Ensi kertaa vuosikausiin paikallislehtemme Etelä-Suomen Sanomat uskalsi eilen 3.10.17 sivuilla 2-3 yrittää kirjoittaa Lahden asioista niin kuin ne ovat.

Kysymys on Paavolan Muotoiluinstituutti-Aikuiskoulutuskeskus-Kannaksen koulu -rakennuskompleksin opiskelualueesta, jota viimeiset vuodet on yritetty Paavolan Kampukseksi kutsua.

 

Kannasmuotoiluinstituutti.jpg

Kannaksenkadulla Paavolassa Muotoiluinstituutin kaupunginpuoleinen rakennussiipi (punaisella rajattu) ollaan sahaamassa ja jyrsimässä maan tasalle, koska sen paikalle aiotaan rakentaa suuri koulusalirakennus, jota käyttäisi laajentunut vasemmalla oleva Kannaksen lukio. Tässä suunnitelmassa hävitettäisiin kokonaan maankuulu Tiirismaan musiikkilukio, jonka oppilaat siis sijoitettaisiin purettavan siiven tilalle ja vastapäisen Aikuiskoulutuskeskuksen tontille rakennettaviin Kannaksen laajentuneisiin tiloihin. Mainio moderni Muotoiluinstituutti hienona ainutlaatuisena kokonaisuutena siirrettäisiin kalliisti saneerattaviin Isku-tehtaan tiloihin Mukkulaan. Alimmaisessa ilmakuvassa näkyy, miten Muotoiluinstituuttia alettaisiin paloitella Kannaksen (2.) tiloja varten, sekä Aikuiskoulutuskeskuksen muutoskaavailut.

 

Tosin jutun toimittaja Petri Koivisto, rikosasioista aloittaneena ja pitkäaikaisena ESS:n toimittajana, ei vielä joko saanut tai halunnut kirjoittaa Paavolan kampusasiasta petoksena ja vedätyksenä, jota koko asia kaikilta osiltaan on ja on koko ajan ollut.

Valtaosan toimittaja Koiviston toimitusvuosista hänen esimiehenään toimi Heikki Hakala, kolme vuotta sitten potkut saanut ESS:n päätoimittaja.

 

Tiedotusvälineille jo pitkään pursuneissa tiedoissa todellisesta päämäärästä Kampuksen rakentamiseksi vaikka väkisin on haluttu esitellä aluetta milloin Tiirismaan koulun, Tiirismaan lukion, Lahden kaupunginmuseon ja muiden meille kaupunkilaisille muka yleishyödyllisten rakennushankkeiden kohteena. Näissä esityksissä on julkisuuteen paljastunut monia erilaisia tavoitteita, joita kalliiden konsulttien avulla on sitten yritetty selvittää.

Selvittämättä on vielä kampusalueen rakentamiseen liittyvän monen yksityisen edun, järjestön ja yrityksen todelliset motiivit ja taloudelliset osuudet. Samoin Tiirismaan koulun koulutyöstä vapautunut, kylmillään seisova  rakennuskompleksi Ursan mäellä asettuu täysin uuteen valoon tulevissa päätöksissä koulurakennuspaikkansa erinomaisuudessa.

 

Ilmakuvamuotsikasa.jpg

Louhenkadun ja Kannaksenkadun kulman Muotoiluinstituutin siipi (1.) aiotaan purkaa ja tilalle tehdä uudenlainen suurisalinen rakennus. Lisärakentamista suunnitellaan (3.) aikuiskoulutuskeskuksen eli Wellamon parkkipaikan seuduille ja korkeampaa rakennusta saman rakennuskompleksin avoimelle pohjoispihalle (sinipunainen neliö). Aikuiskoulutuskeskuksen rakennuksiin siirtyisi myös ehkä jo lopetetun Tiirismaan lukion toimintoja, Museon toimintaa jne. Kaikkea mahdollista ja mahdotonta on piirroslaudoilla suunniteltavana.

 

Ensimmäisenä ja jo miltei toteutuneena päätavoitteena oli häätää Päijät-Hämeen koulutuskonsernin ja Lahden ammattikorkeakoulun käskyttämä Lahden Muotoiluinstituutti sille sopivista ja suunnitelluista tiloista Iskun tehdassaliin ja näivettää koulun maailmanlaajuinen imagollinen vetovoima Niemen teollisuuskorpeen saneerattaviin veronmaksajien yksityiselle Iskulle maksettaviin kallisvuokraisiin teollisuushallitiloihin.

