Lassi%20Kilponen-normal.jpg

Lahden kouluoloja järjestelee nykyisin Lahteen Helsingistä neljä vuotta sitten muuttanut virkamies Lassi Kilponen. Hänet valittiin tänne muutama vuosi sitten suurin odotuksin kasvatusammattilaisena, musiikkikasvattajana ja maineikkaana helsinkiläisrehtorina: hänen vaimonsa on opettaja ja hänen appensa ja anoppinsa lahtelaisopettajapariskunta. Tietoa, taitoa ja ajattelua oppilaiden hyväksi riittää Kilposen oman koululapsiperheen ja perhekunnan puitteissa.

Lassi Kilposeen on kuitenkin nopeasti tarttunut lahtelaistauti, nimeltään seinäkammo. Lahden Tilakeskuksen olemattomilla kasvatustaidoilla (Toimitilajohtaja Mauri Koistinen) Lahden kouluoloja on viime vuosina järjestelty seinä- ja lattianeliöiden mukaan: mitä enemmän lapsia saadaan sullottua samoihin tiloihin, sitä edullisemmaksi tilakeskuksemme normittaa koulut. Kasvatusperiaatteista ei nyt ole väliä. Kilponen on sisäistänyt Tilakeskuksen normit ja lanseerannut koulujen lakkautusten nimeksi palveluverkkotyö.

Niinpä Salinkallion koulun tilat tuntevan asiantuntijan, koulun ex-rehtorin Kari Ratian viisaat sanat ja kirjoitukset (mm. Etelä-Suomen Sanomat 6. ja 26.6.2014) Salinkallion koulukiinteistön terveistä ja käyttökelpoisista tiloista ovat näihin päiviin saakka kaikuneet kuuroille korville, koulua on useasti ehdotettu lakkautettavaksi. Sitä vastoin Launeen koulun rehtori, aluerehtorina Eteläisen alueen oppilaaksiotosta virkamiehenä päättävä Esko Taipale, on taustatukensa avulla sijoittanut lahtelaisoppilaita vuodesta toiseen terveydelle haitalliseen, oppilasmäärältään suureksi paisuttamaansa Launeen kouluun.

Harjun%20koulu1-normal.jpg

Salinkallion koulun lisäksi kaupungissamme on toinenkin terve koulu, kaupungin ydinkeskustan Harjun koulu. Se on Eliel Saarisen kouluksi piirtämä hieno, vankka ja toimiva sekä ajanmukainen, nykyisin alakoululle saneerattu erinomainen koulurakennus. Itse olen saanut olla estämässä tämän alakoulun lopettamista parikymmentä vuotta sitten yhdessä koulun nykyisen rehtorin kanssa, kun siihen silloin virkamiesvoimin väkisin aiottiin perustaa IB-lukio. Kun Lahden valtuusto on päätöksissään ja linjauksissaan sitoutunut eheyttämään ja lisäämään keskustan vetovoimaa, suoranaista valtuuston päätösten mitätöintiä ja uhmaamista on lopettaa keskustan ainoa terve koulu. https://peda.net/lahti/koulut/harju

Laitan tähän  alle liitteeksi Lahdessa nykyisin kaikesta koulutoimesta laidanyliheitetyn vaikuttajatahon, oppilaiden vanhempien kannanoton. Katsokaa, kuunnelkaa, tyrmistykää ja kommentoikaa:

image

https://www.youtube.com/watch?v=MJcx85f_88E&feature=youtu.be

PS. Lahden lukioista kaikki Lahden koulusuunnitteluissa jäljelle suunnitellut lukiot Lyseo, Kannas ja myös yksityinen Lahden yhteiskoulu ovat vapaamuurarirehtorien johtamia. Tiirismaan lukio (siellä kun on naisrehtori, joka ei vapaamuurareihin voi kuulua) on ajateltu yhdistettäväksi Kannaksen lukioon. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/82D0593594DECBA6C2256F5D003AE12D