itsen%C3%A4isyyden%20juhlavuoden%20ppuu-

1.

Lahtelaisen metsänhoitajan Mauno Uusitalon vuonna 1967 Suomen itsenäisyyden 50. juhlavuonna ideoimista itsenäisyytemme muistomerkkipuista aloitettiin Kytölässä maamme kulttuurinen alasajo ja menneisyyden häpäisy tällä tavalla.

Lahden kaupunginvaltuuston äänestyksessä vain 18 kaupunkimme 59 valtuutetusta pyrki estämään nyt aloitetun kulttuurivandalismin -  valtuutettujemme äänestyskäyttäytyminen artikkelin lopussa.

Lahden talous putoaa päivä päivältä kohti rotkon pohjaa: kaupunkiimme muuttajia on enää muutama kuukaudessa, veroilla kerätyt rahat kuluvat lainojen maksuihin (toriparkki), matkakeskuksen suunnitteluun ja sen tulevaan kunnallistekniikkaan, Ranta-Kartanon infrastruktuuriin jne. Vain menoja on edessä - loputtomasti, lisätuloja ei ole tiedossa. Kaupunki karsii nyt jo kulttuuriaankin rajuin ottein. Takapajulamme häämöttää näköetäisyydellä ja loputkin tulevaisuususkostamme katoaa.

Euroopan Investointipankin 150 miljoonan lainaa tai tänään Pohjoismaisesta Investointipankista Lahden kaupungin ottamaa uutta 30 miljoonan euron lainaa puolustetaan niiden halpakorkoisuudella. Tosiasiassa lainan edullisuus riippuu paitsi lainakorosta - paljon enemmän siitä, minkälaisiin ja kuinka suuriin vakuuksiin Lahti lainoistaan on joutunut sitoutumaan. Vakuuksista Lahtemme johtajat meille kaupunkilaisille vaikenevat täysin. Pieninä kaupunkimme johtavat viranomaiset pitävät moitteitamme heidän kymmenien miljoonien edestä palkkaamiensa konsulttien kuluista, koska konsulttien palkkaamien jatkuu entiseen avokätiseen malliin.   

Nyt pitäisi kuitenkin taas kerran laskea rahat ja punnita kaupunkimme todellinen arvo kaupunkilaisten elämisen ja veronmaksukyvyn ja ennen muuta ihmisarvon kannalta.

Kytel%C3%A4%20II%20t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n

Kytölä II tänään

Siksi täysin järjetön tonttirumba, jossa pitää saada pilalle reilun neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitseva harvinainen metsäalue puroineen, luonnon monimuoto-alueineen (LUMO), linnustoineen, harvinaisine kasvistoineen, eläinkuntineen, lasten, nuorten ja kaupunkilaisten retkikohteineen, on virkamiesvaltaisen suunnittelun, kaupungin tulevaisuuden kulttuurihistoriallinen pohjalukema ja taloudellinen  fiasko. Kaikki tämä kaavoittaminen ja siitä seuraavat valtavat kustannukset esitöineen, maaperätutkimuksineen, tulevine viemäröinteineen ja tienrakentamisineen, kallion räjäyttäminen sekä tonttien perustaminen suoperäiselle maapohjalle ovat niin kalliita, ettei luulisi järkevien valtuutettujen moista kehtaavan päättää tällaisena kaupungin taloustilanteen syöksykierteen aikana.

Kuntalaisten perehtyminen kaava-asioihin on vaikeaa. Kaavoituskohteisiin voi tutustua kirjastossa tai netissä. Kirjastossa kaavoituskansio on lehtilukusalin sivuhyllyssä.*** Kirjaston kaavakansiosta puuttuvat mm. keskeiset päätösvalmistelun lausunnot ja muistutukset - eli juuri ne tiedot, joissa asiantuntijat ja asukkaat esittävät tärkeitä korjauksia ja vaihtoehtoja kaavasuunnitelmiin. Teknisessä virastossa asiakirjat ovat pyydettäessä virka-aikana nähtävänä.

Asiakirjojen löydettävyys netissäkään ei ole sen helpompaa. Esimerkiksi Kytölänmäki II:n kohdalla kaavan omalta sivulta puuttuu myös kaavasta pyydetyt lausunnot sekä annetut muistutukset. Lausunnot ja muistutukset löytyvät vasta päättävän elimen kokouksen esityslistalta ja pöytäkirjasta, jos joku sattuu tietämään, missä kokouksessa ko. asiaa käsitellään. Vielä sittenkin asukas on ongelmissa: miten saada kotikoneella ja tavallisella nettiyhteydellä auki vaikkapa valtuuston eilisen 10.3. kokouksen I-esityslista, jonka tiedostokoko on jättimäiset 75,6Mt?