 

Viimeaikoina pääkohteeksi on jo uskallettu paljastaa pinnan alla muhinut, kaupungin neuvottelupöytäkirjoihinkin merkitty päätavoite: tehdä Lahteen suuri 1500 oppilaan lukio yhdistämällä Tiirismaan lukio Kannaksen lukioon. Vielä on puuttunut vedenpitävä sopiva syy opiskelun ja opiskelijoiden kannalta täysin pedagogisesti perustelemattomalle ja päättömälle mammuttilukioajatukselle.

 

 

Tässä juttuni vaiheessa lahtelaiset voivat luoda katseen kädet ristissä kirkonmäelle, Ristinkirkon naapuriin Lahden Yhteiskouluun. Sen ahdas tonttimaa rakennetaan vuosi vuodelta, parhaillaankin ja jatkuvasti täyteen uusia seiniä. Rakennuskompleksi muodoltaan ja määrältään Lahden keskeisimmällä paikalla edustaa jo nyt kaupungin tyylittömintä kokonaisuutta. Tiloja tarvitaan, oppilaita kun riittää kouluun, jolla ainoana koko Lahdessa on oikeus valita itse oppilaansa kaupungin parhaimmistosta jo alakoulun viimeisistä luokista alkaen.

 

Kannaksen perinteinen koulu Lahden keskustassa, Paavolassa taas on nykyisin Kannaksen lukio. Se on muutama vuosi sitten saneerattu sisältä toimivaksi ja ajanmukaiseksi opetustilaksi. Nyt Kannas haluaa paisua naapuritonteille ja yhdistää itseensä Tiirismaan lukion.

 

Mitä näillä Lahden Yhteiskoululla ja Kannaksella sitten on niin perin samanlaista ja yhdistävää. Suuruudenhullut rehtorit. Yhteiskoulun entinen, nykyinen ja nykyinen vararehtori ovat vapaamuurareita. Kannaksen rehtori on vapaamuurari. Enempää perusteluja ei tarvita. Maanalainen vapaamuurarien bisnesrakentamisen verkosto pelaa omilla säännöillään ja yksinvallallaan koulutusasioissa kenenkään siihen puuttumatta. Pedagogiset perustelut näissä koulutushulluuksissa ovat täysin unohtuneet ja toisarvoiset.

 

 

Ramboll Oyn konsulttina tekemän uusimman vedenpitävän tutkimuksen loppuraportin perusteella Muotoiluinstituutin keskeiset tilat todetaan ESS:n jutussa nyt korjauskelvottomiksi, purettaviksi ja paikalle täytyy rakentaa uudet perustukset ja seinät kampuksen toteuttamiseksi.

Ramboll Oy on koko Lahden kaupungin rakentamiseen ja rakennustekniikkaan erikoistunut konsulttiyhtiö, joka lukuisilla kaupungin Teknisen ja Ympäristötoimen sekä Tilakeskuksen tilaamilla tutkimuksillaan on rikastanut kassavarantonsa meidän asukkaiden veroäyreillä Lahden kaupunkia tutkimalla. Konsulttina sen tehtävänä on aina ollut tutkia asioita tietenkin tilaajan tarkoitushakuisilla ehdoilla. Ei tarvinne kuin mainita, että yhtiön perustaja on vapaamuurari.

 

Lahen uutisia on kirjoitellut viimeiset viisi vuotta tiuhaan Muotoiluinstituutti-asiasta.

Onneksi myös toimittaja Petri Koivistolle annettiin oikeus edes tunnustella tätä suuren vedätyksen puhkaisematonta lahtelaiskuplaa, vaikkei hänkään pääasiaa rohjennut paljastaa. Ehkä rohkeutta siivitti se, ettei hänen esimiehenään tiistain 3.10.17 lehdessä enää ollut Heikki Hakala – joka päätoimittajanakin oli koko Suomen vapaamuurarien tiedottaja.

 

Paavolan kampuksen toteutuksen perustelujen syiden jatkuvista muuttumisista ja tarkoitushakuisuuksista voi päätellä homeisten kouluyksiköiden oppilaiden, heidän vanhempiensa ja tilojen henkilökunnan hädänalaisuuden julkean hyväksikäytön, joka muodoltaan ja salailultaan täyttää petoksen tunnusmerkit. Petoksen kohteeksi on joutunut myös Tiirismaan lukion taitava rehtori, jolla maanalaisveliverkoston asioissa ei naisena ole nokan koputtamista. .

 

 

PS    Jutun kuvat ja vihreä teksti Lahen uutisia -artikkelista 2½ vuoden takaa kertovat tilanteesta 15.02.15:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2015/02/lahden-sivistyksen-tuhlaustivoli

 

Lahen uutisia -kampusehdotus vuodelta 2014:

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/12/paavolan-loistava-keskuskampus

 

Lis%C3%A4liite.jpg