Jukon%20tuntematon%20sotilas%2022.jpg

Teatteri Vanha Jukossa saa perjantaina 25.11. 2022 ensi-iltansa Väinö Linnan klassikkoteos Tuntematon sotilas. Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Juho Mantere.

”Minua koskettaa se syvä inhimillinen katse, jolla Linna katsoo mahdottomaan paikkaan paiskattuja hahmojaan. Kirjailija pitää näkökulman tiukasti pienessä ihmisessä, yksilön kokemuksessa järjettömyyden keskellä. Pelko ja kauhu tulee iholle. Pidän tavasta jolla Linna yhdistää huumoria, populaaria menevyyttä sekä äärimmäisen painavaa asiaa,” kertoo Mantere suhteestaan Linnan alkuperäisteokseen.

Juho Mantere kertoo kuuluvansa Linnan faneihin ja sanoo nyt ensi-iltaan tulevan esityksen olevan Linnan tekstille ehdottoman uskollinen ja jatkaa:

Juho%20Mantere.jpg
Q-Teatterin johtaja, ohjaaja Juho Mantere

"Sissitaktiikalla, ilman suurta koneistoa, tehosteita ja näyttelijäkaartia, esityksessä päästään lähelle kirjan ydintä ilman elokuvien tulkintaa. Linnan teksti on kaunista, viisasta ja myös kauheaa. Ja erityistä on se, että Linna katsoo empaattisesti ihmistä, niin suomalaista kuin venäläistäkin."


Produktio toteutuu neljän näyttelijän voimin ja jokainen tekee useita rooleja.

Ohjelmistopäätös Tuntemattomasta sotilaasta Teatteri Vanha Jukon ja Turun kaupunginteatterin kanssa oli tehty ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Alkanut sota pysäytti Mantereen hetkeksi miettimään ohjelmistovalintaa, mutta nopeasti tuntui myös siltä, että juuri nyt Linnan empaattiselle ja inhimillisyyttä kysyvälle katseelle on oikea hetki.

"Maailmankuva meni kyllä kerralla uusiksi. Se oli kivulias havainto, kun aiemmin oli kasvanut siinä uskossa, että Eurooppa ei tule enää kohtaamaan sotaa," pohtii Mantere ensi-illan kynnyksellä.

 

Työryhmä
Näyttelijät: Annika Hartikka, Minja Koski, Olli Riipinen ja Esa-Matti Smolander
Alkuperäisteos: Väinö Linna
Ohjaus ja dramaturgia: Juho Mantere
Äänisuunnittelu: Pekka Kiiliäinen
Valosuunnittelu: Pekka Kiiliäinen ja Antti Haiko
Ääniteknikko: Janne Louhelainen
Kaikki muu suunnittelutyö yhdessä työryhmän kanssa
Liike ja ääni -työpaja: Seppo Kumpulainen
Butoh-työpaja: Minja Mertanen
Puvustuskonsultaatio: Tuomas Lampinen, Eeva Mantere ja Riina Nieminen

Otsikkokuva  Antti Sepponen

Palaamme esitykseen sen ensi-illan jälkeen.