Lahden%20tori2015.jpg

 

Diplomi-insinöörit Jyrki Myllyvirta, Veli-Pekka Toivonen ja Matti Kuronen ovat luoneet entisestä yhteisöllisestä hämäläis-karjalaisten eli lahtelaisten tapaamispaikasta epäonnistuneen, tekniikalla tekohengittävän, näyttävän rumiluksen. Tekniikasta vastanneet tekijät ihmettelevät itsekin, ettei siitä tällaista pitänyt tulla. Tätä rumilusta ei puolla yksikään arkkitehtuurin asiantuntija. Tällä kohden muistutan lukijaani, että kaupunginarkkitehtiä en pidä asiantuntijana, hän on menettänyt luottamukseni useissa valehteluissa eri kaavayhteyksissä.

 

Torin yleisilme hallitsevine toriparkin sisäänmeno- ja ulostulokoppeineen on niin kylmän ruma ja epäonnistunut, ettei edes toriparkin tänne tuoneen Myllyvirran mallikaupunki Mikkelissä näin rumaa osattu tehdä. Ei riitä, että torin kivetys on asiantuntijoiden mukaan heikkolaatuista työtä.

 

Meidän kaupunkilaisten on hyvä tietää, että tori on muuttunut yksityisalueeksi. Sitä hallitsee, siitä päättää ja sinne menon sallii tai kieltää yksityinen liikkeenharjoittaja, jonka omaksi bisnekseksi kaupunki on torin hänelle vuokrannut. Se taas aiheuttaa sen, että kaikki ne, jotka omaa liiketoimintaansa - kukkakauppaa, vihanneskauppaa, juureskauppaa, piirakkakauppaa, kahvilayritystä, kirpputoripöytää - aikovat torilla vakituisesti tai tilapäisesti harjoittaa, joutuvat maksamaan tilastaan yksityiselle vuokraisännälle entistä suuremman vuokran. Ennen Lahden kaupungin omistuksessa ollutta toritilaa ei koskenut arvonlisävero. Nyt koskee. Ei siis ihme, että torin vuokraajat alkavat vähetä. Kaupunkilaisen onkin syytä muistaa, että siirtyessään torille, hän astuu yksityiselle maaperälle.

 

Surkeimman kohtalon ovat kokeneet toria reunustavat kivijalkakaupat ja -yritykset. Kaupunkimme käyntikortiksi kasvanut vierailupaikka ja yksi vieraittemme suosituimpia, maamme kenties eksoottisin ja palvelevin ravintola Mamma Maria on menettänyt yhdet kasvonsa. Kun tuttavamme vei sinne ulkomaiset vieraansa ja alkoi esitellä ravintolasta avautuvaa näkymää - ihmisten hyörinää ja elämää torilla - vastassa olikin sinkkinen, kylmä, korkea koppi, joka esti koko torinäkymän. Menkääpä itse kokemaan.

 

Korkeat virkamiehemme ovat omalla arkkitehtuuritaidottomuudellaan paitsi maksattaneet tekosensa kalliisti meillä kaupunkilaisilla, myös varjelleet meidät näin Lahden torilta ja sen tarkoitukselta.