Appelsiinitemppu-normal.jpg

Saija Lentonen ja Marc Gassot                                                                                  Kuva Mitro Härkönen

Rinne Groff  Appelsiinitemppu   

Ohjaajat  Johanna Freundlich, Heidi Räsänen   Lavastus ja puvut  Nina Mansikka   Maskeeraus  Leila Mäkynen

Rooleissa  Marc Gassot, Miina Maasola, Saija Lentonen, Malla Malmivaara

Appelsiinitemppu Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä näyttäytyi taidokkaasti lavastetuksi, mielikuvituksella ja huolella maskeeratuksi, tyylillä puvustetuksi visuaaliseksi luomukseksi - kuin näkynä broadwayteatterien varietee-esityksestä.

Muuhun esitys ei sitten yltänytkään, vaikka pidinkin kolmen naisen - harsonutuisen (Miina Maasola) Henriettan pirullisen aavemaisesta, eteerisestä, varieteemaisesta, menneisyyspölyisestä tarinan johdattelijasta, Tigrisin  (Saija Lentonen) rohkeanronskista elämän narsisoimasta ja katkeroittamasta, uhmakkaasta ammattiylimielisyydestä ja tyttöystävä Trilbyn (Malla Malmivaara) avoimen naiivista, lähes vilpittömästä naisluomuksesta - tarkoin mietitystä, tekstilähtöisen herkullisesta asetelmasta, suhteesta renttuun, itsekkään pinnalliseen Taikurimestariin (Marc Gassot).

Esitys lässähti teoriamaiseen replikointiinsa, jota riitti pitkästymiseen saakka. Tekstissä repliikkien ei kai ollut tarkoituskaan tavoittaa kohdettaan, mutta niiden sähköistävän vaikutuksen vastanäyttelijään olisi luullut näkyvän,  ja tuntuvan edes hivenen, katsomoonkin, vaan ei. Tekstin kylmyys ei satuttanut, oltiin ja juteltiin vähän kuin kyökkirealismissa kinaten, vaikka kyse oli suurista asioista: illuusioista, tunteista, koko elämän suurista kuvitelmista, ihmisistä, pettymyksistä, petoksista, intohimosta, rakkaudesta. Läpi kaksituntisen esityksen kestänyt musiikillinen äänikulissi erilaisine variaatioineen ei riittänyt pitkästymistä estämään eikä suomennos  puheasullaan auttanut esitystä lentoon.

Taikuuden magia-ammattilaisten arvo todistetaan nerokkailla, ainutlaatuisilla, taikurisalaisuuden luomilla tempuilla ja lunastetaan niillä koko elämäntyön oikeutus. Esityksessä korttitemppuja ei näkynyt meille yleisöön saakka, syynä näyttelijän liiallinen etäisyys katsomoon ja valaistuksen hämäryys, nähdyt vaatimattomat muut  temput osin epäonnistuivat väärinkohdistetun valaistuksen paljastaessa suuren illuusion falskiuden.

Teatterimme näytäntökautta täydentävät monet teatterivierailut: vierailujen valinnasta ja tasosta on vastuussa oma kaupunginteatterimme. Liian suurin mainesanoin se luo katsojalle odotukset hyvästä teatteriesityksestä.

 

Esityksiä Lahdessa vielä ke 13.11. klo 19 / to 14.11. klo 19

http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi/produktio/81/Appelsiinitemppu