Katto-Kassinjen%20kuva.jpg

 

Elämän pitää olla iloista, rakastettavaa ja leikkivää ja kuka sen osaa paremmin kuin lapset - kirjoitti Astrid Lindgren.

 

Olen äärettömän iloinen, että saan lennättää Astrid Lindgrenin Katto-Kassisen Eero-näyttämölle. Se on unelmieni täyttymys. Lindgren on mielestäni klassikkokirjailija siinä missä Tsehovkin. Astrid Lindgren tiesi, miten vaikeaa elämässä on välillä olla ihminen. Lindgren uskalsi tarttua haastaviin aiheisiin, sellaisiin kuin kuolema ja tässä meidän tapauksessa pienen pojan yksinäisyys.

 

Kysymyksessä on ihan tavallinen lahtelainen perhe, jossa on kolme lasta. Pikkuveli on perheen iltatähti, ekaluokkalainen. Äiti ja isä ovat jo siinä elämänvaiheessa, ettei aikaa nuorimmallekaan lapselle liikene, vaan aika menee oman parisuhteen hoitamiseen. Pikkuveli haluaisi ystävää, sillä perhe asuu kerrostalossa täällä Lahden keskustassa eivätkä äiti ja isä suostu muuttoon muualle. Mutta Astrid Lindgren on kirjoittanut hänelle ystävän, Katto-Kassisen, joka singahtaa huoneen ikkunasta sisään ja sen jälkeen ei iloa ja ystävyyden riemua puutu Pikkuveljen elämästä.

 

Oikeastaan sanon vain, että tämä tarina on mielikuvituksen ylistystä ja kuvitusta. Minusta tuntuu, että aikuiset ovat tällä hetkellä yhteiskunnassamme pikkuisen jumissa ja että lapsissa on tulevaisuus - lasten kekseliäisyys luo tulevaisuuden. Ja sen takia on ihanaa tehdä taidetta lapsille. Kaikki suuri, mitä maailmassa on tapahtunut, on ensin tapahtunut jonkun ihmisen mielikuvituksessa. Kutsun koko perheen Katto-Kassista katsomaan. Päätehtävässä on Tapani Kalliomäki."

 

 

Näin kertoi ohjaaja Tuija Töyräs viime maaliskuussa teatterin lämpiössä lehdistön tiedotustilaisuudessa.

 

Nyt lähes puolen vuotta vallinneena korona-aikana harjoiteltu esitys on ensi-illassaan Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä.

 

 

-THL:n koronaohjeet yskäisestä, flunssaisesta olotilasta on jokaisen arvioitava tarkoin ennen tuloaan esitykseen. Sairaana tai vähänkin oireisena ei katsomoon saa asettua.

 

-Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen selvitti vielä, miten esityksen valmistajien on tarkoin etukäteen suunniteltava varotoimenpiteet koronaa varten ja rajoitettava katsojien määrä. Eero-näyttämö on yli 200 hengen katsomon järjestänyt siten, että vain 80 katsojaa mahtuu saliin. Välimatkat toisiin katsojiin ja istuinpaikkojen ryhmittely on pyritty tekemään niin, etteivät katsojat ole lähikosketuksessa toisiinsa. Turvallisuuden vuoksi rajatun yleisömäärän pienenemisen mukana itse esitys on jo monen näytännön osalta loppuunvarattu.

 

Ensi-ilta on nyt lauantaina 29.8.20 klo 18 30.

 

https://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/248/katto-kassinen

 

Lis%C3%A4liite.jpg