Toista on maankäytön virkamiesten suurimuistiset tehokoneet asianmukaisine kartta- ja kaavaohjelmistoineen: virkamiehellä on siis lihansyöjädinosauruksen ylivoima pientä kärpäsenkokoista kaupunkilaista vastaan. Ei kovin reilua saati tasapuolista  yhteisten asioiden suunnittelua ja päättämistä.

Kyt%C3%B6l%C3%A4n%20bussikartta-normal.j

Lahden kaupungin kaava-aineistossa on vuosien varrella nähty mm. kartta, johon ei oltu merkitty ilmansuuntia ja jota tarkastellessa osoittautui, että kartan yläreuna ei ollut yhtä kuin pohjoinen. Myös Kytölä II kaava-aineistossa on  kaava-aineiston laatua kuvaavana tällainen bussikartta.

 

Valtuutettujen manipulointi yllättävän helppoa

Valtuusto13.5.2013-normal.jpg

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Pekka Komu (sd.) (oikealla) lausuu kaupunginhallituksen kaavaesitystä puoltavassa ryhmäpuheenvuorossaan mm. näin: ”Viemäröinti kulkee sähkölinjan kohdalta eikä aiheuta pysyviä luonto-oloja."

Jos lukee Kytölä II ehdotusvaiheen alkuperäiset kuntalaisten lähettämät monikymmensivuiset muistutusasiakirjat sekä asiantuntijoiden antamat lausunnot, kaavojen ja luonnon monimuotoisuuteen perehtynyt asiantuntijakaupunkilainen herää ihmettelemään ja hämmästelemään. Kaavoittajan totuus on syntynyt piirustuspöydällä ja aivan toinen kuin kaupunginasukkaan luonnossa kokema elävä ihmistasoinen totuus. Kaupunginvaltuutetuille eli päättäjille pitää antaa mahdollisuus tutustua näihin täysin erilaisiin totuuksiin, asiantuntijaviranomaisten kriittisiin lausuntoihin ja antaa heidän rauhassa ja kiireettä tehdä sitten asiasta omat päätelmänsä.  

Onko meidän kaupunkilaisten taas kerran tämmöiseen epärehelliseen vastakkainasetteluun ja peliin tyytyminen. Jälleen kerran Lahtea johdetaan virkamiesten mielivallalla ja ajatuksin perikatoa kohden. Luulevatko virkamiehemme, ettemme me asukkaat mitään ymmärrä. Ainakin virkamiehet tuntuvat vallantäyteisyydessään uskovan, etteivät kaupunginvaltuutettumme kuitenkaan asioista mitään ymmärrä. Siinä he tuntuvat olevan pelottavan säännönmukaisesti oikeassa.


Kytölänmäki II:n kaavan kohdesivu: http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/59D9FF1A47D7CFDEC225781E002BE590

Äänestyslistat  kaupunginvaltuuston kokouksesta 10.3.2014 (Kytölänmäki II/20§): https://drive.google.com/file/d/0B6lLvY_JTpJLUUFrVXVoWmk5cFk/edit?usp=sharing

Kuunneltava tallenne valtuuston kokouksesta 10.3.2014 (§20 Kytölänmäki II alkaen kohdasta 09:25):

http://www4.lahti.fi/valtuusto/10032014.mp3

  *** 15.3.2014 Neljä päivää tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen tapahtui ihmeitä: kirjaston lehtilukusalin sivuhyllyyn piiloon yli puoleksi vuodeksi sijoitettu Teknisen ja ympäristötoimialan ajankohtaiskansio palautettiin kirjaston alakertaan monivuotiseen paikkaansa kirjastonkäyttäjien ulottuville. Tosin ajankohtaiskansiota ei ole päivitetty ajankohtaisimmalla aineistolla, esimerkiksi Maankäyttö- ja rakennuslain velvoittama kaavoituskatsaus on vuodelta 2013.

Ajankohtaiskansiot%20kirjastossa-normal.

17.3. 2014

Lahen uutisia on saanut monta Kytölän raiskaus-artikkeliin liittyvää sähköpostia sekä myös ihmeteltäväkseen kaupungin  eri viranomaisten kirjallisia selityksiä artikkelin itsenäisyyspuusta: kaikki Lahden maankäytön viranomaisten selitykset ja tiedot tuntuvat olevan erilaisia.

