KasII-normal.jpg

Kasper, Hella Häviö ja Iida - Nuutti Konttinen, Seela Sella ja Vilma Sippola lehdistötilaisuudessa 31.7.2013

Lahti on saanut ainutlaatuisen harvinaisen kunnian toimia yhtenä TV-ruutuihin ensi vuonna saapuvan, nuorista kertovan lastendraaman Ihan sama, työnimeltään  Kasper ja Iida, kuvauspaikoista. Sibeliustalon komea Vesijärven laineiden vapaa välke kameroiden ja tapahtumien taustana on tae tunnelmaksi nuoren eliittikoulua käyvän Kasper-pojan haaveesta päästä tähteydestä pois vapauteen, ja hänen unelmansa ystävyydestä hylätyn tytön Iidan kanssa luo lämpimän kasvutarinan ja vauhdikkaan ajankuvan perheen pyrkimyksistä sekä yksilön menestyksen kovasta hinnasta.

Teksti luo jännittävän kuusiosaisen, laajan seikkailullisen TV-kertomuksen aikamme perheestä, tähteydestä, erilaisuuden hyväksymisestä, sijaisperheen tehtävästä, nuorisorikollisjengistä ja sen häijystä pomosta, eliittikoulusta ja sen omakarriäärisestä johtajattaresta, aina poliiseihin päällikköineen.

Kasper%20ja%20Iida6-normal.jpg

Suuren kuvaustilan vedenpuoleiselle lasiseinälle rakennetut heijastavat valotuspinnat häikäisevät tulijan ja tilanteen seuraaja ei tahdo löytää moitteetonta suuntaa häikäistyvälle kameralleen - salin toinen reuna on täynnä erilaista järeää kuvauskalustoa ja tekniikkaa. Kohtauksen kuvaus on  käynnissä: oikeassa laidassa yleisöä esittävien avustajien joukosta erottaa kameran kuvaajineen ja liikuttajineen.

Tänään ja lähipäivinä monetkymmenet draamateoksen avustajat Lahdesta, lähikunnista ja pääkaupunkiseudulta täyttävät Sibeliustalon suuren saliaulan ja talon monet tilat toimivat myös elokuvan työskentelytiloina lavastuksineen, harjoituksineen, kuva- ja ääniottoineen. Aamupäivä antoi oivan esimerkin TV-työn sitkeän uurastavasta ja päämäärätietoisesta todellisuudesta: nuoren Kasper-julkkiksen pientä minuutin kestävää episodia poistumiseen poliisisaattueessa työstettiin lukuisin harjoituksin ja otoin lähes kolme tuntia. Jännitystä, elämän syvällisyyttä, yllättävyyttä riittää mielikuvituksemme ravinnoksi jo tuon pelkän minuutin otoksen nähtyäni.

Kasper%20ja%20iida7-normal.jpg

Sarjan apulaisohjaaja Olli Salosen ja pääohjaaja Jarmo Lampelan  tiiviissä yhteistyössä aisti ihailtavan asiantuntevuuden ja taitavan ihmiskäsittelyn.

Ylen satsaus nuoriin ja perheisiin on kunnioitettavaa. Kaiken kruunuksi Marika Kuortin ja Sanna Gravin kirjoittaman tekstin työstävät maanosamme etevimmät elokuvantekijät: dramaturgina ja ohjaajana Jarmo Lampela, kuvaajana Harri Halonen ja keskeisissä tehtävissä näyttelijöittemme intenssiteettisin mediakerma  - Seela Sella rikollisjengin pomo Hella Häviönä, Jari Virman poliisi Jarmo Oittisena sekä Antti Virmavirta ja Sari Havas poliisivirkamiehinä, Jemina Sillanpää Nerola-koulun johtajattarena, Eeva Soivio ja Kreeta Salminen äiteinä sekä mm. nuorten seitsikossa  Amos Brotherus, Frank Hietala, Anna Kare, Coco Eräkankagas, Margareeta Lauronen, Gaya Iovine. Sarjan tuottaa Jussukka Tuliainen.

TV-sarja  on tarkoitettu kymmenvuotiaille ja siitä ylöspäin koko perheen nautittavaksi, katseltavaksi ja pohdittavaksi. Draamaa kuvataan marraskuulle saakka myös Helsingissä, Porvoon saaristossa, Härmässä, Virossa ja Naantalissa. Valmis teos esitetään keväällä 2014 Yle TV2:ssa parhaaseen katseluaikaan sekä Yle Areenassa.

http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-tuo-vuonna-2014-ruutuun-uuden-kotimaisen-lasten-draamasarjan