Lahden Laulajat ja heinolalainen Jyränkökuoro toivat yhteiskonsertissaan jälleen meille kuulijoille vahvan musiikillisen yhteenkuuluvuuden ja lauluriemun leppoisia kevättunnelmia koettavaksemme. Kuorojen ohjelmat eivät juurikaan edelliskonserttien ohjelmistoista poikenneet, mutta monien laulujen tulkinnat olivat  kypsyneet ja uudelleen värittyneet. Molemmilla kuoroilla on takuuaarteenaan suomalaisen kuoroelämän musikaaliseen eliittiin kuuluvat, taitavat, omapersoonaiset, lauluntaikaa sekä yleisöä sytyttävät flyygelispesialistit, kuoronjohtajat Marja Jäppinen ja Ari Niskanen.

Lahden Laulajien varttunut kuorokokemus soi monen laulun kohdalla tuoreensävyisesti Marja Jäppisen herkänhenkevästi myötäilevällä pianosäestyksellä. Tuntui, että kuoron iän tuoma karhentunut äänensointi suorastaan kirkastui mukaansatempaavan säestyksen mukana ja hiveli esitykset toisella tavoin korvamme musiikkinautinnoksi. Itse nautin ennenkuulemattomistani kuoron tulkinnoista: aikalailla virsirunollisesta (Laaksonen/Kaskinen) Meren laulua kuuntelen -esityksestä, jonka selkeä artikulointi ja tyylikkäästi soiva sävelasu miellyttivät, sekä erityisesti slaavilaissykkeisestä (venäläinen kansansävel/Puhtila/Paalanen) Tiet-esityksestä ja sen rytmiä taitavasti varioivasta, ehyestä tulkinnasta.

Jyränkökuoron ohjelmisto toisti täysin viimesyksyisen konsertin ohjelmistoa. Monet kuoron tulkinnat olivat kypsyneet suoranaiseen  loistoonsa. Huimimmin tuo jazzahtava (Lehtinen/Puhtila/Niskanen) Miller-tango, joka kohosi suorastaan loisteliaan rennon koreografiansa ja sovituksensa sisällykselliseen, musikaalisesti kypsään tulkintaan. Eikä kolmen ylimääräisen numeron joukosta tutuin raunolehtis-euroviisu vuosimallia 1973 Tom tom tom jättänyt enää mitään toivomisen varaa: napakan täydellinen!  Kuoron esiintymisvarmuus oli entisestään vapautunut, tulkinnan intensiivisyys viekoitteli helposti mukaansa ja äänialat – myös miesten – tuntuivat nyt soivan puhtaasti ja tulkitsevasti. Tuo Ari Niskanen jaksaa olla edelleen niin rakastettavan vallaton, asiantunteva, hauska juontajavelikulta.


 


Lahden Laulajien ja Jyränkökuoron yhteinen
KEVÄTKONSERTTI
lauantaina 21.4.2012 klo 18.30

Kalevi Aho -sali, Lahti

PS Konserttilipun hinta 15 € saattoi aiheuttaa monelle konserttiinaikomuspäätöksen raukeamisen.