Pekka%20Timonen.jpgLahden kaupunginjohtaja

 

Lahden kaupungissa pohditaan paraikaa kaupunginjohtajan laatimaa vuoden 2020 tulo- ja menoarvioehdotusta, sen rivejä ja niiden taustoja.

Meidän asukkaidenkin on hyvä käydä läpi sellaisia kulumenoeriä, jotka hyvin voidaan poistaa lakkauttamalla toimintoja ja virkoja, joilla nykyisin ei enää ole mitään merkitystä.

 

 

Lahden kaupungin budjetissa sen sivistyksen palvelualue hallinnoi tällä hetkellä kolmea lukiota: Lahden lyseon,  Kannaksen ja Tiirismaan lukioita. Yhteensä niissä on oppilaita noin 2100.

 

 

Lahden lyseo 45 opettajaa ja 850 opiskelijaa (225)

Lahden lyseo on jo käytännössä nielaissut Nastopolin (nastolalaisen lukion ja sen 95 oppilasta) ja Lahden lyseon rehtori on myös sen rehtori. Virallisesti Nastopoli lukiona lakkaa keväällä 2021.

Kannaksen lukio 50 opettajaa 750 opiskelijaa (195)

Tiirismaan lukio 26 opettajaa 480 opiskelijaa (130)

 

(Punaisella tälle syksylle 2019 kaupungin lukioille sovitut ja täytetyt oppilaspaikat)

 

 

Lahden kaupunginvaltuusto on suurkaupunkiajatuksissaan tehnyt päätöksen muodostaa Lahteen oppilasmäärältään Suomen suurin lukio. Sitä varten se jo kuin varkain on rakentamassa suurta, nykyisin kampukseksi kutsuttua koulukolossia Kannaksen lukion viereen ja sitä vastapäätä, sillä Kannaksen lukiosta halutaan tehdä tuo Suomen suurin. Valtuuston päätöksestä tehdyt valitukset ovat Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ratkaistavina.

 

Puuttumatta siihen, että suurlukio-asialla on Kannaksen lukion vapaamuurarirehtori ja riippumatta siitä, että Kannaksen lukion ylioppilaskirjoitusten tulokset ovat vuosia olleet koko Suomen lukioiden heikoimmassa häntäpäässä ja Tiirismaan lukion taas saman paremmuusluettelon huippukärjessä, näistä muotoillaan Suomen suurin.

 

Heikki Turunen.jpg

Lahden lukiojohtaja

 

Jostakin samanlaisesta suuruudenhulluudesta kumpuavat myös Lahden yhä jatkuvat päällikkövirkojen perustamiset. Vuosia sitten - vuonna 2010 - perustettiin Lahteen lukiojohtajan virka. Lukijani voi vain arvailla, mitä hommia hänelle johdettavaksi näistä kolmesta (kohta enää kahdesta) kaupungin budjettiin kuuluvasta lukiosta oikein löytyy, sillä lukiothan apulaisrehtoreineen hoitavat itse kaiken lukiokoulutuksen, oppilasvalinnat, opetuksen suunnittelun sekä viranomaisbyrokratian.

 

Tämä lukiojohtajan virka on mihinkään koululakiin perustumaton, Lahden kaupungin itsemääräysstatuksen korostumiseksi perustettu ja kaupungin viroista yksi turhista turhin. Rahaakin kuluu melkein 80000 euroa joka vuosi - puhumattakaan siitä paperisodasta, joka tällaisesta työstä kertyy täysin tarpeettomasti esittelytekstein, turhin palaverein ja päätöksin.

 

Lis%C3%A4liite.jpg