Näiden vuodatusteni vakituisia lukijoita on pitkin Suomenniemeä: aina pohjoisen Sodankylän ja idän Joensuun maisemissa saakka. Heille nämä pelkästään Lahtea koskevat juttuni ovat varmaankin aika vierasta luettavaa.

865084.jpg

Palmsen herraskartano tällä  viikolla. Neuvostovallan aikana kartanossa oli lasten kesäleiri. Palmse on noin 75km:n päässä Tallinnasta Tallinna-Narva maantiestä 7km, melkein meren rannalla.Palmse on ensimmäinen herraskartano Virossa, joka on entisöity kaikkine rakennuksineen.

Tässä jutussa valotan sunnuntaikuvaajataitoni avulla Viron herraskartanoiden tarinaa. Perheellämme on ollut jo yli viidentoistavuoden ajan tiiviit  henkilökohtaiset suhteet mm. Tallinnan Kunstikoolin (Tallinnan kuvataidekoulu) opettajakuntaan. Olemme jo Neuvostoliiton aikana vierailleet keskenämme, järjestäneet Suomessa eestiläisille taiteilijoille taidenäyttelytilat, majoittuneet niin Tallinnassa kuin Lahdessakin perheiden omiin koteihin ja tietenkin käyneet läpi niin Suomen kuin Vironkin kymmenet museot, kirkot, taidenäyttelyt ja niiden avajaiset, konserteista ja teatteri-illoista puhumattakaan.

Viro -suhteemme jatkuu jo käytännössä omien sukulaisten avulla: tyttäremme Hanna Helmi -tyttönsä ja ystävänsä Lotan kanssa on muutama vuosi sitten hankkinut 140 kilometrin päässä Tallinnasta kaakkoon Tudun kylästä (tudu=nukkumista - kylä nimetty Kalevipoegin -mukaan sankarin levähdettyä siellä tovin) suurehkon ja vanhan, mutta ränsistyneen kiinteistön. Siellä olemme vierailleet jo monesti peräkärryin, rakennustavaroin ja työvälinein eräänlaista eläkeläisten työleiriä itsemme ja läheistemme huviksi pitäen sekä jotakin jopa aikaansaaden. Tämänkertaiselta työleiriltä palatessamme poikkesimme matkan varrella pariin virolaiseen herraskartanoon. Kokemus oli upea ja puhutteleva: minkälaista loistoa herraskartanon väellä onkaan ennen ollut!

865087.jpg

Palmsen herraskartanon sisäänkäynti. Kartanon historia ulottuu 1300 -luvulle, silloin se oli tallinnalaisen  nunnaluostarin omaisuutta. Vuosina 1677-1923 Palmse kuului baltian-saksalaiselle von der Pahlenin suvulle.Toiseen maailmansotaan saakka Palmse oli Suojeluskunnan omistama. Nykyään kartanorakennukset ovat Virumaa Muuseumidin (Virumaan Museoiden) hallinnassa ja siis valtion omaisuutta. 

Yllä kuvaamani kaksi kartanonäkymää ovat huikaisevan tyylikästä arkkitehtuuria ja edustavat maailmantasoisesti korkeaa entisöinnin ammattitaitoa.865088.jpg

Näkymä kartanon salista.Tuolit Palmsen kartanon tuolien mukaan tehtyjä. Peili empiretyyliä.

Myös kartanon sisätiloissa henki suorastaan salpautuu- tyylistä, mausta ja asiantuntemuksesta.

865086.jpg

Sininen salonki- emmatyylinen sisustus oli hyvin yleistä 1800 -luvun loppupuolella.

865090.jpg

Purppurasalongin 130 vuotta vanha Meissenin posliinista valmistettu valaisin.

865089.jpg

Eivätkä lämmityslaitteetkaan mitään vaatimattomia olleet: Purppurasalin 1700-luvun harvinainen rokokoo-uuni.

865118.jpg

Kartanon rouvan työhuoneessa oli piano sekä tämä soittokone neljällä vaihdettavalla rummulla, yhteensä 24 eri melodiaa 1800 -luvun tanssimusiikista.

Yllä näkemäsi laite on edelleenkin toimiva ja soitti ohiastellessamme reipasta poloneesia.

865117.jpg

Näyte ruokasalin kalustosta.

Palmse on rakenteeltaan tyypillinen herraskartano Virossa. Kaksikerroksisessa rakennuksessa ensimmäisen kerroksen huoneet olivat korkeita ja juhlavia. Toisessa kerroksessa sijaitsivat makuuhuoneet, kellarissa keittiö ja taloustilat.

865091.jpg

Talon kellarissa olivat taloustilat.

865125.jpg

Vielä yksi taloustilojen näkymistä.

Herraskartanon toimivuuden takasi laaja palveluskunta- sille oli eri rakennukset kartanon pihapiirissä. Entisöity talvipuutarha, monet sisäänkäynnit ja laaja pihanurmikko rakennettuine vesialtaineen täydentävät ennennäkemättömän maukasta kokonaisuutta.

865094.jpg

Palmsen talvipuutarhan loistelias julkisivu.

865100.jpg

Talvipuutarha sisältä: tässä tilassa  palmujen täyttämää vihreyttä, viereisessä huoneessa viiniköynnöksiä.

865097.jpg

Yksi palveluskunnan sisäänkäynneistä kartanon pihaan.

865095.jpg

Pysähdyttävä näkymä: portti kartanon puutarhaan.

865099.jpg

Turisteja poistumassa yhdestä kartanon porteista.

865093.jpg

Palmsen kartanon sisäpiha. Taustalla lammikkorakennelma.

865098.jpg

Keinumaan kutsuvat kiikut kartanon etunurmikolla.

Aikamme ihmistä varten on herraskartanon kellarissa salaperäinen, jännittävä, pimeä ja täysin toimiva labyrinttihuone sekä holvikaartoisen tunnelmallinen viinikellari maistiaisineen ja myymälöineen.

Tämä jo suosituksi turistinähtävyydeksi kasvanut Palmse alkoi aamukäyntimme päättyessä täyttyä turistiautoryhmistä. Mielenkiinto tuntui heränneen erityisesti saksalaisten ja englantilaisten keskuudessa, myös suomea kuulimme puhuttavan.

sähköposti: [email protected]

www.svm.ee