Tosiasiassa Lahden kaupungin virkamiehet tietävät tarkkaan, kuka on antanut luvan ja käskyn puun kaatamiseen - ei vain tunnu vastuunkanto tapahtuneesta möhläyksestä ketään kiinnostavan. Samanlaista on koko Kytölän alueesta tehty kaavoitus ja sen tulos: huitaistua ja asiantuntematonta, epärehellistä,  metsäluontoa surutta raiskaavaa.

Lukijan ottama, numeroitu kuvasarja kertoo varsin korutonta kieltä Lahden kaupungin Kytölän alueen raiskauksesta.Koko kuvasarjasta voitte päätellä:

1. Ensimmäisessä kuvassa puu oli kaadettu ja laitettu siististi aluspuiden päälle

Supipuu-normal.jpg

2.     17.-18.3.2014

Sen jälkeen puu oli suojattu pressuilla. Tämän raiskausselitysvaiheen kuva kertoo: itsenäisyyden puusta on nyt  tullut supipuu, kun sen tuhoaminen tuntuu kuumottavan virkamiespoloisen omaatuntoa. Puu on pantu piiloon kateellisten katseilta. Toimialajohtaja Matti Kuronen väittää, että senkin on tehnyt “asukas”, jonka nimeä ei kukaan tiedä.

Kytl%C3%A4n%20puu%20vaihe%20III-normal.j

3.

Kolmannessa puukuvassa puuta ei enää ole. Jäljellä ovat vain aluspuut, latvukset ja pressut. Toisin sanoen puu on varastettu ja kuljetettu pois paikalta.

Onko asiassa vielä jotain epäselvää? Tietysti herää kysymys, kuka on varas? Saanko kuka tahansa käydä kaatamassa kaupungin metsistä omaan käyttöönsä muita puita kuin joulukuusia?

Kyt%C3%B6l%C3%A4%20eskonm%20kuva-normal.

4.     18.-19.4. 2014

Tässä neljännessä kuvassa  osoitetaan vielä kuinka nämä puusilmät eivät tiedä, mitä tekevät. Tämä kuvaa Kytölän  Kiiliäisvuoren luontopolun lähtöä Kytölän selkätieltä. Noin 300 metrin matkalta Green Cityn kaikki tietävät metsäosaajat ovat kasanneet risut ja rungot luontopolun päälle. Ja tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Pari vuotta sitten täsmälleen samalta alueelta kaadettiin puustoa ja nyt vähän lisää. Silloin risujen poisto polulta kesti toista vuotta ja juuri, kun ne saatiin pois, niin eikös jo pitänyt tukkia polku uudelleen. Taitaa siellä kaupungin metsäpuolella olla töissä varsinaisia koulukiusaajia, sillä kostohan tämän täytyy olla siitä, kun me kyläläiset vahdimme teitä.

Tänään 2.4.2014 Lahen uutisia -toimitukselle ilmoitettiin, että Itsnäisyyspuun viimeinen vaihe on annettu tehtäväksi Pro Puu -yhdistykselle, jonka tilaisuus Kevätpäivän sahaus on avoinna kaikille lahtelaisille Kaarikadulla. Riensin paikalle, entisen Lahden kaupunginpuutarhan tontille ja kuvasin ( kuvat 5., 6. ja 7.) puun loppukohtalon. Yhdistyksen puuntyöstäjät kertoivat puun olleen täysin terveen ja 120 vuotiaan sekä että heille sahaustehtävän antanut kaupungin virkamies kertoi puun kaadetun vahingossa.

Isen%C3%A4isyyden%20puu%20sahattagana%20

5. Kuoriosat kertovat puun arvokkuuden

Itsen%C3%A4isyy7denvu0oden%20juhlapuun%2

6. Tyviosa (nuoli) taapeloituna

Itsen%C3%A4isyyden%20puun%20keskiosa%20s

7. Nyt puun keskiosa sirkkelissä.
 
Lahen uutisia laittaa tämän artikkelin loppuun kaikki asiasta vastaavien viranomaisten julkisuuteen antamat selitykset, joita jo tähän mennessä on tullut neljä täysin erilaista, vasta sitten kun Lahden kaupunki on antanut oikean ja rehellisen  selityksen muistomerkkipuun kaatajasta ja hänelle koituvista seuraamuksista.

PS Kommentointi ja kommentit avautuvat artikkelin alla oikealla olevasta puhekuplasta.