656217.jpg

Kaupunkimme valtakoneiston Lahti-konsernin käytännön valtaa hoitavat keskeiset päätoimiset henkilöitymät vaihtuvat nyt kesäkuussa 2015. Sivistystoimialan toimialajohtaja Maritta Vuorinen jäi eläkkeelle ja kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja Ilkka Viljanen sai tarpeekseen, sanoutui irti luottamusviroistaan ja muutti kaikkeen kyllästyneenä pois Lahdesta.

 

Neliapila.jpg

Lahden kaupunginvaltuusto valitsi yksimielisesti sivistystoimialan toimialajohtajaksi Tiina Granqvistin. Tiina Granqvist on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri ja työskennellyt vuodesta 2007 sivistystoimialan talousjohtajana sekä sivistystoimialan vt. toimialajohtajan tehtävässä loppukevään 2015.

Tällä kertaa kaupunginvaltuustomme valitsi 36 hakijasta mielestäni pitkästä aikaa parhaan. Kokemuksesta tiedän, että harkitsevalla, asioita selvittävällä, kysymyksiin vastaavalla ja kaupunkimme sivistystoimialasta hyvin selvillä olevalla Granqvistilla on hyvät mahdollisuudet nostaa kaupunkimme takaisin sivistyksen eturiviin.

Hänen edeltäjänsä Maritta Vuorinen valittiin vuonna 2003 kaupunkiimme saneeraamaan, lakkauttamaan ja supistamaan sivistystointa. Hän teki uskollisesti esimiehensä, kaupunginjohtajan käskyttämät tehtävät mukisematta, itse seurauksia ajattelematta. Kaikkiaan 15 koulua lakkautettiin ja koulujen käytännön tilojen hallinnointi unohdettiin retuperälle. Nyt Lahti on Vuorisen työn tuloksena koululaitoksena maan surkein ja tiloiltaan maan homeisin, parakkiyksikköihin häädettyjen oppivelvollisuuskoulujen varoittava esimerkkikaupunki.

Tästä ja monesta muusta sivistystoimialan hälyttävästä (mm. museotoimen) tilanteesta Lahti ei enää voi kehnommaksi muuttua. Granqvistilla on hyvät lähtökohdat lähteä vain parantamaan sivistystoimialan eri yksikköjä kaupungin maineen palauttamiseksi ja ennen kaikkea kaupunkimme asukkaiden palvelujen parantamiseksi.

656217.jpg

Lahden kaupunginhallituksen asema Lahti-konsernin hallinnossa on ryöstäytynyt lähes laittomaksi: sen valta on lipsunut lain säätämästä päätösten toimeenpanemisesta itse päätösten tekijäksi. Ilkka Viljasen aikana puheenjohtajuus muutettiin palkalliseksi ja tuo muutos siunattiin politiikalla kaupunginhallituksen varapuheenjohtajallekin suodulla mojovalla palkkauksella: vain molemmat Lahden suuret puolueet (Kok, Dem) ovat Lahdessa olleet tyytyväisiä, eivät veronmaksajat.

Ilkka Viljanen joutui liian suuriin saappaisiin, hän ei hallinnut kokonaisuutta, ei uskaltanut ottaa kantaa edes pienissäkään asioissa kaupunkilaisten sitä pyytäessä, myötäili kaupunginjohtajan ja virkamiesten yksipuolisia näkemyksiä yhteisestä hyvästä, sillä Viljasen omanedun tavoittelu puheenjohtaja-asemassaan tähtäsi narsistisesti vain kansanedustajan pallille. Kun tuo itsekäs haave ei toteutunut, Viljasen näyttävin vastalause omalle työlleen ja sen epäonnistumiselle oli itse erota.

 

Neliapila.jpg

Lahden kaupunginvaltuusto valitsi  Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Juha Rostedtin (Kok). Rostedt on ollut kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2005 alkaen ja kaupunginhallituksen jäsen vuodesta 2009. Hän on Lahti-Nastola kuntayhtymän yhdistymishallituksen puheenjohtaja ja siten varsin luonteva henkilövalinta Lahtea luotsaamaan.

Juha Rostedt

 

 

 

Hieman epäselvä on hänen varsinainen työuransa yrittäjänä. Koulutukseltaan hän on ylioppilas. Juha Rostedtin arvoa nostaa edeltäjänsä laaja-alaisempi harrastuneisuus: olen nähnyt Rostedtin jopa muutamassa seutumme kulttuuritilaisuudessa. Positiivista on hänessä myös, että hän jaksaa mm. facebookissa osallistua moniin kansalaiskeskusteluihin. Negatiivisena kaupunkimme kannalta pidän hänen suuntautumistaan moottoriurheilujärjestön johtotehtäviin - Lahti on vannoutuneesti julistautunut ympäristökaupungiksi, ei moottoriurheilukaupungiksi.

Rostedtilla on siis kaikki avaimet palauttaa kuntavaltuutettujen päätösvalta Suur-Lahden demokratian säilymiseksi ja oikeuksiemme takeeksi. Ihmisenä hän on meille kaupunkilaisille vielä tuntematon.

Lahen uutisia onnittelee uusia kasvoja ja toivoo heille menestystä työssään ja nöyryyttä ottaa meidät kuntalaiset aidosti huomioon päätösesityksissään ja päätöksissään.