Lahdessa on maailmanlaajuisen Lasten oikeuksien päivän tietämillä muutaman vuoden ajan järjestetty Lasten ympäristöpäivän tapahtuma lapsille, perheille, lasten kanssa toimiville aikuisille ja lastenystäville.

2084559.jpg

Tämä idea on ainutlaatuista tarjontaa lapsille. Lahtelaislapset taitavat olla poikkeuksellisen hellityssä asemassa koko maan ympäristötyössä - ainakin tapahtumapaikalla kävijä vakuuttui asiantuntevista järjestelyistä.

 

Tänä vuonna Kasisali suorastaan pullisteli suuren lapsimäärän ja mainion toiminnan monipuolisena työpajana. Vapaaehtoisten ohjaajien runsas, asiantunteva joukko hämmästytti mukaansatempaavilla otteillaan niin lapset kuin aikuisetkin.


Tapahtuman järjestivät nyt neljättä kertaa Lahden seudun ympäristöpalveluiden Ympäristöneuvonta yhteistyössä Lahden Nuorisokeskuksen, PHJ:n ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Mukana olivat myös Vesijärven ystävät ry, Päijät-Hämeen kalatalouskeskus ry, Lahden Minijellonat ry, Kestovaippayhdistys ry, Luonnonlapsi ry ja Lahden Tanhuujat.

 

2064165.jpg

Askartelupajan toiminnassa saattoi nähdä kielenkärjen työntyvän ulos huulten välistä, kun tarkkaakin tarkemmin maalattiin kierrätysmateriaaleista valmistettujen uusiokorttien ja askartelutöiden loppusilauksia.

 

Yksi monista järjestäjistä oli Päijät-Hämeen Jätehuolto. Sen nikkarointipajassa lapset saivat tehdä askartelutöitä todellisista moneen kertaan kierrätetyistä materiaaleista.

 

2064164.jpg

 

Kierrätyksen käytännöntason konkreettisuutta. Alkuaan Kodittomat Kissat r.y:n lahjoituksina saamat kissanruokapurkit ensin kissat tyhjensivät vatsoihinsa, sitten yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijät siistivät ne sekä ensin käsinpesivät ja vielä lopuksi pesivät ne koneellisesti kuumassa vedessä. Yhdistys lahjoitti nyt vuorostaan purkit Lasten ympäristöpäivän käyttöön.

Tässä purkit saavat Saran ajatuksenmukaiset koristereikäornamentit kynttilälyhdyksi:läkkipellin paukkeen ja vasarain voimaiskujen meteli oli korviahuumaavaa, kymmenien vasaroiden iskiessä terävien naulojen kantoihin ja naulankärkien upotessa läkkipellin lävitse.

 

2084624.jpg

Hyvin suunnitellut preparaattinäytteet loihtivat mikroskoopin monikymmenkertaisessa suurennoksessa näkymättömän eliökunnan hetkessä mielenkiintoiseksi koettavaksi.

 

Lahden kuuluisa Vesijärvi oli ympäristöpäivässä mikroskoopissa nähtävänä: sinilevänäytteet ja muutamat pieneliöt muuttuivat hetkessä ymmärrettäväksi ja avasivat niin lapsille kuin aikuisellekin uuden kiinnostuskohteen veden ja sen sisällön tutkimiseksi.

2064162.jpg

Ja Samun saama kasvomaalaus saa kohta toiselle poskelle soveltuvan

luontoaihekuvan jännittyneen odotuksen jälkeen.

 

Tällainen maksuton lasten ja koko perheen tapahtuma viettää ympäristöpäivää, saada vinkkejä ympäristöasioista, puuhata kiinnostavan uudenlaisessa toiminnassa, kokea heti omien käsiensä aikaansaannokset, seurata siinä sivussa monenlaista ohjelmaa  on nykyisessä rahastukseen ja ostamiseen keskittyvässä maailmassa laatutapahtuma: lapset omivat sen toiminnan ja sisällön innostuneesti ja luontevasti, aikuiset pysähtyvät pohtimaan maan luonnonvaroja, roskan yletöntä määrää ja tuhlaamiseen ajautunutta elämänmuotoaan - kenties ympäristöpäivän koettuaan muuttamaankin sitä pikkuriikkisen verran.

 

http://www.mastonet.fi/www/cms.nsf/www/lastenymparistopaiva

 

P.S.

Yksi päivä vuodessa on vasta pieni sysäys ryhtyä tekoihin. Uusiaksemme elämäntapamme tarvitsemme kipeästi asiantuntevaa henkilöstöä ympäristötietämyksemme opastajiksi.  

Päijät-Hämeen Jätehuollon ainoa ympäristökasvattajan toimi on äitiysloman ajaksi jätetty täyttämättä. Miksi?