Maailman Teatteripäivän julistus: http://www.tinfo.fi/fi/Maailman_Teatteripaivan_julistus_2016  

 

Tänään Maailman Teatteripäívänä 2016 on meillä lahtelaisilla ilo ja kunnia ylpeillen nostaa kaupungissamme vaikuttavat kaksi maan teatteritaiteen eturivin teatteria parrasvaloihin:                     Lahden kansanopiston näyttelijäkoulutus ja Teatteri Vanha Juko.

 

Oidipuksen%20kirjanen.jpg

 

Lainaan aluksi viikko sitten taas kerran lukemani Sofokleen kirjoittaman, Veijo Meren suomentaman tragedian, Kuningas Oidipuksen, elämänviisautta:

 

Älkää kuolevaista ennen viime hetkeään

arvioiko, ylistäkö, onnen vuoksi ainakaan,

ennen kuin on loppuun päässyt kärsimättä kertaakaan.

 

Harvat antiikista, yli kahden ja puolen vuosituhannen takaa lähteneet elämänviisaudet ovat pysyneet niin ajankohtaisina, että paraikaa moderni teatteri - Lahden kansanopistossa esitettävän näytelmäspektaakkelin tavoin - pystyy ja osaa käyttää antiikista saakka tuoreena säilyneitä Sofokleen antamia elämänviisauksia meidän nykyihmisten opastamiseksi.

Tässä linkki Lahden kansanopiston teatteri 1:n tämänviikkoisen ensi-illan arvioon:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/03/etta-totuus-voittaisi

Halko4.jpg

 

Toisena teatterin valtakunnallisena tiennäyttäjänä kaupungissamme, todellisena laboratoriona, maamme teatteriuudistusta viitoittaa uljaasti Teatteri Vanha Juko. Sen teatteri-idea tarjota katsojilleen viikonmittaisen harjoittelu-uurastuksen aikaansaama esitys, on jo ajatuksena ainutlaatuisen rohkea ja todistaa lujaa luottamusta teatteritaiteen mahdollisuuksiin. Juko on nimennyt laboratorionsa Halko-tuotteiksi, hieman Juhani Ahon lastujen tapaan.

 

HALKO 4

Eilen illalla koimme kauden viimeisen, neljännen Halko-esityskokonaisuuden. Se oli sympaattinen, lämmin, teatterillinen viisivarttinen pääsiäisen lankalauantain loitsujen, noitien, ennustusten, aarreleikkien, hämyn, salaperäisyyden, pupujussien ja juuri pöydässä kattilasta annosteltavan höyryävän pääsiäisruoan tarjoilun hurmaava tunnelmasekoitus. Poikkeuksellisena henkilökohtaisena kokemuksena jokainen katsoja sai pitkät loitsuluvut päänsä päälle säästyäkseen elämässä lankalauantain pahojen henkien tekosilta ja tullakseen kaikilta onnettomuuksilta taas vuodeksi varjelluksi. Esitys rakentui hienoksi lopuksi koko runsaan yleisönsä yhteisen, kynttilätuikuin valaistun suuren ateriapöydän ympärille, pääsiäisateriaksi juuri kiehuvasta kattilasta tarjoiltuna kera pashan ja pitkän pääsiäistarinan.

Tällä kertaa Halko oli ymmärtänyt yleisön olevan se tärkein, näyttelijöiden ja yleisön yhteisen kokemuksen olevan koko teatterin ydin. Hieno viimeinen Halko!

 

Tässä linkki Teatteri Vanha Jukon viimeisimpään ensi-ilta arvioon:

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2016/03/lapualaisoopperalle-on-tilaus