NYTa.jpg

Anni Kajos ja Petri Knuuttila

 

Taiteen ennakkoluulottomuus, uskaltava rohkeus ja pähkähulluus on sellaista voimaa, ettei sen edessä, alla, päällekäydessä tai syleillessä kyyninen nykyihminenkään voi enää pidätellä, vaan sulaa myhäileväksi myötäeläjäksi. Lopulta katsoja jättää rosoiset vielä silittelemättömän kokonaisuuden reunat huomioimatta, antaa palaa ja sallii itsensä nauttia täysillä.

 

Jotakin tällaista voi kokea NYT-teatterin ensimmäisestä tuotteesta PHOTO SAPIENS. Eileniltainen kantaesitys oli semmoista säpinää, semmoista ennalta-arvaamattoman tyylikästä ja tyylitöntä hauskuutta ja semmoista pikkulämpimän tutusti aivokuoreen naputtavaa ajateltavaa maailman somettuneesta ja peukalolla esiin painettavasta pintatodellisuudesta, jossa elämme, että oksat pois pikselit pellolle! Nettisykkeisestä arjestamme kovin tutuksi illan sanoma jokaiselle meistä avautui niinkuin pitääkin.

 

Verrattomia olivat esityksen taiturit, kevyen musiikin täydet ammattilaiset lauluissaan, stemmataitavuuksissaan, teatteri-ilmaisijoina kelpo tasokkaat ja taatusti persoonallisen jäljittelemättömät. Eikä ämpärirumpupatteristo, kitarat ja varsinkin huilut ja sello hassummin soineet heidän laulaessaan ja itseään säestäessään – parhaassa vaikuttavuudessa musiikki soi yhteistulkinnoissa säestäjäpianistin varmoissa käsissä tunteikkaan ryhdistyneenä.

 

Petteri Hautalan levollisen tiivis tulkinta ja tarina someystävästä ja siihen liittynyt kaunis ensemblen duetto sekä yhteismusisointi oli illan liikuttavinta some-sisältöä, samoin Panu Kankaan kiireemme tuhoisuudesta kertova viiltäväsisältöinen Hitaan ruokailijan balladi.

 

Herkkutarjottimelta omina paloinani nappaan Kissat-laulun (sanat ja sävel Sini Koivuniemi) jo valmiin esityksen, jossa koko ryhmä toimi hallitusti ja tulkinnan teatterillinen nousu ja lasku korostivat nautittavasti tarinan jännitettä mestarillisella naamioinnilla täydennettynä. Lähes samaan tehoon ylsi saman tekijän teemalaulu Tänään on se päivä ja näytti, miten pitkälle mietitty ja toteutettu dramaturgia luo näyttämölle kiinnostavuutta ja täydellistä teatteritunnelmaa, asiaakin yleisön nauttia.

 

Herkkutarjottimen maukkain, lastentarhainen möksötysmörköjen lällättelevä ja soosoo-paasaava arkemme pikkulapsi/aikuiset -teemahulluttelu tuntui jo maanmainiolta tyylikkäältä showlta, jossa Anni Kajos hurmasi kohtauksen surrealistisen tyypiteltynä tätikomediennena ja koko näyttelijäryhmän habitus heittäytyi ihailtavasti - parodiaan hullaannuttaen.

Teoksen huumoriherkkuihin kuului ehdottomasti myös Petri Knuuttilan omailmeisen tarkka tyypittelytaito.

 

 

 

Ymmärrän ryhmätyönä, toinen toisiaan ohjanneessa kokonaisuudessa, teoksen helposti idearikkaassa ja tasokkaassa taiteilijaryhmässä paisuvan niin, ettei saksia ehdi löytää siitä turhia aiherönsyjä leikkelemään: näin ylipitkä, väliaikoineen kaksituntia ja vartti -esitys ja sen yleismeno vaatisi jo yhden ammattilaisen lisää - ohjaajan.

 

Vaan kun täysin omin taiteellisin voimin jokaisen jäsenen sanoittaessa, säveltäessä, näytellessä ja soittaessa, viidentoista uuden biisin ja niihin liittyvien pienten kohtausten erillissykkeistä syntyy täysin oma valtaisa teos, turhat jossittelumme kalpenevat pieniksi kauneuspilkuiksi. Itsetehty on aina tervetullut, harvinainen teatterisaavutus lahtelaisessa, valtakunnallisessakin teatteritarjonnassa, sen on NYT-teatteri onnistuneella uutuudellaan nautittavaksemme näyttänyt.

 

 

NYTd.jpg

NYT lavalla esityksen jälkeen


PIANOSSA Matti Hussi

VALOSUUNNITTELU Patrik Engström

 

Lisätietoja esityksestä ja esityspäivistä:

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/182/photo_sapiens

https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/02/musiikkiteatteri-nyt

 

 

Musiikkiteatteri NYT

on musiikkiteatteriin erikoistunut teatteriryhmä, joka on perustettu lokakuussa 2016. Kaikki ryhmän jäsenet ovat valmistuneet Lahden ammattikorkeakoulun Musiikkiteatterilinjalta.Ryhmän intohimona on tutkia ja kehittää musiikkiteatteria sekä luoda uutta suomalaista musiikkiteatteriohjelmistoa ajankohtaisista aiheista. Yksi ryhmän päätavoitteista on rohkaista nuorempaa yleisökantaa teatteriin.

 

Lis%C3%A4liite.jpg