1627677.jpg
Lahden maankäytön johtaja Veli-Pekka Toivonen vuonna 2008

Tämä mies aloitti Lahden pääkirjaston auditorion yleisötilaisuudessa 2.6.2008 Ranta-Kartanon alueen järjestelmällisen lobbauksen. Hänelle kuuluivat monet asian valmistelun esittelyt teknisessä lautakunnassa sekä monenlainen manipulaatio viraston henkilökunnan ja päättäjien ojentamiseksi Ranta-Kartanon ratkaisulle myönteisiksi. Olen useista asian käänteistä ja yhteyksistä ymmärtänyt, että tämä juonikas mies on todellinen Ranta-Kartanon isä.

1920327.jpg
Tässä saman vuoden 2008 syyskuussa yksi kaupunkilaisten moniammatillinen iskuryhmä saapumassa kaupungintalon portaita kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran puheilta. Käynnin tarkoitus oli saada silloin vielä varsin tuore kaupunginjohtaja järkiinsä Ranta-Kartanon rakentamisvouhotuksessa. Kaupunginjohtaja vältteli kuitenkin silmiin katsomista ja vilkuili vaivautuneesti pöydän jalkoja. Tunnin mittainen tapaaminen oli yhtä tyhjän kanssa.

YLEn paikallisohjelmat radion ja television välityksellä kertoivat tänään, että Korkein hallinto-oikeus on torjunut kaikki neljä valitusta Ranta-Kartanosta. Tosin meille valituksissa ja lahtelaisen maiseman säilyttämiskampanjassa mukana olleille ei vielä ole tullut minkäänlaista Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä – medialla on yhteiskunnassamme etulyöntiasema.
1241549764_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Bunkkerikortteleiksi suunniteltu Ranta-Kartano saa Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen rakentua kansalaisvaikuttamisesta huolimatta, pöhöttyä ihan juuri sellaiseksi kuin grynderit ja pröystäilijät sen haluavat. Seitsemän vuotta on kulunut alueen suunnittelukilpailun käynnistämisestä, kolme vuotta nykyisen kaupunginvaltuuston niukalla yhden äänen enemmistöllä tehdystä rakentamispäätöksestä ja pari vuotta nyt päättyneistä viimeisistä valituskierteistä.

1934684.jpg
Poikkeuksellista oli, että itse Korkein hallinto-oikeus jalkautui kuluneena keväänä ennen vaikeaa päätöstään Lahteen rakennusalueen laillisuutta haistelemaan ja havainnoimaan. On toisaalta ymmärrettävää, että Korkein hallinto-oikeus pystyy pureutumaan vain laillisuuskysymyksiin. Lahden ominaispiirteet, historia, luontoarvot tai kansalaisten mielipide eivät paina mitään tai vaikuta silloin, kun tutkitaan pikkutarkasti lain ja asetusten säädöksiä ja päätösten porsaanreikiä.

Kerskarakentamisen kannattajat haluavat tietenkin rakentaa ja rakennuttaa kaupunkimme parhaaseen ja kauneimpaan kohtaan reviirimuistomerkkinsä. Se, että paikka suunnitelluin ja hyväksytyin bunkkerikorttelein vähin erin nyt valtautuu yksityisille, ei vaikuta kaupungin päättäjien enemmistön mielenrauhaan: saadaanhan rakentajia, jotka maksavat hämäävän kroisosmaisesti kaupungin pohjattomaan kassaan - ainutkertaisen luonto-arvokkaasta, korvaamattoman komeasta kaupunkilaisten yhteiskäytössä olleesta alueesta.Television illan Hämeen uutisissa uuttera, idearikas ja määrätietoinen Lea Kähäri edusti ryhdikkäästi meidän lahtelaisten kansalaisaktivistien mielipidettä kritikoimalla Korkeimman hallinto-oikeuden lahtelaisittain noloa ja paikallisesti asiantuntematonta ratkaisua.

Muilla arvoilla kuten luonnon, rannan ja puistojen kauneudella, saati tasa-arvoisella eri kansankerrosten taloudellisilla mahdollisuuksilla vaikuttaa ja elää tulevassa Ranta-Kartanossa ei ole merkitystä – rikkailla ja rahalla on Lahdessa etuoikeus tässäkin. Eikä naapureitakaan tarvinnut kuulla kuin tuon lainkirjaimen verran, virallisesti heillä ei tunnu olleen mielipiteitä, jotka kaupungin virkamiesten tai oikeusjuristien ajatuksia olisivat muuttaneet viivan tai pykälän vertaa.
Kuulimme television alueuutisissa myös kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran nyt toteavan, kuinka kauan odotettu ratkaisu antaa vihdoinkin Ranta-Kartanon - mukamas tasokkaan - rakentamisen alun.
.
Surullisinta on, että Lahden kehuttu järvenranta- ja puistomaisemakauneus häviää. Ranta-Kartanopäätös on vielä vuodenvaihteeseen istuvan kaupunginvaltuuston valtuustokauden suurin hölmöys ja häpeällinen testamentti lapsillemme ja tuleville sukupolville. Meillä lahtelaisilla ei enää ole vettä rantaa rakkaampaa.
 

YLE Uutiset Häme, 30.8.2012 klo 19.10 katsottavissa täällä.