Hullu2.jpg

Antit Mankonen ja Laukkarinen

 

Teatterikaupunki Tampereelle kannattaa poiketa tarkoituksella Lahdestakin, vaikka matka täältä on huomattavasti Helsinkiä työläämpi toteuttaa, mutkikkaampi ja kalliimpi. Jos nimittäin haluaa kokea oikein teatterin väkevän huumaavaa tosiotetta vanhojen kunnon teatteriseinien shakespearetunnelmissa, niin Teatteri Telakan HULLU-esitys sitä tarjoilee puitteittensa lisäksi elämänsyövereittemme pohjattomin syvyysmitoin.

Pitkäaikaiseksi jälkimauksi saamme suurenmoista ajattelun nautintoa, mielihyvää, huvitusta omalle sielullemme, elämisen arvoiselle elämällemme ja uskon takaisin teatterin voimaan.

 

Juha Hurmeella on taito nähdä asioita uudesti, käänteisen puhdistetusti, raikkaasti, kiinnostavasti. Olen saanut kokea Hurmeen eri aiheisia, eri tekijöiden kanssa tehtyjä teatteritöitä ympäri maan jo ainakin seitsemän ja kaikissa niissä on avautunut aina täysin uusia näkökulmia ihmisenä olemiseemme, vähintään seitsemän erilaisen taivaan ja helvetin väliltä. Mitään yhteistä muotoa en Hurmeen teatteritöille löydä ja juuri se, tuoreus ja näkökumien suurenmoinen uudistuminen, on ainutlaatuista teatteria.

 

Hurmeen muutaman vuoden takainen omin askelin tehty hakeutuminen hoitoon mielisairaalaan pahasta olostaan, sairaalan hoitojakso, hoitopäivät, hoito, suljetut ovet, lääkintä ja siellä syventynyt tila psykoosiin sekä siitä parantuminen sai Hurmeen kirjoittamaan HULLU-romaanin: hienon, poikkeuksellisen rehellisen, vakuuttavan oman selviytymistositarinansa.

 

Hurme on nyt ohjannut teoksensa Teatteri Telakan kolmen näyttelijän ja oman ääniroolinsa tulkintakokonaisuudeksi. Teoksen vaikuttavuus on edelleen samaa romaanisisältönsä uudistavan raikasta ja vauhdikasta ajatuksiamme kääntelevää räiskettä. Nyt Hurme käyttää taiteensa materiaalina kolmea näyttelijää, joilla hän sytyttää romaaninsa elävän elämän liekkiin, jollaista harvoin saa suomalaisteatterissa kokea.

 

Hullu1.jpg

Antti Mankonen, Antti Laukkarinen, Kaisa Sarkkinen

 

Antti Laukkarinen yhdessä kirjoittajan äänitetyn oman sielunäänen kanssa luo esitykselle täysipainoisen, esittäjien kaikkensa antavan herkän, satuttavan, uskottavan jos kohta traagisen ja hillittömän hauskan realistisen todellisuuden. Laukkarisessa elää Hurme ja Hurmeen romaanin ydin, ihmisen vilpitön aitous kaikkine epätoivon tuntoineen, reaktioineen, eleineen, epätietoisuuden äärituntemuksineen, pohdintoineen: syvällä luotaavan, minuuttaan uudelleen etsivän ihmisen hienon herkän roolityön läpi roihuavat inhimillisen toiveikkuuden elämänsykkeiset lepattavat liekit.

 

Kaisa Sarkkinen ja Antti Mankonen saavat luonnostella myös omien persoonallisuuksiensa kautta kymmeniä romaanin henkilöitä ja tapahtumia: vähäiset potilaan omaiset ja ystävät, hoitohenkilökunnan edustajat, lääketieteelliset asiantuntijat sekä mielisairaalan kanssasisaret ja -veljet saavat taitavasti, tarkoin pienin merkein, äänenvärein tai rytmein varustetut hahmottelunsa. Sarkkisen ja Mankosen ajattelemina emme näe typerää tyylittelyä falskiudesta puhumattakaan.

Näin varsinainen todellisuus, jonka Hurme meille nyt on loihtinut, kasvaa ohjaajan ja kolmen näyttelijän ja heidän kaikkien ajatustensa luomaksi unohtumattoman moniulotteiseksi kokonaisuudeksi.

 

Kirjan puhuttelevan loppuosan sairaudesta tervehtymisen ja parantumisen Hurme näytelmätoteutuksessaan on luottanut alitajuntamme työstettäväksi. Selviytymisen vakuudeksi Hurme jättää näyttämölle komediallisen absurdin roolihahmon naisesta koirineen, originelli työpaikkailmoituksen tekijä, joka tarjoaa meille jokaiselle tervehtyneelle mitä mielikuvituksellisimman selviytymismahdollisuuden - jotain hommaahan tässä pitäis taas ruveta tekemään - me nauruun ratketen alamme vapautuneesti aplodeerata.

 

 

Teatteri Telakka

HULLU

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Hurme
Musiikin sävellys Arto Piispanen
Pukusuunnittelu Henna Mustamo
Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho

Rooleissa Antti Laukkarinen, Antti Mankonen, Kaisa Sarkkinen

Valokuvat Kai G. Baer

http://www.teatteritelakka.fi/?page_id=5329

Katso  myös esim.  https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2013/08/pirullista-kekkosta-oopperana