Tampereen%20Teatterikes%C3%A4%2016%20Esu

Kuva Ilkka Saastamoinen/ Tampereen Teatterikesä

Ryhmäteatterin Eduskunta III  Tampereen Työväen Teatterin suurella näyttämöllä laveni väljäksi luentaversioksi tutkitusta ja videoidusta tiedosta aikamme eurooppalaisen demokratian ja edustuksellisuuden tuhosta. Demokratian toimimattomasta todellisuudesta esitys antaa selkeän lohduttoman saattohoitotilamaisen kuvauksen. Lohdutonta on elää ja asua tällaisessa tekohengityksen varassa toimivassa, todellisuudesta vieraantuneessa ja vain näennäistulevaisuudesta uneksivassa, kaavoihinsa laitostuneessa demokratia-Suomessa. Kaikki käytössäni olevat hattuni, piponi ja maljavarustukseni nostan tämänkaltaisen perusteellisen teatterimateriaalin koostamisesta, analyyttisestä tarkastelusta ja ajatuksesta tarjoilla dokumentit näin teatterissa ne kertaistumalta jo kohta lukutaidottomalle koko Suomen kansalle.

Kun satiiriksi nimitetty teos, väliaikoineen lähes kolme ja puoli tuntia, on viimein seurattu, jää istumarupeamasta mielikuva kokonaisotteeltaan turhan väljästä teoksesta ja tulkinnan kiinnostavuus ylipituudessaan kamppailemaan tulevien  teatterikatsojien kuorsaustaipumuksen kanssa. Liian usein jo pelkkä luenta tehdään kovin epävarman haparoivasti, kuin näyttelijä ei tuntisi koko asiaa tai lukisi sitä juuri nyt ensi kertaa. Yritykset tehdä esityksen luennan välimerkeiksi räiskyviä draamatuokioita, muodoltaan kirkkaasti oivallettua farssia, jäävät esityksen vahingoksi summana liian vähäisiksi näyttelijätyön huippukohdiksi.

Johdonmukaisesti esityksessä seurattava muutama keskeinen dokumenttitieto dialogeineen tekee myönteisen poikkeuksen puuduttavaan esitysmuotoon (joka vaikuttaa liiaksi normaalilta eduskuntakäsittelyltä jaarituksineen). Satiirin korkeinta tasoa edusti esityksessä Kreikan valtiovarainministerin ja näytelmän käsikirjoittaja-ohjaajan monet videoidut koko suuren lavan suuruisina heijastetut kahdenkeskiset keskustelutuokiot, joista selvisi edustuksellisen demokratian valheenrajoilla liikkuva todellisuus Euroopassa, Kreikassa ja Suomessa. Omaan nilkkaan siis osuu Kreikan tilanne, EU-byrokratian neuvottelumekanismit ja suomalainen kahtiajakautunut rehellisyys: toista puhutaan kansalle ja yksilöille, toista EU-liturgiassa EU:n päättäjille ja heidän kanssaan veljeillessä.

Satiirin ajankohtaisuutta väljensi myös nykyisen Suomen hallituksen päätökset, joissa entistä laajempi konsensus on saatu toteuttamaan priorisointina, kehittämisenä ja yhteiskuntasopimuksena hyvinvointivaltion alasajo: kuluvan vuoden 2016 räikeät dokumentit puuttuivat kokonaan!

Vaikka näennäisdemokratiaketju EU-liturgiasta Suomen liturgiaan jatkuukin kuntaliturgiaan, niin oli vähintäänkin mautonta tuoda Helsingin johdon, virkamiesten ja sosiaalitoimen saamattomuudesta seurannut perheen lapsimurha nostattamaan katselijan tuntoja ja kolkuttelemaan vähäistä omaatuntoamme. Käsikirjoituksessa kuin hypättiin ihan toiseen pääaiheeseen empatiaamme kosiskelemaan ja teoksen esityskestoa taas turhaan tolkuttomasti pidentämään.

 

Ryhmäteatteri on monilla eri esityksillään ollut pitkään tiennäyttäjänä teatterin vaikuttavuudesta yhteiskunnallisten asioiden käsittelyssä: sen terävimmät hampaat jo monta vuotta ovat olleet hauskuuden kautta tapahtuvat kärjistykset ja ajatustemme muokkaus asiantuntevan tekstin sekä viihteen avulla.

Kun demokratian tuho on tavalliselle kansalaiselle ollut jo pitkään omien koettujen esimerkkien todellisuutta - teatterin tekemä analyysi ja vatvominen ei enää kuollutta henkiin herätä. Ryhmäteatterin on nyt ajattelun ja viihteen ammatillisena etujoukkona luotava tulevaisuusnäyt sille, mitä tämän tuhoutuneen demokratian tilalle tarvitsemme heti, äkkiä ja salaman nopeasti.

 

Ryhmäteatteri  EDUSKUNTA III

Ohjaus  Susanna Kuparinen Dramaturgia  Jukka Viikilä  Esitysdramaturgia ja lavastus  Akse Pettersson
Taustatutkimus  Jari Hanska, Susanna Kuparinen, Olga Palo

Rooleissa  Noora Dadu, Jari Hanska, Mitro Härkönen, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Piia Peltola, Pihla Penttinen, Robin Svartström

Musiikin sävellys  Kerkko Koskinen Videot  Anna Paavilainen Äänisuunnittelu  Markus Bonsdorff
Valosuunnittelu Ville Mäkelä  Pukusuunnittelu Saara Ryymin  Ohjaajan assistentti Olga Palo
Graafinen suunnittelu  Klaus Welp ja Mirkka Hietanen
Tuottaja  Jan Liesaho / Politiikkakollektiivi ja Ville Salmisalo / Ryhmäteatteri

 

Arvio esityksestä Tampereen Teatterikesässä 2.8.2016 klo 15-19.

              Tampereen%20teatterikes%C3%A4n%20logo.jp