The%20Fuck%202017.jpg

Tiina Ekola

Mikäpä olisi jokaisen oikean ja vähemmän oikean teatterin saada kokeilla sellaisessa shakespearelaisen kaariholvisessa hämähäkkisen iäkkäässä maanalaisloukossa kuin mitä Helsingin Kellariteatterin Liisankadun kellarikolon atmosfääri on, ja räiskyä kaikkea ilmaisua maan ja matalalla pään päällä istuvan järkähtämättömän jykevän taivaan välillä! Syntyisi uutta teatterikieltä ja -muotoa, ennalta-arvaamatonta sisältöäkin eldaantuneelle teatteri-käsitteelle!

Nii-in.  Se vaatisi kuitenkin ideaa, menneiden aikojen shamaaniammentajaa, tulevaisuuden ennennäkemättömiä näkyjä omaavaa, poikkeuksellisen avarakatseista, äärettömyyksiin uskaltavaa sisältöä ja ohjausta sekä täydellisesti esittämisnormeista puhdistettua ilmaisutaitoa esittäjiltä houkutellakseen ja tarjoillakseen tuotteen vielä yleisölle. Rohkealla kokeilulla tarkoitan, että löydetään taiteesta muitakin, kuin kummajaisia, pinnallisen shokeeraavia tehokeinoja ja viihdearvoja.

Jotakin tällaista nuuhkin innostuneimmillani seuratessani Kellariteatterin neljävarttisen uutuuden FUCK THE SUN -esityksen. Tehokkaimmillaan teoksen sfäärinen, toistuvamelodinen akustinen ihmisääninen laulu, kahden jalkaparin valospottiin keskitetty lumoava tanssillinen liike, mielikuvituksellinen äänimaailma ja visuaalisen niukka, värein alleviivaava valomaailma olivat löytäneet esittäjänsä uudenlaiselle, hiuskarvaisen ohuelle, herkälle polulle ilmaisussaan. Myös materiaalina porkkana ja sen varaan suunniteltu kokonaisilmaisu tuntuivat raikastavan vaikuttavilta. Teoksen lopun viipyilevä, iankaikkisen loputon pitkittyminen balsamoi sieluamme ja mielikuvitustamme levollisuudellaan. Teattterien jo totutut kuvakerrontaheijasteetkin vielä menettelivät, tosin niiden näkökulmat asemoinnissa jäivät piiloon monelta katsojalta. Sitävastoin kovin tavanomainen replikointi ja lähimenneisyyden haalistamat teatterisavu, strobot sekä yleisön äkkipelästyttämiset madalsivat kokeilun tavanomaiseksi tekotaiteeksi, jota teatterimaailma muutenkin on ähkykylläisen täynnä.


FUCK THE SUN

Ohjaus: Veera Kopsala
Tekstit: Veera Kopsala ja Kristian Smeds
Lavastus: Saana Volanen 
Pukusuunnittelu: Joonas Lampi
Valosuunnittelu: Topias Toppinen 
Videosuunnittelu: Vilma Vantola 
Äänisuunnittelu: Antti Kainulainen 
Tuotanto: Aapo Juusti ja Vilma Vantola
Taiteellisen työryhmän tuki: Kaisa Rajahalme
Juliste: Mia Ylöstalo
Valokuvat: Saana Volanen

Näyttämöllä: Tiina Ekola, Jaakko Perilä ja Anna Suhonen

http://www.kellariteatteri.fi/#!ohjelmisto/108.1

Arvio kirjoitettu 17.7.2017 esityksestä.

Lis%C3%A4liite.jpg