images?q=tbn:ANd9GcRbvQSnteWWKijq0q8iYPD              henk_avonius.jpg

August Fellman (1839-1912)                      Aukusti Asko-Avonius (1887-1965)

Valtalehtemme Etelä-Suomen Sanomat jatkaa Aukusti-kulttuuripalkinnon jakamistaan. Olen aina ollut kulttuurialueella kaiken kilpailemisen, voittamisen, urheilumaisen rinnakkainasettelun ja vertailun vastustaja: taide on laajempaa, syvempää ja henkisempää kuin kilpailu. Kun vielä ESS-lehti omalla sisäänlämpiävällä raatitoimittajakokoonpanollaan tekee valinnan lukijoistaan välittämättä, palkitsijoiden asiantuntemuksen kapeus on hämmästyttävän itseosaavaa ja julkeaa. Pari vuotta sitten ESS-raati ilmoitti, ettei se ota palkittavaehdokkaiksi elämäntyöstään palkittavia. Nyt se teki periaatteistaan poikkeavan ratkaisun:

”Kapellimestari Esa Heikkilä on voittanut Etelä-Suomen Sanomien Aukusti-kulttuuripalkinnon. Heikkilä palkittiin tinkimättömästä työstään lahtelaisen musiikkielämän edistämiseksi. Lahden Nuorta Sinfoniaa johtava Esa Heikkilä on tehnyt pitkään töitä erityisesti musiikin opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Hän suhtautuu amatöörien kanssa tehtäviin tuotantoihin samalla vakavuudella kuin työskentelyyn ammattilaistenkin kanssa. Hänen työskentelyään leimaa kuitenkin aina sydämellisyys ja lämmin huumori.”

 

Kolme poimintaa Lahen uutisia -kritiikeistä:

Lahden ammattikorkeakoulun Musiikki- ja draamainstituutti & Lahden konservatorio

W.A.Mozart: Figaron häät (10.3.11)

Lahden Nuori Sinfonia takaa musiikin täydellisyyden kapellimestarinsa Esa Heikkilän innostavalla johdolla: fortet ja pianissimot soljuvat Mozartin tehoaivoituksin komeasti soivasta alkusoitosta alkaen monet aariat kuorruttaen ja herkistäen: kolmituntisen oopperan läpisävelletty partituuri kuosittuu yllättävän vankalla yhteissoitolla ja on vielä tenhossaan ja parhaassa tehossaan teoksen pitkissä finaaleissa. Resitatiivien cembalovastaukset hoitaa maulla ja taiteilijoita myötäillen pianotaiteilija Leena Suhonen.

Musiikin mannaa  (20.11.11)

1076425.jpg

Lahden konservatorion orkesterin jousisoittajia

Eilen illalla lahtelaisilla oli taas tarjonna musiikillista mannaa. Lahtelaistunut pianotaiteilija Raija Kerppo toi silmänhavaintokyvyn ylittävät taitavat sormensa ja ajatuksensa pitkästä aikaa korviemme kuulla. Hänen solistiosuutensa Schumannin a-molli pianokonsertossa Lahden Nuori Sinfonia -orkesterin kanssa oli taiturin ja heittäytyjän nautittavaa, kansainvälisen huippumuusikon tulkintaa. Esa Heikkilän harjoittama ja johtama uusi orkesteri soitti ansiokkaasti. Väliajan jälkeinen Beethoven-osuus oli täsmällistä, innostunutta sekä nautittavaa maestron ja soittajien yhteistyötä. Lahden konservatorion syksyn komea musiikki-ilta!

Prinsessa ruusunen (30.1.12)

Kuvan tavoin musiikkisadun Prinsessa Ruususen näyttämöllinen tulkinta välittyi katsomoon kovin suttuisena.

Lahden lasten talvikarnevaalien yksi odotetuimmista, uudenmuotoisimmista tapahtumista oli vanhaan, hienoon Konserttitalon saliin valmistettu Prinsessa Ruusunen -satukonsertti. Tuo pari vuotta vaille satavuotias Erkki Melartinin sävelteos on täynnä kauniita sävelaiheita ja sen muutamat yksittäiset osat klassikoita, häämarssi ja perhostanssikin suomalaisille perheille jo monessa sukupolvessa rakastettavan tuttuja.

Lahden Nuori Sinfonia Esa Heikkilän johdolla ihastutti valtaosin päiväkoti-ikäisen konserttiyleisön. Suuren sinfoniaorkesterin kuuleminen ja näkeminen oli monelle elämän ensimmäinen kerta. Ja ihmeellisiltä tuntuivat erilaisten soittimien äänivärit ja salin täyttävä, ihan kehoon asti vaikuttava orkesterin yhteissointi, satumaiselta, ennenkokemattomalta ainakin. 

1320663.jpg

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2012/01/bisneshattuinen-aukusti

http://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2014/01/aukusti