Lahti%20fringle.jpg

 

Suomen maan syksy tuo normaalistikin kesänsä jälkeen sivistyksen ja kulttuurin kukintonsa kulutettavaksemme ja nautittavaksemme. Etunenässä kaupunkiemme vastavalitut valtuustot ja lautakunnat haluavat ensikertaa nyt henkilöityä linssiluteina medioissamme.

Varsinainen oikea sivistys ja kulttuuri ovat ihan muuta kuin politiikka. Koulut ja opiskelut, vapaaehtoiset harrastukset, orkesterit, teatterit, lukupiirit, erilaiset taideopistot, kuorot ja mitä moninaisemmat teemamuotoiset viikot täyttävät yllättävän nopeasti ohjelmillaan syysviikot niin, että valinnanvaikeus alkaa olla kulttuurista vähänkin kiinnostuneen suurin huoli.

Lahdessakin teatterien syyskauden ensi-illat, orkesterin uusi nuori kapellimestari, Sibelius-festivaali, kansalaisopistojen kymmenet opintopiirit, kaupunkien fringeviikko, lukuisat yksittäisten taideryhmien konsertit, esitykset, tapahtumat, luennot, lukupiirit, kirjaston viikottaiset luentovierailijat, uudet taidenäyttelyt, harrastusryhmät täyttävät kaupungin asukkaiden mielenkiinnon.

https://www.sinfonialahti.fi/sibelius-festivaali/

http://galleriauusikipina.fi/nayttelyt/

Pakollisen ja valinnaisuuden välillä lahtelaisen on tehtävä viikkonsa ajankäytön pysyviä ratkaisuja, perheen tilannekin huomioiden kaikenikäiset joutuvat valinnan vaikeudessa, monista esitteissä luvatuista ja kavereiden mielenkiintoisista kokemuksista innostuttuaan luopumaan niiden yhtäaikaisuuden ja vähintään hetkellisen kiinnostavuuden vuoksi. Näin on ollut kulttuuriköyhässä maaseutukaupunki Lahdessammekin joka syksy, saati nyt pandemian jatkuessa, urheiluharrastuksetkin ruumiinkulttuurina ajankäytöltään tähän syyssumaan mukaan laskien.

Tilanne on entistäkin tukalampi virallisessa kulttuuritarjonnassa ja sen tiloissa, sillä ne pitävät tarkoin huolen viranomaisten kokoontumismääräysten rajausten noudattamisesta. Teatterien katsomoihin otetaan vain osa esityksiin pyrkivistä, niinpä aivan liian monille joudutaan jo nyt koko syksyksi sanomaan ei oota.

Kulttuurin alkusyksy on kuin hahmoton varislauman pyrähdys, johon koskaan ei ymmärrä, osaa tai ehdi asennoitua riittävän harkitusti.

Kun esimerkiksi tänään alkavan kansainvälisen lähes 250 eri kaupungin lahtelaisen nelipäiväisen fringeviikon yli sadasta erilaisesta tapahtumasta valitsee mututuntumalla itselleen edes yhden, on kovin sattumanvaraista, että valinta tuottaa onnistuneen lopputuloksen. Kenties seurauksena on, ettei ikinä toiste koko fringeviikkoa ajatuksiinsa halua.

https://lahtifringe.fi/tapahtumakalenteri/

 

Eikö tällaista erilaisten kulttuurin parissa työskentelevien yhteisöjen esittäytymisiä, matineoita, konsertteja voisi jakaa vaikkapa kuukauden tapahtumajaksoksi.

Mikä vimma kulttuurin organisoijilla on ladata täyslaidallinen kulttuuria yhtäaikaa nautittavaksemme - ja kasata suuri määrä tukahduttamaan laatu.