1015494.jpg
Jyrki Myllyvirta 16.10.2007

Runsas viisi vuotta sitten 16.10.2007 kaupunginjohtajamme Jyrki Myllyvirta otti ensikosketuksensa meihin kaupunkilaisiin. Se tapahtui Ahtialan kaupunginosan asukkaille sikäläisen poliitttisen yhdistyksen järjestämässä avoimessa kansalaistilaisuudessa. Siellä Myllyvirta antoi kovin myönteisen kuvan itsestään (varsinkin äkkiä Lahden johdosta häipyneen Tarmo Pipatin jälkeen) ja sanoi tarvittavan avointa keskustelua ennen päätösten tekoa ja kuuntelevansa kaupunkilaisten mielipiteitä aloittamalla viikoittaisiksi ilmoittamansa blogikirjoittelun kaupungin omilla sivuilla. Oheisesta linkistä selviää, kuinka kauan hänen lupauksensa pitivät.
http://lahenuutisia.net/blog/900357/lahen-aikaan/


Eilen 8.12.2012 kaupunginjohtajamme Myllyvirta kirjoitti Helsingin Sanomiin suorastaan lapsellisen vastineen kaupunkimme johtavien taloustaitajien ja yhteiskuntatieteilijöiden yleisönosastokirjoituksiin (HS 6.11. ja  2.12.2012). Tässä vastinekirjoituksessaan hän kehuu kaupunkimme talousarvioesityksen lukeutuvan Suomen kymmenen suurimman kaupungin parhaaseen kolmikkoon yhdessä Helsingin ja Espoon kanssa. Erityisesti meitä lahtelaisia nolottaa myös hänen kehunsa keskustainvestointien (toriparkki) välttämättömyyksistä. Selvää valtakunnanlukijan harhaanjohtamista ovat myös Lahden kaupungin todellisesta kasvavasta velkakierteestä vaikeneminen ja Vantaa-vertailun todellisuuden sivuuttaminen: Vantaalla on jatkuva asukaskasvu, Lahden asukaskasvu olematon.

Tänään kaupunginjohtaja Myllyvirta kirjoittaa paikallisen lahtelaisen valtalehden ESS:n vierailija-palstalla. Kirjoittajavierailua ovat edeltäneet saman
lehtikonsernin mielipideosastossa monet erilaiset kaupungin johtamisesta huolestuneiden kaupunkilaisten (esim.18.11.12) kirjoitukset, joihin Myllyvirta ei ole kyennyt tai joutanut esittämään vastineita.
Tämänpäiväinen Myllyvirran vastinekirjoitus on jälleen samansisältöinen kuin hänen jo vuosittaisiksi muuttuneet fraasimaiset madonlukunsa vuonna 2007: muutosalttiutta, palveluverkkojen karsimista, palvelujen tehostamista, kustannusten karsintaa, panostamista heikompien ja huonommassa asemassa olevien kaupunkilaisten hyvinvoinnista huolehtimiseen ja kaupungin kasvuun ja tulevaisuuden hyvinvointiin. Linjatonta sillisalaattia kaikki.
Kaupunginjohtajan kirjoittelusta ei selviä, mihin kaikkeen turhuuteen velkakierteemme varat ovat hänen aikanaan tosiasiassa kuin vaivihkaa ohjautuneet. Lahden valtaisa byrokraattiemiirikunnan kasvu (Lahden entisen kaupunginkanslian, nykyisen Konsernipalvelujen virkailijamäärän ryöstäytyneeseen päällikkökasvuun, kaupungin keskeisten toimien siirtämiseen Lakesin tehtäväksi ja Lakesin henkilökunnan kasvuun, monen Lahden omistaman yhtiön saneeraus- ja konkurssitiloihin, kiihtyvään ulkopuolisten konsulttien palkkaukseen) on syönyt veroeuromme.
Kun kaupunginjohtaja uskottelee meille lahtelaisille budjettiesityksessään vielä, että jatkuvat energiamaksujen hinnankorotukset eivät riitä, vaan kaupungin byrokratian on saatava vuosittain vielä suurempi osa oman energiayhtiömme tuotosta, uskottavuus Lahden kaupungin taloudenhoitoon ja kaupungin johtamiseen on kadonnut ja kärsivällisyytemme loppu. Onko virkamies käskyttäjä vai asukkaitten palvelija Lahdessa, kyselemme toisiltamme jatkuvasti.

Lahden nykyjohtamisessa selvät muutostoimenpiteet on tehtävä nopeasti. Byrokratian turhille päälliköille lähtöpassit tulos tai ulos -periaatteella. Kulttuurinen kaupunkimme monipuolisuuksineen aivan toisella, korotetulla volyymilla esille budjetissa oppivelvollisuuskoulutuksineen, kulttuurisine oppilaitoksineen sekä taiteellisine  vetovoimaisuuksineen. Verovarat kaupunkilaisten sivistämiseen ja hyvinvointiin  - eivät kerskamonumenttien rakentamiseen. Muiden kaupunkien tuloksettomaksi osoittautunut jatkuva apinointi ja vertailu lopetettava. Yli viisi vuotta johtaneelle kaupunginjohtajalle lähtölaskenta-aika alkavan vuoden mittaiseksi periaatteella - tulos tai ulos.


 
Pikkudetaljeja lahtelaiskulttuurin nykytodellisuudesta
Sinfonia Lahden sinfoniakonsertissa väkeä oli puoli salillista. Seuraavalla viikolla orkesteri matkasi Kiinan miljoonakansan eteen ohjelmistoineen. Onko meillä lahtelaisilla riittävästi sivistystä ja orkesterillamme tasoistamme ohjelmistoa verovaroin ylläpitää ja tarjota.
 
Valtionvaroin ja kaupungin budjetista lohkaistuin nettomäärärahoin toimivan Lahden kaupunginteatterin peruspääsylipuista meiltä veloitetaan 25-41 euroa/henkilö. Onko tyypillisellä lahtelaisperheellä saati vähävaraisella lahtelaisella enää taloudellisia mahdollisuuksia nauttia kaupungin varoin tuotetusta kulttuurista.
 
Lahden Konservatorion tulevaisuutta on jahkailtu vuositolkulla, samoin Lahden Taidemuseon rakentamista. Lahden ammattikorkeakoulun kulttuurilinjat on häväisten juuri lakkautettu. Entisenä koko maan peruskoulutuksen uudistajana ja  tiennäyttäjänä Lahti on pudonnut  maan koulutuksen pussinperälle. Sivistysrappiollinen, aikaansaamaton Lahti on jo tätä päivää ja lohdutonta tulevaisuutta.