Lahden tulevien vuosikymmenten turhake on kaikkiin mahdollisiin kaupunkeihin, nyt ehkä myös Lahteen rakennettava toriparkkiluola. Jos kaupunkilaisilta kysyttäisiin tuon neljäkymmentämiljoonaa maksavan turhakkeen rakentamisen tarpeellisuutta, sitä ei taatusti rakennettaisi. Mutta aikaansaamaton kunnallispolitiikka ajattelee toisella tavoin: on tehtävä edes jotain ja saatava aikaiseksi edes jotain, vaikka edes turhake.

 

Periaatteet voi myydä leveälle leivälle

Kun me monet lahtelaiset luotimme pitkään, että kaupunkiimme saadaan aito, vaihtoehtoinen, kansalaisia ja heidän asuinympäristöään hellivä ja kunnioittava vihreäpolitiikka, jouduimme pettymään raskaasti. Kävi niin, että kun Kirsti Vaara, joka vuosikymmeniä sitten oli tuon liikkeen lahtelainen demokraattisesti valittu valtahahmo, sai valtuutetun aseman kylkilahjana hyvän viran silloiselta kaupungin tytäryhtiöltä (jäteyhtiön tiedottaja), niin häneltä loppuivat täysin kaikki vihreät ajatukset kaupunkilaisten hyvinvoinnista.

Vielä enemmän odotimme nuorelta, alkuvuosinaan fiksuksi ajatuksiltaan esittäytyneeltä Saara Vauramolta. Kun Vauramo reilu vuosi sitten sai merkittävän työtehtävän niinikään kaupunginvaltuutettuasemansa kylkilahjana (tehtävän saada kaikki mahdollinen Lahdessa näyttämään ekologiselta, vihreältä), hän muutttui todella aktiivisesta luontoihmisestä korkeiden kerrostalojen suosijaksi, kaupunkilaisten Vesijärvinäkyminen peittäjäksi ja toriparkkimyönteiseksi.

Molempien naisten lehmänkaupat kiperissä valtuustoäänestyksissä ovat myös raakaa todellisuutta: vallalle on uhrattava sielunsa. Säälin näitä naisia. Lohdutonta.

 

Mitä voisi vielä tehdä toisin

Piirros Rauli Nordberg

Pitää kaikin rintamin ryhtyä toimivan joukkoliikenteen kehittäjäksi: joka kaupungin kolkkaan yltävät, edulliset ja kaupungin tukemat bussireitit, uudenlainen raideliikenne ovat tätä päivää, uutta tulevaisuutta, vetovoimaa, parasta keskustan eheyttämistä. Entä huippuidea rakentaa lahtelainen kokemus- ja elämyskokonaisuus entisen raviradan alueelle hotelleineen, vapaa-ajankeskuksineen, luontonäköaloineen? Vaan ei.

 

Toivoamme elättävät

 

Onneksi meitä kaupunkilaisia edustaa kuitenkin todella asiantunteva toisinajattelijain joukko: Martti Vikberg, perusteellinen luontoaktivisti myös omassa elämänmuodossaan, Nea Kontio, tulisieluinen rahavallan ja laumasieluisuuden vastakohta ja häikäisevän häpeämätön, suorasukainen totuuksien laukoja, Pentti Wilkman, hieno herrasmies, joka vanhemmiten on erinomaisesti ymmärtänyt vihreän ajatuksen niin filosofiana kuin ammattikaavoittajankin näkökulmasta sekä Helinä Rehn, jonka laintuntemus järisyttää koko lahtelaisrahavaltaa ja poliittista sopuliajattelua turhakehölmöyksineen.

Uskon, että näiden rohkeiden lahtelaisten meidän kaupunkilaisten puolesta tekemä toriparkkiluolavalitus menestyy, sillä aika tulee opettamaan koko toriparkin joukkohysteriaidean typeryyden. Lahden varsinaiset menestystekijät - komeat järvet ja harjut, luonto ja kulttuuri - ansaitsevat kunnianpalautuksen ja niille kuuluvan arvon myös poliittisessa lahtelaisessa päätöksenteossa.

 

http://lahenuutisia.net/blog/3167542/kieroja-puheita-vai-rehellisia-paatoksia/