ss%C3%A4%20hihassa.jpg

 

Harrastan harvoin kortinpeluuta, Mustaa Pekkaa ja Maijaa osaan välttävästi.

Seuratessani hiljattain ylimääräistä TV-uutislähetystä muistin heti uhkapelurielämän merkityksen kansakunnallemme. Uhkapeleissä ovat monet, tututkin esi-isämme ihmisarvonsa, omaisuutensa, maansa ja mantunsa menettäneet. Jos on kolme ässää hihassa, ylivoima on kuitenkin lyömätön.

 

Kolme%20%C3%A4ss%C3%A4%C3%A4.jpg

 

Ohjelma, jota katselin, oli Suomen valtion surkeuskolmikon Stubb-Sipilä-Soini pitämä lehdistötiedotus puintipäivästään. Eivät nuo koko valtion omistavat, kragakauluksiset, tummien mittapukujen muotoilemat pelurit olleet edes riihipölyn peitossa, kovin väsähtäneiltä kuitenkin näyttivät varsiltaan, mutta suu kävi kuin kansanjuhlassa ainakin papurokan paukkeisella vauhdilla. Puheista selvisi, että herrat käyttäytyivät kuin pelin voittajat, kaikki kolme ässät hihassaan. Minusta peli vaikutti pelkältä valtion omalta pasianssilta ilman vastapelaajaa.

 

Erityisesti korahti lahtelaiskorvaani Timo Soinin myhäilevän itsetyytyväinen lausahdus, jossa hän sanoi olevansa mielissään

"siittä että infra Lahden ohitien 275 miljoonan euron muodossa on nyt saanut riihessä alustavan päätöksensä".

 

On siis kiitosten aika:

 

- Ensin kiitokset kolmelle ässälle siitä, että he jääräpäisen suomalaisesti ovat ummistaneet täydellisesti korvansa sivistyneiden kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen vaatimuksille juuri käynnistämänsä ja käynnissä olevan koulutuksen ja yliopistojen alasajon tuomien tuhansien miljoonien rahasäästöjen peruuttamisista.

-Kiitos kolmelle ässälle, että he valitsivat Lahdelle kahdesta kehätievaihtoehdosta vanhanaikaisemman, vähiten infratodellisuutta ja ympäristötietoutta ymmärtävän suunnitelman ja säilyttivät näin omalta osaltaan antiikinikäisen viidenkymmenenvuodentakaisen ajatuksen, kuin kansallisen omaisuuden parhaimmat vartijat ainakin, tuleville sukupolville historiallisena suunnittelun jäänteenä näkymään, kuulumaan ja tuntumaan.

-Kiitos kolmelle ässälle heidän kehätien ratkaisemisvaihtoehdostaan halki nykyisen Lahden pohjavesien, läpi ja alta niiden sekä kansalaisten laajan omakotiasutuksen - kaikki suoraan kohti mammona-ihanuutta, Launeen suuria hyperkauppamarketteja!

- Kiitos heille, että suostuvat ottamaan vastaan meidän lahtelaisten seitsemänkymmentä ylimääräistä veromiljoonaa, jotka vielä tulevina rakentamisvuosina nykykäytännön kokemuksella ainakin tuplaantuvat loppusummaltaan.

-Kiitos heille, että he valitsivat juuri Lahden kehätien, jota kilpailutuksen jälkeen tulee rakentamaan taatusti kansainvälinen suuryritys suurine, monipuolisine koneistuksineen, työntekijöineen, materiaaleineen - näin saamme jälleen monikansallisen invaasion maaperällemme sekä Lahden seudulle kielirikasta käytännön praktiikkaa maailman muiden maiden, erityisesti halvempipalkkaisten valtioiden kieliin ja työvoimaan sekä työmoraaliin.

 

- Ja vielä kiitos siitä, miten he ovat suunnitelleet kehätien lisälunnaiksi sen myös rahoittavansa niin moninaisella tavalla, että jo pieni medioiden välittämä luettelo vakuuttaa ylivoimapelin toimivan:

kiinteistöverot nousevat, kela-avustustukia leikataan rajusti, sairastamispäivärahoista leikataan kymmeniä miljoonia, muiden liikenneväylien peruskunnostuksista leikataan runsaat parikymmentä miljoonaa, aina tarpeellinen kansalaisen bensa- ja diesellaskun nosto tuo 35 miljoonaa, työttömyysetujen vähentäminen ja karenssiaikojen pidentäminen, lastenhoidon kallistuminen, julkisen liikenteen taksojen nostaminen ovat vasta alkua pitkälle kolmen ässän luettelolle. Pelkät kehysriihessä piirrellyt vuosisäästöt Suomen valtiolle ovat tuhansia miljoonia euroja..

 

maxresdefault.jpg

 

Miltei samoina kellonlyönteinä kohtaan yhden läheisen tuttavan, lahtelaisen yläkoululaisen, elämänmyönteisen ja tulevaisuususkoisen nuoren naisen. Kyselen tapani mukaan häneltä aikamme koululaitoksen päivän arkea ja tietenkin nuorten nykymusiikin hittejä. Nopea luettelo tulee Antti Tuiskusta päätyen Anssi Kelaan ja huipentuu päivän hittitaiteilijaan,                     Irwin Goodmaniin. Goodmanin yksi biisi sävelineen ja Vexi Salmen teksteineen on keskustelukumppanillani jo monta kuukautta ollut lakkaamaton hyräiltävä ja päässä soiva elämänmenon teema. Näin neljänvuosikymmenen takainen Irwinin viisu on kohonnut uudenlaiseksi aikamme klassikoksi.

 

Sain Irwinin biisin linkin sähköpostiini. Panen teoksen soimaan. Kuunnellessani ihailen aikamme nuoren vastinetta kolmelle ässälle ja yhdyn viisun sisältöön täysin sydämin:

https://www.youtube.com/watch?