Red%20noise22016.jpg

Suomen  itsenäisyysajatusten alkuvuosien salomaiden Romppasen Topin ja Riikan, Kainuun korven asukkaiden ainainen puute, nälkä, lapsikuolemat, maan jokaiseen kolkkaan köyhyyden pienimpiinkin soppiin kiirinyt sosiaalidemokratian evankeliuminen uusi pelastususko, ensimmäisten eduskuntavaalien äänestysviivan veto elämän unelmien toteutumiseksi, julman punaverinen luonnonvoiman armottomuus ja kauneus - nuo maanläheiset arjen peruskivet ja unelmat vuosisadan takaa pelkistyvät näytelmässä sen peruskehyksinä.

Teos on raikkaan terävästi havainnoitu pikaluenta Ilmari Kiannon (1874-1970) koko elämäntaipaleesta, ennen muuta aikalaisromaanista Punainen viiva. Esitys kiehtoo kahden taipuisan, loistokkaan klovnin hurmaavana teatterileikkinä. Se elää ja räiskyy sisältönsä spontaanisti improvisoiduin, rinnastavin Suomenmaan sosiaalisen vaurauden rajapyykein, kitaroin, haitarein, herkin musiikkivinjetein nykyaikaamme. Huippuina se kärjistää päivänpolttavan pinnallisuuden medialööppisiin päättäjien nyrkkitervehdyksiin ja vihapuheisiin: koko upea ensemble klassikkoromaani peilinään.

Red%20noce%20company2016.jpg

Kun teatteriklovnin vahva maski peittää esittäjänsä ilmaisun mimiikan voimakkaalla habituksellaan, se samalla herättää meidät, yleisönsä, tarkkavainuisemmaksi kokijaksi: pienelläkin suun, silmänlihaksen, päänkäännön, käden, jalan, kehon, yhteisilmaisun sadasosasekunnin ajoitusliikkeellä tämä verraton klovnikaksikko taikoo meidät rajattomiin eri tunnelmiin ja merkityksiin. Tämän hellyttävän sympaattisen klovniparin tavaramerkki, falsettinen puhe, mielestäni turhaan kahlitsee ilmaisua. Onneksi juuri näillä aikakautemme jäljittelemättömillä näyttämötaiteen veijareilla komediataide ilman puhettakin on jo sitä harvinaista, suurta teatterin illuusiota upeimmillaan.

Ajantasaiselta näkökulmaltaan esitys ajoittuu helpoimmin verbaalisuudessaan, kielikuvissaan, huumorinsa knoppiakrobaattisuudessa tekijöittensä ikäpolveen, nyt Lahden ensi-illassa katsomon valtaosaltaan täyttäneiden lukioikäisten katsojien äitien ja isien tajunnanvirtaan. Mutta meidät kaikenikäiset esitys hurmaa riemastuttavan taitavalla, inspiroidunmakuisen tuoreella, viisaan oivaltavalla, sydämeen saakka nauravalla ja itkettävällä elämän tragikomediallisuudella, komeasti ohjatulla ja tulkitulla klovnerialla.

Tällaista teatteria me kaikki haluamme kokea lisää, ei pelkäksi omaksi huviksemme, vaan yhdessä ja yksin nautittavaksi, hauskaakin hauskemmaksi, terapeuttiseksi, oman ajattelumme pinnallisuuden ja sementoitumisen ehkäisyksi.

.

Red Nose Company

PUNAINEN VIIVA
 

TEKSTI  Ilmari Kianto ja työryhmä
NÄYTTÄMÖLLÄ  Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) / Red Nose Company
OHJAUS  Otso Kautto / Teatteri Quo Vadis
PUKUSUUNNITTELU  Tuomas Lampinen / Turun kaupunginteatteri
VALOSUUNNITTELU  Antti Kujala / Teatteri Avoimet Ovet ja työryhmä
ÄÄNISUUNNITTELU ja LAVASTUS  työryhmä

www.rednose.fi

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/
 

Esitysarvio vierailuesityksestä Lahden kaupunginteatterin Eero näyttämöllä 9.3.2016