Osakrin%20piha-normal.jpg

Oskarin piha 13.11.2013

Kotikaupunkiamme on näihin päiviin asti vuosikymmenet leimannut moderniuden käsite. Aikoinaan Lahteamme johtanut Olavi Kajala, touhuavan impulsiivinen, valoisan energinen ja yhteisöllisesti ajatellut ihminen toi tuon moderniuden ihan konkreettisesti monin tavoin kaupunkiimme. Hän kiikutti Amerikoista osan sodanjälkeistä suomalaista modernia infrastruktuuria ensimmäisenä tänne Lahteen, mm. maan ensimmäiset liikenneympyrät (jotka taas ovat uudestaan muotia, jopa pienissä kylissä). Liikenteen lisäksi kaupungissamme kukoisti monenlainen ihmisläheinen kulttuuri, musiikki, teatteri, koululaitoksen kasvu ja uudistus, liikuntamahdollisuuksien monipuolisuus sekä kaikenlaatuinen harrastustoiminta aivan toisella, yhteishenkisellä tavalla kuin tänään.

Tänään kaupunkimme on kulttuurivandaalien käsissä, vandaalien, joiden ainoa motiivi on raha. Katsokaa, mitä kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia on saanut aikaan: kaupunkimme vanhimman, terveen puurakennuksen Rauhankadulla - rakennus, josta oli jo valmiina todella humaanit sekä Euroopan ja Suomen mittapuussa ainutlaatuiset käyttötarkoitukset ja sopimusluonnokset - Ratia laittoi maan tasalle hurskastellen, ärhennellen luomakunnankruununa naapuritontinkin asukkaaseen ruumiillisesti käsiksi käyden. Viereinen Wivi Lönnin piirtämä iäkäs, ainutlaatuisen kaunis suojelukohde, Kotilan lahtelaiskivitalo on Ratian toimesta saneerauksessa, jossa työ tehdään (puuikkunat vaihdetaan puu-alumiini-ikkunoiksi) nykyaikaisin tarvikkein ja menetelmin (uretaanikiinnitys): kulttuurihistorialliset rakennukset ja suojelukohteet pitäisi restauroida eikä saneerata kuten ratianmallissa, joka vähentää koko rakennuksen historiallista arvoa. Lisää on tulossa: sama kulttuurivandaali on hakeutunut penäämään Oskarin pihan, (Rautatienkadun ja Hämeenkadun kulma) vielä viimeisen lahtelaisen keskustan puutalon tuhoamista nyt asianajajan ominaisuudessa ja tontin omistavan Oskari Rajasen perikunnan toimeksiannosta. Perikunnan rahalliset motiivit jotenkin ymmärtää, mutta lahtelaisen kokoomuksen valtuustoryhmän johdossa vielä toistaiseksi vaikuttavan Ratian kulttuurivastaisuutta ei voi muuta kuin säälitellä niin miehen itsensä kuin ennen ryhdikkään paikallisen kokoomuspuolueen maineen puolesta.

http://yle.fi/uutiset/oskarin_piha_ei_ole_tusinakahvila/6744570   

http://www.kaupunkikulttuuri.net/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=48

Rähmälleen on kunnallinen päätäntäkoneistokin jo täysin tuosta rahanhunajasta huumautunut. Kuluvan vuoden 2013 Lahden mitalin on Lahden mitalitoimikunta (puheenjohtajana Mika Kari, Dem.) antanut kaupungin vuoden rikkaimmalle ja mammonan kroisosmaiseksi maamerkiksi 18-kerroksisen tornitalon kaupunkimme ydinkeskustaan rakentavalle Vesa Luhtaselle. Ja kaikkea tällaista kvasimodernismia, jossa ei enää ole mitään aitoa lahtelaista, vaan muita Suomen kaupunkeja jäljittelevää ja armotta jo ajasta jälkeenjäänyttä kehittämisideaa (rantarakentaminen, toriparkit, tornitalot), ajaa nykyinen kaupunginjohto, etunenässä kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kovin lyhytnäköisin, tempoilevin, yhteiskunnan varainkäytön tärkeysjärjestystä ymmärtämättömin ajatuksin. Päätöskulttuuri ja sivistys tuntuvat Lahdessa erkaantuneen jo toisiaan tavoittamattomiksi.

Lahti%20halpamyynniss%C3%A4-normal.jpg

Ylläoleva palstakatkelma  on lainattu lahtelaisesta Kirkonseutu-lehdestä 16.10.2013, Laura Visapään jutusta Soitinrahastolla uusi piano kirkkoon. Siitä selviää, miten lahtelaisten verovaroin hankkima ja omistama laadukkain soitinkalusto on hävittämisvimmassa rahaksi muutettavana ja myynnissä sekä ostettavissa maamme pääkaupunkiseudulla.

Lahden taidekulttuurista viime vuodet koko Suomen kulttuurikoulutukseen ansiokkaasti vastanneet koulutusyksiköt, Lahden muotoiluinstituutti, Musiikki- ja draamainstituutti sekä Lahden Taideinstituutti ovat kaikki lakkautustoimenpiteitten kohteena. Kaksi viimeistä, valtakunnallisesti ainutlaatuista oppilaitosta on jo lakkautettu. Muotoiluinstituuttia on kynitty linja linjalta, sen maineikkaan elokuvalinjan kuolinisku on vuorossa tulevana keväänä viimeisten oppilaiden valmistuessa linjalta. Näin paljon hehkutettu Lahden ammattikorkeakoulu osoittautuukin pelkästään Lahden kulttuurin tuhoavaksi barbaariseksi organisaatioksi.

Postimerekkic-normal.jpg

Saamaamme kirjepostia parilta viime vuodelta

Itellan lahtelaisyksikkö on neljäs, myös valtakunnallisiin tiedotuksiin yltänyt pienen kulttuurialueen tuhoaja sekin. Jopa Helsingin Sanomissa kirjoitetaan, miten lahtelaispostin toimet maailmanlaajuisen postimerkkeilykulttuurin, postimerkinkeräilyn tuhoamiseksi eivät ota laantuakseen. Postimerkkiinhän kuuluu lähetettäessä saada leima, mikä kertoo postimerkin käyttöpäivän: merkki on vasta tämän jälkeen käyttökelpoinen postimerkkeilyyn. Lahden posti on parin viime vuoden keksinyt leiman sijasta vetää - ajan säästämiseksi - merkkeihin kuulakärkikynällä yliviivauksen. Merkki on näin tullut käyttökelvottomaksi myös postimerkkiharrastuksen alan asiantuntijoille ympäri maailman.

Esimerkit kertovat, että päämotiivina lahtelaiselle kulttuurivandalismille on raha ja useimmiten myös oman reviirijäljen suurieleinen luomisnarsismi. Surullisinta on näissä kaikissa kulttuurin hävittämistoimenpiteissä paljastuva suuri tietämättömyys. Mikä on käsite kaupunki, kysyn jälleen ja ihmettelen, minne ovat sivistyneet pienet ja suuret  ajattelevat ihmiset Lahden kaupungista kadonneet.