Kannasmuotoiluinstituutti.jpg

Kannaksenkadulla Paavolassa Muotoiluinstituutin kaupunginpuoleinen rakennussiipi (punaisella rajattu) ollaan sahaamassa ja jyrsimässä maan tasalle, koska sen paikalle aiotaan rakentaa suuri koulusalirakennus, jota käyttäisi laajentunut vasemmalla oleva Kannaksen lukio. Tässä suunnitelmassa hävitettäisiin kokonaan maankuulu Tiirismaan musiikkilukio, jonka oppilaat siis sijoitettaisiin purettavan siiven tilalle ja vastapäisen Aikuiskoulutuskeskuksen tontille rakennettaviin Kannaksen laajentuneisiin tiloihin. Mainio moderni Muotoiluinstituutti hienona ainutlaatuisena kokonaisuutena siirrettäisiin kalliisti saneerattaviin Isku-tehtaan tiloihin Mukkulaan. Alimmaisessa ilmakuvassa näkyy, miten Muotoiluinstituuttia alettaisiin paloitella Kannaksen (2.) tiloja varten, sekä Aikuiskoulutuskeskuksen muutoskaavailut.

Lahen uutisia on useammankin kerran puuttunut lahtelaiseen sivistyksen ja rakentamisen suunnittelemattomuuteen. Kun erinäisistä syistä tunnen kaupunkimme entiset ja nykyiset kouluolot, nämä kirjoitukset eivät vieläkään ole aiheita vailla, päinvastoin. Meillä Lahdessa sekä koulusivistystä (opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen) että seinien rakentamista, purkamista ja kauppaamista (toimitilajohtaja Mauri Koistinen) toteuttavat täysin kaupunkiamme ja sen toimivuutta tuntemattomat - sinänsä akateemisesti korkeasti koulutetut ja palkatut - käytännön koulutyölle, hyvälle koulukohtaiselle työilmapiirille ja moderneille, innostaville pedagogisille ajatuksille vieraat tai vieraantuneet henkilöt. Vielä korkeammin koulutetut ja palkatut Ammattikorkeakoulustamme vastaavat asiantuntijat ovat nyt mukana tässä yhteisessä tilaratkaisujen tuhlaustivolissa jopa virkavalintojaan myöten.

Mitä tällaisesta puuhasta sitten tulee? Sutta: kalliita vuokrattuja tilapäisratkaisuja (parakkeja) monille lahtelaislapsille ja -nuorille varhaiskasvatuksesta alkaen koko oppivelvollisuus- ja lukioajalle, jatkuvaa loputonta koulutilojen rakentamista ja vaihtumista. Massapedagogiikkka ja suuret kouluyksiköt, joista aikanaan Itä-Saksa oli läheisin ja tunnetuin esimerkki, ovat hetken vielä suomalaiskoulujen trendinä, mutta jo nyt oppimistulokset viittaavat heikkoon, maailman maiden vertailevissa oppimissaavutustutkimuksissa kärkisijoilta pudonneen suomalaisen koululaitoksen hälyttävään tilaan. Ja kaupunkimme nolouden kruunaa huipuksi onnettoman kehno,  henkilöreviiriensänäköinen ammattikorkeakoulutus koko maan mittapuuta ajatellen. Miksi Lahti on tällaisessa koulutustivolissa mukana?

Ilmakuvamuotsikasa.jpg

Louhenkadun ja Kannaksenkadun kulman Muotoiluinstituutin siipi (1.) aiotaan purkaa ja tilalle tehdä uudenlainen suurisalinen rakennus. Lisärakentamista suunnitellaan (3.) aikuiskoulutuskeskuksen eli Wellamon parkkipaikan seuduille ja korkeampaa rakennusta saman rakennuskompleksin avoimelle pohjoispihalle (sinipunainen neliö). Aikuiskoulutuskeskuksen rakennuksiin siirtyisi myös ehkä jo lopetetun Tiirismaan lukion toimintoja, Museon toimintaa jne. Kaikkea mahdollista ja mahdotonta on piirroslaudoilla suunniteltavana.

 

Lahtelainen tuhlaustivoli huipussaan

Parhaillaan tuo kaksikko Kilponen-Koistinen suurine avustajakuntineen piirrättelee kaupungin teknisen viraston suunnittelijoilla ja ulkoistetulla suunnitteluvoimalla aivan mielettömiä, kalliita ratkaisuja: kaikilla on päämääränä entisen toimivuuden ja tehokkuuden purkaminen ja uuden tarpeettoman rakentaminen. Hävyttömintä on pakkosiunauttaa nämä suunnitelmat opettajapoloisilla - hyväksykää tai lähtekää. Eikä yleistä etua ja tilantarvetta oikein voi perustella silläkään lehtitiedolla, että Kariston kouluun väitetään tarvittavan lisätiloja. Koko lahtelainen koulutivoli sai alkunsa valtuutettujen Harjun koulun myynnin pakkoneuroosista: rahaa saadaan omaisuuden myynnistä. Toisaalle tuhlataan miljoonia sumeilematta ja säästelemättä - ammattikorkeakoulumme tilaratkaisuista puhumattakaan.

 

Onneksi Nastola pelastaa?

Nastolan kaupunkimaisessa osakeskuksessa toteutetaan varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen palveluverkon uudistaminen. Uudistus käsittää vuosina 2015 - 2018 tehtävinä investointeina Villähteen koulun laajennuksen ja peruskorjauksen, Rakokiveen uuden koulun rakentamisen sekä Kukkasen koulun laajennuksen ja peruskorjauksen.”

Ylläoleva Lahden ja Nastolan kuntaliitokseen liittyvä sopimusosa tuo suuren helpotuksen suurlahtelaiseen kouluahdinkoon. Nyt osa itäisen Lahden lapsista ja nuorista voi huojentuneena varautua bussimatkoihin (yläaste) entiseen Nastolaan, sen tuliteriin koulutiloihin. Kariston koulun tilaongelmatkin poistuvat (Villähde ja Ersta) saman tien.

Pienellä harpin säteen suurentamisella ja pyöräytyksellä Lahden osoitekartalla saadaan myös Launeen koulun tilaongelmat osin ratkaistua, sillä Lotilan kouluun liiaksi rakennettuja kahtasataa ((200) oppilaspaikkaa on helppo täyttää Liipolan pohjoispuolen oppilailla - matkakin jää alle kahden kilometrin tähän lähikouluun.

 

Minne Nastola on näissä suunnitelmissa unohdettu? On viimeinen hetki ottaa aikalisä sekä oppivelvollisuuskoulujemme, lukioittemme että myös korkeakoululaitoksemme monopolipäätösten pysäyttämiseksi. Koulutusasioiden kokonaisajatus on kaupungissamme nyt pelottavasti kadoksissa ja tarvitsee perusteellista asiantuntemusta sekä rehellistä ja avointa pohdintaa ennen ratkaisuja.