torstai, 5. elokuu 2021

Päämäärä Tampereen Teatterikesässä

Teatterikes%C3%A4%2021%20P%C3%A4%C3%A4om

Niko Karjalainen, Petra Heinänen                                                        Kuva   Aki Loponen

Tänne, Tampereelle istuu vankoille juurilleen Väinö Linnan Päämäärä-romaanin vahva, ehyt ja teatterityönä puhuttelevan henkeäsalpaava, nuorekas Kokkolan kaupunginteatterin ajatuksemme vangitseva esitys. Näytelmä on tulkintana kumartelemattoman suoraselkäinen kunnioitus Väinö Linnan esikoiskirjalle ja kirkastaa sen sanoman rikkaaksi, puhtaan tendenssiseksi ja vakuuttavaksi tähänkin päivään.

Juha Luukkosen draamallinen näkemys kunnioittaa Väinö Linnan tekstin usein unohdettua eetosta vavahduttavan tarkasti, tunteikkaan sytyttävästi ja aidosti. Mihin minä oikein kuulun, työläisiin vai herroihin, mikä on herrojen ja työläisten osa tässä maassa ja maailmassa. Mitä käsite työ raadollisuudessaan tai toisaalta oppineisuudessaan kummallekin yhteiskuntaluokalle tarkoittaa. Ja mitä on rakkaus, liikeneekö sitä molemmille ihmisryhmille, saati onko sitä minulle, yksilölle tarjolla. Tai miten rakkaus pienestä yhteisöstä, sen palkollisten elämässä ja omistavassa luokassa erikseen määritellään tai normitetaan tänään. Onko ajan kuva kirjan kirjoittaminen ainoa mahdollisuus päästä ulos kaikesta elämän tarjoamasta mitättömyydestä ihmisenä.

Ihailen Kokkolan kaupunginteatterin Linnan kerrontaa tinkimättömän dialogisena, näyttelijäkvartetin hellittämättömän kontaktisena, tilan ja katsojan hallitsevana suurteoksena. Tulkinta tuo myös lähes runollisen Linnan kielen, puheen ja puhumisen uuteen inhimilliseen tasoon sanatarkkuudessaan, sanontojen suomalaisilmeissä ja arkikielemme helppoudessa. Kaiken se tarjoaa näyttelijäilmaisunsa sielusta saakka pulppuavassa elämänläheisyydessä ja herkkyydessä.

Kokonaisuuden tiivistää Pakkahuoneen suureen tilaan levittyvä hieno, äärimmäisen pelkistetty, toimiva, äänin, valoin ja rekvisiitoin teoksen kohtauksia symboloiva, alleviivaava, alati tunnelmaa varioiva interiööri.

 Ohjauksena, romaanisovituksena, neljän näyttelijän intensiivisenä, palavan eläytyvänä näyttelijätriumfina Kokkolan kaupunginteatterin Päämäärä on vaikuttavin koskaan kokemani draamatulkinta romaanista.

 

Väinö Linna PÄÄMÄÄRÄ

Kantaesitys Kokkolan kaupunginteatterissa 23.10.2020

Dramatisointi ja ohjaus Juha Luukkonen

Lavastus Ari Auvinen

Valosuunnittelu Veli-Matti Ersta, Ari Auvinen

Pukusuunnittelu Katri Tuukkanen

Musiikki ja äänisuunnittelu Marko Ahokangas

Rooleissa  Niko Karjalainen, Outi Kärpänen, Petra Heinänen, Hanna Vähäniemi

 

Lis%C3%A4liite.jpg

 

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...
  • Kommentoi

    Kommentointi avautuu jokaisen artikkelin alla olevasta puhekuplakuviosta.
    Toivon runsaasti kommentteja vuodatuksiini. Kirjoittajan on liitettävä kommenttiin toimiva sähköpostiosoitteensa mahdollista yhteydenottoa varten (sähköpostiosoitetta ei julkaista). Näin taataan sananvapauslain 4. pykälän vastuukysymykset kommentin sisällöstä sekä kirjoittajan lähdesuoja.

    Toimituksen sähköposti: lahenuutisia[at]luukku.com