojia.

2. Tilaisuuden ehkä kyseenalaisin viihdejärjestely oli suunnata varsinkin solistiset ohjelmaosuudet pelkästään kutsuvieraskatsomoon, sillä verrattain korkean pääsylippumaksun ja matkakustannukset maksaneen lähes seitsemäntoistatuhannen (4x3½) kuulijan on mielestäni oikeus saada samanlainen kohtelu marssishow-annissa kuin maksamattomien kutsuvieraiden: vaikka tällainen armeijahierarkinen arvojärjestys-järjestely onkin sotilaallisen järjestyksenmukaista, se ei rauhanaikaiseen, vapaaehtoiseen ja maksulliseen kansanjuhlaan kuulu.

 

Maria%20Ylip%C3%A4%C3%A4.jpg

 

Omaan katsomooni näin solisteista vain lyhyen välähdyksen kauniiksi kerrotusta Maria Ylipäästä ja palan vartaloa kurttuhousuisesta Eero Koivistoisesta. Onneksi äänentoisto välitti heidän lauluaan ja saksofonisoittoaan edes vähän tunnistettaviksi.

 

3.Musiikillisesti Bastion toistaa eniten rummut kaikkine soitinpatteristoineen ja häivyttää teltankaton läpäiseviin taivaan tuuliin puupuhaltimet, vaskien ja rummunlyöntien täyttäessä miltei hälymuotoisesti koko kaksituntisen kuulovaikutelmamme. Alkuperäinen taistelusotilastarkoitus, missä rohkeutta lisäävät viehkeät, kotoisentutut melodiat innostivat sotilaan isänmaallista mielialaa ja rauhoittivat sielun ennen tastelua, jäivät tässä musisoinnissa turhan vähäiselle esittelylle.

 

 

Marssishown upeus lumosi

 

V%C3%A4rikyl%C3%A4isyys%204.jpgV%C3%A4rikyll%C3%A4isyys%201.jpg

V%C3%A4rikyll%C3%A4isyys%202.jpgV%C3%A4rikyll%C3%A4isyys%205.jpg

V%C3%A4rikyll%C3%A4syys%207.jpg

 

Silmänruoka oli loisteliasta. Komeat, suuret, värikkäät sotilaspuvut sotilaslakkeineen suurina maneesin täyttävinä massoina ja yksityiskohtina on näky, jota ei voi unohtaa. Vaatteet tekevät naiset ja miehet, mutta uniformut luovat vastustamattoman, yhdistävän yhteisrintaman komeuden.

 

 

 

 

Tattoo-viikon kokonaisuus 2016

 

HaminaTattoo.jpg

 

Vuoden 2016 Hamina Tattoo sotilasmusiikkifestivaaliviikon tapahtumat keräsivät ympyräkaupunkiin yli 145 000 kävijää. Hamina Tattoon kansainvälisyys näkyi erityisesti tämän vuoden tapahtumissa. Vierailevat soittokunnat tulivat Haminaan ympäri maapalloa.Tämän vuoden marssishown näki yli 17 000 katsojaa.

 

Tattoo%20Pormestarin%20talo.jpg

Pormestarin talon piha

Myös kaupungin keskustassa oli koko viikon mannermainen tunnelma, kun päivää saattoi viettää myös vanhojen pihojen pihakonserteissa.Tällä kertaa avoinna oli 14 vanhaa pihaa ja pihakonsertit saivat väkeä liikkeelle.yli 20 000 vierailijaa.

 

Hamina%20Tattoo%20pihakonsertti%202016.2

Hamina%20Tattoo%20pihakonsertti%202016.j

Yleisöä Pormestarin talon pihalla Varusmiesten jousiorkesterin konserttia kuuntelemassa Tattoossa 2016.

 

Haminassa yleisölle oli katsottavaa ja kuunneltavaa koko päiväksi. Kaikkiaan Tattoo-viikon aikana siellä oli yli 120 oheistapahtumaa. Tattoossa ei unohdettu lapsiakaan. Maailman ensimmäinen Junior Tattoo oli menestys. Robinin show Bastionissa ei jättänyt ketään kylmäksi. Puolustusvoimien tapahtumakentän laitteet ja esittelyt RUK:n pihalla olivat myös kävijöiden suosiossa.

Seuraavan Tattoon voi kokea Haminassa 30.7.-4.8.2018 !