Taiteen olemus tässä päivässä avaa näin kansanedustajavaalien kynnyksellä poliitikkojen viisaat kielet kaiken ymmärtävään taidetuntemukseen: torvet törähtävät meille äänestäjille määrittelemään hyvän taiteen. Hyvän vanhanajan gallenkallelais-edelfeltmäisen taiteen puolesta - muu taide on turhaa ja roskaa - vannotaan jo monesta puolueesta. Taiteen tehtävä kun on pelkästään ylevä, korkeaa kansallista identiteettiä korostava, juhlallisen isänmaallista itsetuntoa vahvistava, puolueet vakuuttavat. Maailma ja sen mukana Suomimaa makaa tänään niin turvallista ja onnellista ruiskukkaunta, ettei arjen ravistelua, olemassaolon kriittistä realismia, mielenaskartelua tarvita. Hyvin menee.
ALMA MEDIA on sattuneessa onnettomuudessaan hävittänyt Vuodatuksen kymmenet tuhannet kuvat. Ne puuttuvat myös tästä artikkelista.
TV
Huikaisevaa tämän päivän taidetta
Täällä ne meitä arkituttaviaan tervehtivät - lähes metrinkorkuiset tuttaviemme kasvot - nuo hilkkamattiahteitten, paavolippospäivien, jormauotishelenalindgrenien, marikakrookkien, sievisnaisten pelkkää rakkautta ja ikuista onnea arkeemme valavat, nuorempaa ja vähintäänkin ikuista rakkautta vannovat, tavoitellun hymyilevän julkkiselämän malli-ikonimme suuressa yhteisrintamassa gallerian seiniltä meitä suoraan silmiin katsoen ja kaikki meille hymyillen.
Ulla-Maija Svärd
Lahtelaislähtöinen Ulla-Maija Svärd on valinnut Me Naiset -lehteen valokuvaamiaan kansia, muovittanut, kirjonut ja ommellut kuvia korostaen ne ikonimaisiksi kolmiulotteisiksi kollaaseiksi, jotka yltäkylläisesti kuorrutettuina, monenkirjavalla arjen käytännön tilpehöörillä koristeltuina jalostavat julkimomme lopullisesti. Gallerian alakerrassa kuvallinen ilmaisu ylevöityy värikkäiksi seinän täyttäviksi, upeiksi, ryijymäisiksi, väriä ja voimaa uhkuviksi töiksi. Ja huippuna portaikon seinällä tervehtii taiteilijan kuin viimeiseksi työurakan päätteeksi kuositettu, kirjoilluista arjen pikkuesineistä seinälle pönäköity, lähes veistosmainen ajatuksen, hien ja työntuskan mielikuvituksellinen työtakki.
Ulla-Maija Svärd näyttelyllään Topatut ikonit - kansitarinoita tosielämästä kaappaa katsojansa lämpimään, tuttuakin tutumpaan syliinsä hirtehisen filosofin, sydämensyvän humoristin ja samalla tragikoomisen klovnin erehtymättömällä haltioittavalla taiteellaan, ennenkokemattoman taitavalla, työteliäällä käsityötekniikallaan, loistokkaalla, häikäisevän visuaalisella kokonaisotteellaan miljoonin neulanpistoin ajatteluamme käynnistämään ja terävöittämään.
ULLA-MAIJA SVÄRD, Topatut ikonit - Kansitarinoita tosielämästä
Taidesalonki Piirto, avoinna: ti-pe 11-18, la 11-16, su 12-16
Uudenmaankatu 7 00120 Helsinki
3.03 - 30.03. 2011
http://www.nayttely.info/index.php?article_id=4706&__from_id__=4157&Pic_id=61287
Svärdin näyttelyssäkävijän on helppo käynnistää keskustelu vaikka ventovieraan vastaantulijan kanssa ja todeta: näin arkemme manipulointi jatkuu edelleen päivästä ja viikosta toiseen.
Suuren tavaratalon käytävällä koreilevat kahden iltapäivälehden lööpit todistavat juuri kymmenientuhansien japanilaisten tsunamin katastrofin jälkeenkin, että lehtien kansikuvissa koreilevat hymyilevät naiskasvot ohittavat muka kiinnostavuudellaan, lehtimyyntiarvollaan kymmenientuhansien ihmisten kuoleman.
Viimeiset paikat
Kun vanhus ei enää selviä omassa kodissaan, hän joutuu hoitolaitoskierteeseen, jossa hoitopalvelut lisääntyvät vanhuksen voimien heiketessä. Tällaisia viimeisiä paikkoja voivat olla palvelutalojen asunnot tai vain sairaalan pitkäaikaisosaston sänky, joka verhoilla eristettynä rajaa ihmisen viimeisten vuosien ja päivien mielenmaisemat pelkkään valkoiseen väriin. Tärkeät tutut ja mieltä virkistävät maisemat, pikkuesineet, kasvit, vaatteet, taulut ja läheisten valokuvat ovat poissa.
Lahtelainen Kirsti Nenye on muutamat viime vuodet tutkinut ja valokuvannut vanhojen ihmisten ympäristöjä vanhusten omissa kodeissa, hoitolaitoksissa ja sairaaloissa.
Kirsti Nenyen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon lopputyönä valmistuneen tutkimuksen pohjalta rakennetussa pienessä, intiimissä valokuvanäyttelyssä kolmen vanhuksen viimeisten paikkojen visuaalinen maailma puhuttelee katsojaa rehellisyydellään. Lakoonisella kerronnallaan kuvat pakottavat kysymään itseltämme ja päättäjiltä: unohdammeko tälläkin kohden vanhuksemme.
HIPPOLYTE STUDIO
Kalevankatu 18 B, 00100 Helsinki
09 612 33 44, www.hippolyte.fi/studio
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16
4.-27.3.2011
Kirsti Nenye
Viimeiset paikat: Kanerva, Tuulikki, Verneri
http://www.hippolyte.fi/studio/tiedote/2011/nenye2011.html
Pienen vaivattoman junamatkan päässä Lahdesta kävimme Helsingin neljässä maksuttomassa taidenäyttelyssä.
Lahtelais-nastolalaisen Art Kaarisillan Paria haetaan - Kontakt sökes -näyttelyssä Sanomatalossa itä kohtaa lännen ja kengät löytävät toisensa. Näyttely koostuu 20 kenkäparista, jotka ovat saaneet uuden ja varsin persoonallisen ulkonäön. Jokaisen parin vasemman jalan kengän ovat työstäneet Kaarisillan taideopiskelijat. Oikean jalan kengän ulkonäöstä vastaavat tukholmalaisen Inuti-säätiön Södermalmilla sijaitsevan Ateljé Inuti 2:n taiteentekijät. Esimerkillistä maidenvälistä taiteilijoiden yhteistyötä. Tämä taidenäyttely päättyi tänään.
Neljäs näyttely oli Helsingin lukiolaisten kuvataidenäyttely Sanomatalossa (8.-23.3.2011).
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.