386861.jpg

Lahden kaupungin toimialajohtajat vuonna 2003

Sivistyksen mitta on sivistynyt kansa, sivistyneet johtajat ja sivistyneet virkamiehet.  Onko Suomessa sivistyneitä virkamiehiä tai -naisia? On heitä. Sivistys mitataan pätevyydellä. Pätevyys kouluopinnoilla. Oikein korkeatasoinen pätevyys vielä muodollisella pätevyydellä. Lahden sivistystoimen sivistynein on sivistystoimen toimialajohtaja. Hän on jo seitsemisen vuotta johtanut kaupungin sivistystä.

Virkaan tullessaan hän aloitti lahtelaisen sivistämiskampanjan esimerkiksi meille kaikille. Ensimmäiseksi saneerattiin vanhan koulutuspalvelukeskuksen sadat neliöt sivistyneen näköisiksi: rakennettiin kunnon kiiltävät parketit ja varustettiin istuinsijat valkoisin päällisin, ettei haalaripukuisille tai muille sivistymättömille tulisi mieleenkään istahtaa noille sivistyshenkeä huokuileville istuimille saati toiste erehtyä sivistystoimen tiloihin. Samalla sai lähteä useampi vähemmän sivistynyt koulutoimen virkailija muihin hommiin, pois sivistystoimen pyhätöstä.

Viime vuodet sivistystoimialajohtajamme on tullut meille kaupunkilaisille yhä tutummaksi: ensin kettuturkissa hymyilemässä muiden toimialojen johtajien kanssa, myöhemmin sivistystoimialan itse perustamassa lehdessä koko sivun omakuvillaan.

519792.jpg

Sivistys ei kuitenkaan ole pysähtynyttä energiaa, päinvastoin. Lahden sivistystoimialan uusi aluevaltaus on suorastaan nerokas: kaikkiin suuriin sivistystoimialan virkailmoituksiin, valtakunnan ja paikkakunnan ykkössanomalehtiin, sivistymisen ja pätevyyden tunnusmerkiksi oikein omakätinen sivistystoimialajohtajan allekirjoitus kuin oikeustoimikelpoiseksi vakuudeksi todellisesta sivistyksestä. Eikä tämäkään sivistys ole ilmaista. Ilmoitusten kielioppivirheetkin kalpenevat tällaisessa sivistyksessä.

1267883123_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Helsingin Sanomien ja Etelä-Suomen Sanomien neljännesmetrin korkuiset Lahden kaupungin ilmoitukset 28.2.2010


Mikäpä tällaisen sivistystoimialajohtajan onkaan sitten toimia: kiinnittää jos jonkinlaisia projektivetäjiä ja tiedotusvastaavia alaisikseen ja siinä sivussa täyttää alansa virkoja pätevästi sivistyneillä hakijoilla - koulujen lakkauttamisilla, yhdistysten määrärahakarsinnoilla ja muilla turhien toimien leikkaamisilla on säästynyt miljoonittain rahaa todelliseen sivistämiseen. Sivistys ei enää ole rahasta kiinni.

Tarmon päivänä 2010